Από συλλογικό χρέος, πραγματικότητα ο ανοιχτός ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Από συλλογικό χρέος, πραγματικότητα ο ανοιχτός ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία αποτελεί µια σηµαντική, κοµβική και κρίσιµη διαδικασία. Οχι µόνο για το κόµµα και τον µετασχηµατισµό του, όχι µόνο για τα µέλη του, όχι µόνο για τον χώρο.

Αλλά και για τη χώρα, για την κοινωνία και την οικονοµία, για όλες τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάµεις που πληρώνουν βαρύ «φόρο Μητσοτάκη» στην υγεία, την παιδεία, την καθηµερινότητα, την επιχειρηµατικότητα, στα µεγάλα έργα υποδοµών, τα δικαιώµατα, στη δηµοκρατία, την εξωτερική πολιτική.

Τούτες τις µέρες «όλες και όλοι εµείς» της πολιτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία κάνουµε µια Νέα Αρχή.

Απαντάµε µε όρους εξωστρέφειας στα µεγάλα ζητούµενα της ιστορικής συγκυρίας.

Οικοδοµούµε, µέσα από ένα συνέδριο ανοιχτό, µαζικό, συµµετοχικό, ένα κόµµα ισχυρό, µε οργανωµένη βάση, αντίστοιχη της πολιτικής του ακτινοβολίας, ένα κόµµα ικανό να καταστήσει την παράταξη νικηφόρα.

Ανταποκρινόµαστε στην ανάγκη των καιρών για την ανάδειξη µιας εναλλακτικής λύσης στην καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη και συναντιόµαστε µε την κοινωνική απαίτηση για τη συγκρότηση µιας µακροχρόνιας και σταθερής προοδευτικής διακυβέρνησης την εποµένη των εκλογών.

Η Ν∆ απέτυχε στη διαχείριση κάθε κρίσης. Η Ελλάδα κάνει οδυνηρό πρωταθλητισµό στον αριθµό των απωλειών από κορονοϊό ανά εκατοµµύριο πολιτών. Η οικονοµία βυθίζεται. Οι µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις συνθλίβονται, όπως και οι εργαζόµενοι. Η ακρίβεια επελαύνει.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να µην αντιµετωπίσει την υγειονοµική κρίση και την ενεργειακή κρίση. Επέλεξε να τις εκµεταλλευτεί. Αξιοποίησε το κράτος και απαξίωσε τις ευρωπαϊκές πρακτικές ώστε να υλοποιήσει ένα σχέδιο συγκέντρωσης πλούτου και επιρροής στην οικονοµία και την πολιτική.

Η δυσαρέσκεια για την πολιτική της διευρύνεται µε ταχύτητα, ακόµη και µεταξύ όσων την επέλεξαν στην κάλπη το 2019. Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι αδυνατεί να σχηµατίσει κυβέρνηση από την επόµενη κάλπη, σφραγίζοντας την καταγραφή της ραγδαίας φθοράς του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία µετουσιώνει σήµερα, µέσα και από την κοµµατική του διαδικασία, τη συσσωρευµένη δυσαρέσκεια σε ενεργό πολιτικό ρεύµα υπέρ µιας εναλλακτικής προοδευτικής λύσης. Μιας λύσης η οποία βασίζεται στη συσπείρωση, την κινητοποίηση, τη στράτευση όλων όσοι την αναζητούν, όλου του προοδευτικού και αριστερού κόσµου.

Μέσα από το συνέδριό µας επιβεβαιώνουµε, ενισχύουµε και επικαιροποιούµε τις προγραµµατικές θέσεις, που απαντούν στον πυρήνα άσκησης οικονοµικής και κοινωνικής πολιτικής. Τις προγραµµατικές θέσεις που απέχουν από τα µεταµνηµονιακά απόνερα και θεµελιώνουν µια προοδευτική πορεία για τις Ελληνίδες και τους Ελληνες.

Μια πορεία η οποία περιλαµβάνει:

* Μια δηµοσιονοµική πορεία που δεν θα πατά πάνω στα υπέρογκα πλεονάσµατα Μητσοτάκη, µε βάση το µεσοπρόθεσµο που έχει κατατεθεί.

* Μια στρατηγική για τη δηµόσια περιουσία και τον αναντικατάστατο ρόλο του δηµοσίου, ειδικά στα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

* Τη ρύθµιση του ιδιωτικού χρέους ώστε να αποτραπεί η «πισσαρίδειος» στρατηγική εκκαθάρισης των µικροµεσαίων επιχειρήσεων.

* Τη δηµόσια παρέµβαση στο τραπεζικό σύστηµα µε την ενίσχυση της Aναπτυξιακής Τράπεζας και µια δηµόσια τράπεζα.

Η ολοκλήρωση του συνεδρίου µας ανοίγει µια νέα σελίδα δηµοκρατικής και συµµετοχικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία, του «κόµµατος των µελών» που αποφασίζουν και συνδιαµορφώνουν.

Η εκλογή της συλλογικής µας ηγεσίας από τα µέλη, όπως προτάθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και τίθεται προς ψήφιση από τους συνέδρους, ενισχύει το κόµµα και βαθαίνει τη δηµοκρατία στη λειτουργία του.

Οι δε προτεινόµενες αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ψηφιακή εγγραφή µελών, η δυνατότητα διαδικτυακών συνεδριάσεων των οργάνων, η ποσόστωση φύλου στο 50%, η περιφερειακή συγκρότηση και το Εθνικό Συµβούλιο, είναι θετικές, πρωτοπόρες και αποτελούν σηµαντική τοµή στη δοµή και τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία.

Η εφαρµογή και ενσωµάτωσή τους κρίνονται απαραίτητες, µε δεδοµένα τα ερωτήµατα ως προς:

* Την ικανοποίηση από το σηµερινό µοντέλο του κόµµατος.

* Την ικανότητά του να κινητοποιεί, να εµπνέει, να αξιοποιεί κάθε διαθεσιµότητα συµµετοχής.

* Την πρόβλεψή του να διευκολύνει τους ανθρώπους των αµέτρητων υποχρεώσεων να συµµετέχουν και να συναποφασίζουν.

* Τη δυνατότητά του να συσπειρώνει πολίτες από τη ριζοσπαστική Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο.

* Την ύπαρξη προοπτικής για τη βελτίωση της παρουσίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάµεων σε συνδικάτα, αυτοδιοίκηση, νεολαία, αλλά και σε φορείς της µικρής και µεσαίας επιχειρηµατικότητας.

* Τη διάθεσή του να διασφαλίζει την ισότιµη συµµετοχή όλων των ιστορικών πορειών και σύγχρονων απόψεων που συναντιούνται στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία.

* Την ικανότητά του να αξιοποιεί στο έπακρο τη συσσωρευµένη ιστορική, πολιτική και οργανωτική πείρα των στελεχών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία καθίσταται πλέον κόµµα συµµετοχικό, µαζικό, µε ισχυρά κοινωνικά θεµέλια. Κόµµα που διαµορφώνει πολιτικά γεγονότα, αντέχει σε εξωγενείς πιέσεις και καταναγκασµούς, αποτυπώνει αυθεντικά τη βούληση των αριστερών και προοδευτικών πολιτών.

Ο στόχος της διεύρυνσης, της ανασυγκρότησης και του µετασχηµατισµού του, που επιτυγχάνεται βήµα βήµα εδώ και µήνες, παραµένει ενεργός. Ως διαρκής, διακηρυγµένος και αυτονόητος στόχος.

Από σήµερα κιόλας, όµως, ο ανοιχτός, συµµετοχικός, δηµοκρατικός ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία δεν αποτελεί απλώς µια ιστορική δυνατότητα, την οποία αποστρέφονται και πολεµούν οργανωµένα οι αντίπαλοί µας.

∆εν αποτελεί απλώς το συλλογικό µας χρέος.

Αποτελεί µια νέα πραγµατικότητα. Απαντά στο ερώτηµα «ποιος;» και «γιατί;».

Με ισχυρό κόµµα και ευρεία παράταξη, µε σαφές προοδευτικό πρόγραµµα θα δώσουµε σύντοµα διέξοδο στο αδιέξοδο και στην καταστροφή Μητσοτάκη.

Το συνέδριο είναι απλώς η αρχή. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία σηµατοδοτεί την αρχή της πολιτικής αλλαγής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter