Απόφαση – «κόλαφος» και ασφαλιστικά μέτρα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά της εταιρείας διανομής Τύπου, «Άργος»

Απόφαση – «κόλαφος» και ασφαλιστικά μέτρα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά της εταιρείας διανομής Τύπου, «Άργος»

«Φρένο» βάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εταιρεία «Άργος», το πρακτορείο που μονοπωλιακά διακινεί τον Τύπο στην Ελλάδα.

«Συντρέχει επείγουσα περίπτωση για την αποτροπή άμεσα επικειμένου κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης στο δημόσιο συμφέρον γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν αυτεπαγγέλτως ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας «Άργος», τα οποία θα ισχύουν μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί της κύριας υπόθεσης», αναφέρεται σε σημερινή απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μετά από ομόφωνη και φανερή ψηφοφορία, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται στην αγορά διανομής έντυπου Τύπου, κατά της εταιρίας «Άργος Ανώνυμη Εταιρεία Πρακτορεύσεως, Διαχειρίσεως και Μεταφορών».

Η απόφαση της λήψης αυτεπαγγέλτως ασφαλιστικών μέτρων αποτελεί επιβεβαίωση του Documento και των στοιχείων που είχε καταθέσει. 

Διαβάστε ακόμη: «Σφίγγει» κι άλλο ο κλοιός γύρω από το πρακτορείο «Άργος», συμφερόντων Μαρινάκη, μετά τις αποκαλύψεις του Documento

Με βάση την απόφαση, η εταιρεία «Άργος» καλείται:

  1. Να προχωρήσει, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση του διατακτικού της παρούσας Απόφασης, σε ανάκληση της νέας εμπορικής πολιτικής της
  2. Να παύσει, από την κοινοποίηση του διατακτικού της παρούσας Απόφασης, την αδικαιολόγητη άρνηση πώλησης κατά τη διανομή του έντυπου Τύπου των εκδοτικών επιχειρήσεων
  3. Να παύσει να εφαρμόζει διακριτική μεταχείριση σε σχέση με την πολιτική επιστροφών επί των παρακρατηθέντων ποσών ασφαλιστικών εισφορών προς τις εκδοτικές επιχειρήσεις

Σε περίπτωση που δε συμμορφωθεί, η Επιτροπή Ανταγωνισμού απειλεί την «Άργος» με πρόστιμο πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 ευρώ) για κάθε ημέρα παράβασης.

Πώς το Documento έφερε στο «φως» την υπόθεση

Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού έθεσε στο «μικροσκόπιο» τη διαδικασία της διανομής του Τύπου μετά τις αποκαλύψεις του Documento που έφερε στο φως την παρακράτηση, σε βάρος του δημοσίου, των ασφαλιστικών εισφορών από το τίμημα των πωλήσεων εφημερίδων και περιοδικών, που έχουν καταργηθεί με νόμο από το 2017.

Υπενθυμίζεται ότι το Documento είχε αποστείλει εξώδικη δήλωση προς το πρακτορείο διανομής Τύπου «Άργος» ενώ μέσω του δικηγόρου του Γιάννη Απατσίδη, κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά σε βάρος των στελεχών του για πολύ σοβαρά αδικήματα που αναφέρονται σε αυτήν.

Διαβάστε ακόμη: Μηνυτήρια αναφορά του Documento κατά του πρακτορείου διανομής Τύπου «Άργος»

Το Documento είχε ζητήσει να ερευνηθούν, αν αποδίδονταν, σύμφωνα με τον νόμο που ίσχυε πριν την 1-1-2017, τα παρακρατηθέντα κάθε φορά χρηματικά ποσά, που συνιστούσαν τις ασφαλιστικές εισφορές, προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ζητούσε να διερευνηθεί η διάπραξη κακουργηματικής υπεξαίρεσης σε βάρος της «Documento Media», από τους υπευθύνους του πρακτορείου Τύπου, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Δικαίωση από το υπουργείο Εργασίας

Η μηνυτήρια αναφορά κοινοποιήθηκε μεταξύ των άλλων και στην υπουργό εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Στην απάντησή τους, τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δικαίωσαν απόλυτα τις θέσεις της εφημερίδας Documento επιβεβαιώνοντας πως ήδη από τον Ιανουάριο του 2017 το αρμόδιο υπουργείο είχε αποφανθεί ότι δεν οφείλονται παρακρατούμενες ασφαλιστικές εισφορές και ως εκ τούτου είναι προφανές ότι η Εισαγγελία Καταπολέμησης εγκλημάτων Διαφθοράς θα διερευνήσει εάν τελείται και το αδίκημα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης.

Διαβάστε ακόμα: Το υπουργείο Εργασίας δικαιώνει το Documento για την υπεξαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών από το πρακτορείο «Άργος»

Στο μεταξύ, το πρακτορείο έριξε το μπαλάκι στους… διανομείς του.

Διαβάστε ακόμη: Το «Άργος» παραδέχεται ότι το Documento δεν φτάνει σε όλα τα σημεία πώλησης

Λίγους μήνες αργότερα, απερρίφθησαν ομόφωνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τα μέτρα συμμόρφωσης που πρότεινε η ΑΡΓΟΣ Α.Ε. Το Documento παραστάθηκε για μια ακόμα φορά στη διαδικασία με σκοπό να διευκολύνει την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην ορθή διευθέτηση του ζητήματος της Διανομής του Τύπου στην Ελλάδα.

Η Εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα Ασφαλιστικά Μέτρα κατά της ΑΡΓΟΣ Α.Ε. είχε διαπιστώσει σωρεία παράτυπων πρακτικών.

Για την αντιμετώπιση της εφημερίδας Documento, αποκάλυπτε μεταξύ άλλων: «…διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν προβλήματα στη διανομή των εντύπων σε τουλάχιστον τέσσερις ημερομηνίες, ενώ επιβεβαιώθηκε η μη διανομή εφημερίδας σε τουλάχιστον 10 σημεία πώλησης. Τα παραπάνω περιστατικά πιθανολογείται, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των περιστάσεων της επιχειρηματικής συμπεριφοράς της ΑΡΓΟΣ έναντι των εκδοτικών επιχειρήσεων, ότι συνιστούν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της».

Διαβάστε ακόμη: Ράπισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο πρακτορείο διανομής Τύπου ΑΡΓΟΣ ΑE

Διαβάστε ακόμη: «Φρένο» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πρακτορείο «Άργος»

«Χαστούκι» και από την Κομισιόν

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεργαστεί με την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά της μονοπώλησης του Τύπου ανακοίνωσε η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού στην ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνας Κούνεβα, για το μονοπώλιο στη διανομή του Τύπου.

Η Κομισιόν συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες για τη μονοπώληση της διανομής του Τύπου στην Ελλάδα και είναι πρόθυμη να συνεργαστεί στενά με την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Αυτό απαντά η επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager στην ερώτηση που είχε καταθέσει η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-GUE/NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Στην απάντησή της η Κομισιόν επιδοκίμασε τα πρόστιμα που επέβαλε στα πρακτορεία διανομής η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις πρακτικές καρτέλ που ακολουθούσαν, δεν αναφέρεται ωστόσο στην τελευταία απόφαση της Επιτροπής να παγώσει την αύξηση τιμών που επεδίωξε να επιβάλει το «Άργος», προκαλώντας την αντίδραση των μικρότερων εκδοτικών μονάδων.

Διαβάστε ακόμη: «Χαστούκι» της Κομισιόν στον Μαρινάκη για το μονοπώλιο του «Άργους»

Σημειώνεται πως το «Άργος» είναι το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου στην Ελλάδα και ανήκει, ιδιοκτησιακά, στην Alter Ego (Μαρινάκης, ΝΕΑ και ΒΗΜΑ), στα Παραπολιτικά και το Πρώτο Θέμα. 

Αναλυτικά η σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού:

«Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την υπ’ αριθμ. 687/4-6-2019 απόφαση της, επί της αυτεπάγγελτης λήψης ασφαλιστικών μέτρων, κατά το άρθρο 25 παρ. 5 ν. 3959/2011, στο πλαίσιο της έρευνας στην αγορά διανομής έντυπου Τύπου, κατόπιν και του σχετικού αιτήματος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κατά της εταιρίας “Άργος Ανώνυμη Εταιρεία Πρακτορεύσεως, Διαχειρίσεως και Μεταφορών” για ενδεχόμενη παράβαση των άρθρων 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ, αποφάσισε ομοφώνως και σε φανερή ψηφοφορία ότι:

Ι.1. Πιθανολογείται η παράβαση της καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 3959/2011, καθώς και το άρθρο 102 ΣΛΕΕ, εκ μέρους της ΑΡΓΟΣ, και ειδικότερα:

α. Αδικαιολόγητη άρνηση πώλησης, η οποία συνίσταται στην άρνηση συνέχισης συναλλακτικών σχέσεων με τη μονομερή και αιφνιδιαστική επιβολή των όρων της νέας εμπορικής πολιτικής της ΑΡΓΟΣ, την μη έγκαιρη ενημέρωση των εκδοτικών επιχειρήσεων επί των όρων αυτών και ιδίως την άρνηση ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με τις εκδοτικές επιχειρήσεις, ως προς την επιβολή των εν λόγω όρων, ενέργειες, οι οποίες δεν φαίνεται καταρχάς να συνάδουν με την καλή πίστη και τα χρηστά συναλλακτικά ήθη, σύμφωνα με τα άρθρα 2 περ. (γ) του ν. 3959/2011 και 102 στοιχ. (γ) ΣΛΕΕ.

β. Επιβολή μη εύλογων όρων συναλλαγής που συνίσταται στην επιβολή «Λοιπών όρων συνεργασίας» (όρος 5) της νέας εμπορικής πολιτικής της ΑΡΓΟΣ στις εκδοτικές επιχειρήσεις, η οποία αποτελεί μονομερή ενέργεια που δεν φαίνεται καταρχάς να συνάδει με την καλή πίστη και τα χρηστά συναλλακτικά ήθη, σύμφωνα με τα άρθρα 2, παρ. 2, περ. (α) του ν. 3959/2011 και 102 στοιχ. (α) ΣΛΕΕ.

γ. Διακριτική μεταχείριση σε σχέση με την πολιτική της επιστροφής των παρακρατηθέντων ποσών των ασφαλιστικών εισφορών, τόσο μεταξύ μετόχων (εκδοτικές επιχειρήσεις) της ΑΡΓΟΣ και μη μετόχων (εκδοτικές επιχειρήσεις) αυτής, όσο και μεταξύ των μη μετόχων της ΑΡΓΟΣ εκδοτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα άρθρα 2, παρ. 2, περ. (γ) του ν. 3959/2011 και 102 στοιχ. (γ) ΣΛΕΕ. Ειδικότερα, ενώ για ορισμένες εκ των εκδοτικών επιχειρήσεων, μετόχων της ΑΡΓΟΣ, δεν υφίστανται εκκρεμότητες σχετικά με τις παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες, στη συνέχεια, επιστράφηκαν, αντιθέτως για κάποιες εκδοτικές επιχειρήσεις, μη μετόχους της ΑΡΓΟΣ, η εταιρεία έχει επιστρέψει μόνο μέρος των παρακρατηθεισών εισφορών, και μάλιστα σε κάποιες εξ’ αυτών με μεταχρονολογημένες επιταγές πελατών της. Επίσης, η ΑΡΓΟΣ, έχει εξοφλήσει το συνολικό ποσό από τις παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές για κάποιες εκδοτικές επιχειρήσεις, μη μετόχους της, σε αντίθεση με κάποιες άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις για τις οποίες συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες.

δ. Αδικαιολόγητη άρνηση πώλησης, η οποία συνίσταται στην άρνηση διανομής του έντυπου Τύπου από την ΑΡΓΟΣ, χωρίς αυτή να στηρίζεται σε λόγους αντικειμενικά δικαιολογημένους, σύμφωνα με τα άρθρα 2, παρ. 2, περ. (γ) του ν. 3959/2011 και 102 στοιχ. (γ) ΣΛΕΕ.

Ι.2 Συντρέχει επείγουσα περίπτωση για την αποτροπή άμεσα επικειμένου κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης στο δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 5 του ν. 3959/2011.

ΙΙ.1 Πρέπει να ληφθούν αυτεπαγγέλτως ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας ΑΡΓΟΣ, τα οποία θα ισχύουν μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης της Επιτροπής επί της κύριας υπόθεσης , και ειδικότερα:

1. Η εταιρεία ΑΡΓΟΣ να προχωρήσει, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση του διατακτικού της παρούσας Απόφασης, σε ανάκληση της νέας εμπορικής πολιτικής της, ως προς το σύνολο των εκδοτικών επιχειρήσεων, να αναρτήσει σε εμφανή θέση στο διαδικτυακό τόπο της την ανακλητική δήλωση, να την κοινοποιήσει σε όλες τις εκδοτικές επιχειρήσεις και να προσκομίσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αποδεικτικά των ανωτέρω.

2. Η εταιρεία ΑΡΓΟΣ να παύσει, από την κοινοποίηση του διατακτικού της παρούσας Απόφασης, την αδικαιολόγητη άρνηση πώλησης κατά τη διανομή του έντυπου Τύπου των εκδοτικών επιχειρήσεων.

3. Η εταιρεία ΑΡΓΟΣ να παύσει να εφαρμόζει διακριτική μεταχείριση σε σχέση με την πολιτική επιστροφών επί των παρακρατηθέντων ποσών ασφαλιστικών εισφορών προς τις εκδοτικές επιχειρήσεις, επιστρέφοντας άμεσα από την κοινοποίηση του διατακτικού της παρούσας απόφασης, με ίσους όρους και το αργότερο μέχρι τις 31.12.2019, το συνολικό ποσό εκ του οφειλομένου μέχρι σήμερα από την παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών, προς όλες τις εκδοτικές επιχειρήσεις.

ΙΙ.2 Η εταιρεία ΑΡΓΟΣ να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με το σύνολο των εκδοτικών επιχειρήσεων, είτε διά μέσου της ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ («ΕΙΗΕΑ), είτε με τις μεμονωμένες εκδοτικές επιχειρήσεις, σχετικά με τη νέα εμπορική πολιτική της, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της αγοράς διανομής έντυπου Τύπου, τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΑΡΓΟΣ, τόσο επί της τιμής προμήθειας, όσο και επί των λοιπών χρεώσεων, πρόσθετων ή μη, της νέας εμπορικής πολιτικής της, το σύστημα της “ευρείας διεκπεραίωσης”, το σύστημα παρακολούθησης και τιμολόγησης των επιστροφών, τους λοιπούς όρους (όρος 5) της νέας εμπορικής πολιτικής της ΑΡΓΟΣ, την έκθεση επί της νέας εμπορικής πολιτικής της ΑΡΓΟΣ, που θα συντάξει ο εμπειρογνώμονας ή οι εμπειρογνώμονες που θα ορίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά τα κατωτέρω υπό IΙΙ.1, και το δημόσιο συμφέρον που συνίσταται στην εξασφάλιση της διατήρησης της βιωσιμότητας, τόσο της ΑΡΓΟΣ, όσο και των εκδοτικών επιχειρήσεων. Για τις εν λόγω διαπραγματεύσεις να τηρηθούν πρακτικά, τα οποία μετά το πέρας αυτών θα προσκομισθούν από την ΑΡΓΟΣ στην Επιτροπή. Οι εν λόγω διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός χρονικού διαστήματος ενός (1) μηνός από την κοινοποίηση της έκθεσης του εμπειρογνώμονα ή των εμπειρογνωμόνων στα μέρη.

ΙΙ.3 Να διανέμει τον έντυπο Τύπο όλων των εκδοτικών επιχειρήσεων σύμφωνα με την ισχύουσα εμπορική πολιτική της, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κύριας υπόθεσης ή την επιτυχή έκβαση των ως άνω διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΑΡΓΟΣ και των εκδοτικών επιχειρήσεων.

ΙΙ.4 Σε περίπτωση παράλειψης των ανωτέρω, η Επιτροπή Ανταγωνισμού απειλεί την ΑΡΓΟΣ με πρόστιμο ποσού πέντε χιλιάδες ευρώ (Euro5.000) για κάθε ημέρα παράβασης, το οποίο επιβάλλεται με Απόφασή της που βεβαιώνει τη μη συμμόρφωση.

ΙΙΙ.1 Ορίζει, σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 2 του Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης της Επιτροπής, εμπειρογνώμονα ή εμπειρογνώμονες, για τη διάγνωση, σύμφωνα με τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα:

α) της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης ή/και της βιωσιμότητας της ΑΡΓΟΣ,

β) των αιτιών που οδήγησαν στην υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της ΑΡΓΟΣ, κατόπιν ανάλυσης (μακροπρόθεσμης ή/και μεσοπρόθεσμης) των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας,

γ) Εάν η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΑΡΓΟΣ, όπως αυτή αναφέρεται υπό ΙΙ.2 ανωτέρω, λαμβανομένων υπόψη των οικονομικών στοιχείων της ελεγχόμενης

εταιρείας, καθώς και του κόστους διοίκησης και διανομής και του τρόπου κατανομής αυτού στις εκδοτικές επιχειρήσεις, σχετικά με τις παρεχόμενες προς αυτές υπηρεσίες, είναι «εύλογη» και εάν διασφαλίζει την βιωσιμότητα της ΑΡΓΟΣ,

δ) Εάν υφίστανται εναλλακτικές προτάσεις τιμολόγησης προμήθειας και λοιπών χρεώσεων της νέας εμπορικής πολιτικής της ΑΡΓΟΣ, οι οποίες είναι «εύλογες» και διασφαλίζουν την βιωσιμότητα αυτής.

ΙΙΙ.2 Ο εμπειρογνώμονας ή οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα ορισθούν από την Επιτροπή, θα υποχρεού(ν)ται να παραδώσει/ουν την έκθεσή τους εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση προς αυτόν/αυτούς του διορισμού του(ς)».

Διαβάστε ακόμη: Αποχωρεί από τις κυκλοφορίες του «ΑΡΓΟΣ» ο Όμιλος Φιλιππάκη: Οι στρεβλώσεις και το… «θαύμα»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter