Αποκάλυψη Euractiv: Το ΕΛΚ χρυσοπληρώνει στενούς συμβούλους του Μητσοτάκη με… βεβαρυμένο παρελθόν

Αποκάλυψη Euractiv: Το ΕΛΚ χρυσοπληρώνει στενούς συμβούλους του Μητσοτάκη με… βεβαρυμένο παρελθόν

Πολιτικός σεισμός. H ιστοσελίδα euractiv.com προχώρησε πριν από λίγη ώρα σε μια τεράστια αποκάλυψη: έλληνες σύμβουλοι και στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, εργάζονται για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ. Ένα σχεδόν μήνα μετά την επιδρομή που πραγματοποίησαν στα γραφεία του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, βελγικές και γερμανικές αρχές, -διερευνούν υπόθεση διαφθοράς και πιο συγκεκριμένα συμβόλαια ύψους 300 χιλιάδων ευρώ τα οποία υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές του 2019-, η νέα αποκάλυψη του Euractiv, έρχεται να εμπλέξει στη υπόθεση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, οι επίμαχοι έλληνες συνεργάτες του Μ. Βέμπερ, δηλαδή ο Έρικ Θανόπουλος-Παρκς και ο Γιώργος Μπότσης εκτός του ότι είναι από τους πλέον στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν έρθει πρόσφατα στο προσκήνιο, εξαιτίας της εμπλοκής του ονόματός τους είτε σε σκάνδαλα, είτε σε συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου συνολικού κόστους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Προφανώς επί πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Στενοί συνεργάτες του Μητσοτάκη»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του euractiv.com που φέρει τίτλο «Weber’s Greek connection casts shadow ahead of elections in Athens» («Η ελληνική σύνδεση του Βέμπερ ρίχνει σκιά ενόψει των εκλογών στην Αθήνα»), ένα δίκτυο «ισχυρών ελλήνων πολιτικών συμβούλων που εργάζονται για τον ηγέτη του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και διαθέτουν άψογες διασυνδέσεις με τον πρωθυπουργό έχει αναδειχθεί ενόψει των ελληνικών εκλογών της επόμενης εβδομάδας». Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν εντός του ΕΛΚ, αφότου ο Βέμπερ ανέλαβε επικεφαλής της ευρωομάδας στις 31 Μαΐου 2022. Μια εξ’ αυτών των αλλαγών ήταν «ο Θανάσης Μπακόλας, πρώην ανώτερος σύμβουλος του Μητσοτάκη», ο οποίος διορίστηκε γενικός γραμματέας του ΕΛΚ.

Βάσει του επίμαχου ρεπορτάζ, μια εβδομάδα αφότου ο Βέμπερ ανέλαβε τα καθήκοντά του, «μια ομάδα τεσσάρων “εμπειρογνωμόνων” κλήθηκε να αξιολογήσει το τότε προσωπικό του ΕΛΚ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του ΕΛΚ, δύο από αυτούς – ο ελληνοαμερικανός σύμβουλος ψηφιακών μέσων Ερικ Παρκς και ο Γεράσιμος Ζαγορίτης-, απέκτησαν συμβάσεις μετά από μια σειρά αλλαγών στο προσωπικό της έδρας του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες».

Πρόκειται για ανθρώπους, οι οποίοι όπως υπογραμμίζει και το euractiv.com, «είναι στενοί συνεργάτες του Μητσοτάκη». Μάλιστα, στο δημοσίευμα σημειώνεται σκωπτικά πως ο Μ. Βέμπερ, «ήταν ένας από τους τρεις κεντροδεξιούς ηγέτες που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του Weber για την ηγεσία του ΕΛΚ. Από την πλευρά του, ο Βέμπερ υποστήριξε δημοσίως τον Μητσοτάκη, παρά τις πρόσφατες αναφορές για τις υποκλοπές δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων από το ελληνικό κράτος».

«Προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στη ΝΔ»

Η υπόθεση δεν σταματάει εκεί. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το euractiv.com, «ένας άλλος έλληνας, ο Γιώργος Μπότσης, συμμετείχε στην οργάνωση των προσφάτων συνεδριάσεων της συνέλευσης του ΕΛΚ στη Λισαβόνα, το Ελσίνκι και το Μόναχο. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι ο Μπότσης θεωρείται έμπιστος συνεργάτης του Μητσοτάκη».

Ακόμη, «δύο ανεξάρτητες πηγές δήλωσαν στο euractiv.com ότι ο Παρκς ενημέρωσε το προσωπικό του ΕΛΚ στις 24 Φεβρουαρίου ότι αυτή θα ήταν η τελευταία ημερήσια συνεδρίαση “μέχρι νεωτέρας”, γεγονός που δείχνει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά».

Παράλληλα, ο Γεράσιμος Ζαγορίτης «είναι βετεράνος μιας σειράς εκστρατειών στην ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο και ήταν μέλος της ψηφιακής πολεμικής αίθουσας της επιτυχημένης εκστρατείας Spitzenkandidat του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014». Μάλιστα, «σε κατάλογο συμμετεχόντων που είδε το Euractiv αναφέρεται ο Ζαγορίτης ως “διευθυντής επικοινωνίας” του ΕΛΚ, αν και επισήμως δεν ήταν αυτός ο ρόλος του».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές στο Ευρωκοινοβούλιου τις οποίες επικαλείται το Euractiv, «το τμήμα του Κοινοβουλίου που είναι αρμόδιο για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων αμφισβήτησε πρόσφατα τους όρους και το περιεχόμενο των συμβάσεων που αφορούσαν τις δύο εταιρείες στις οποίες το κόμμα του ΕΛΚ είχε αναθέσει δραστηριότητες σε εξωτερικούς συνεργάτες. “Οι εταιρείες δεν εδρεύουν στην Ελλάδα, αλλά οι ιδιοκτήτες τους είναι Έλληνες”, δήλωσε στη EURACTIV πηγή του Κοινοβουλίου». Μια ακόμη πηγή του Euractiv δήλωσε ότι ένα από τα επίμαχα πρόσωπα, «προσφέρει επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας».

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά αναφορικά με την επιδρομή των αρχών στα γραφεία του ΕΛΚ, το πρόσωπο στο οποίο έχει επικεντρωθεί η έρευνα των βελγικών και των γερμανικών αρχών, είναι αυτό του Mario Voigt, πρώην επικεφαλής ψηφιακής καμπάνιας του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές του 2019, ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών στην Θουριγγία και άνθρωπος που ήταν πολύ κοντά στον Μ. Βέμπερ. Ο Voigt σύμφωνα με το euractiv.com, εξετάστηκε από τις γερμανικές αρχές για την απόδοση ενός συμβολαίου σε μια εταιρεία στη Θουριγγία της Γερμανίας.

Συνεργάτης Μητσοτάκη με συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Ο Γιώργος Μπότσης είναι από τους πλέον στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Μπότσης σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» ο Γ. Μπότσης συγκαταλέγεται στην ομάδα των 23 προσώπων που ο πρόεδρος της ΝΔ εμπιστεύτηκε προκειμένου να φτάσει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ως ένα από τα πρόσωπα «που σήκωναν και μεγάλο βάρος στις περιοδείες και στις συγκεντρώσεις του κ. Μητσοτάκη».

Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πρόσφατα πάνω στον Γιώργο Μπότση, καθώς η εταιρεία παραγωγής του OVAL Ε.Ε., ανέλαβε ένα μήνα μετά την ίδρυσή της, το «κατεπείγον» έργο –κόστισε 27.280 ευρώ– της εκδήλωσης για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη στον Εβρο, όπου μίλησε ο πρωθυπουργός στα τέλη του περασμένου Μαρτίου. Υπάρχει ακόμη μια εταιρεία όμως που είναι συμφερόντων του Γ. Μπότση. Σύμφωνα λοιπόν με όσα αποκάλυψε πρόσφατα το Documento, η εκδήλωση στον Εβρο, ήταν απλά ένα από τα πολλά έργα –συνολικού κόστους αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ– που έχουν αναλάβει από πλήθος υπουργείων και δημόσιων φορέων οι δύο εταιρείες συμφερόντων Γ. Μπότση επί της διακυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη.

Όπως προκύπτει από τη Διαύγεια, η Oval Advertising έχει καρπωθεί περισσότερες από 200 συμβάσεις, συνολικής αξίας αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των έργων δόθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία επί διακυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι μεταξύ της πληθώρας έργων που έχει αναλάβει η Oval Advertising, συγκαταλέγεται και εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκε ο π πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, στις 17 Οκτωβρίου 2022 η Διεύθυνση Εθιμοτυπίας και Δημοσίων Σχέσεων του αρχηγείου της ΕΛΑΣ αποφάσισε την έγκριση πίστωσης 24.800 ευρώ στην εταιρεία του Γ. Μπότση «αναφορικά με υπηρεσίες ενοικίασης ηχητικού και προβολικού εξοπλισμού και τη διακόσμηση του προαύλιου χώρου της πρώην Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας». Την ίδια ημέρα δημοσιεύτηκε ότι η ίδια διεύθυνση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ ενέκρινε την πίστωση 19.840 ευρώ στην Oval Advertising για σειρά εργασιών που αφορούσαν το «πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας Αστυνομίας 2022».

«Ο καταδρομέας του Μητσοτάκη»

Ο Έρικ Θανόπουλος-Παρκς δεν είναι ένα άγνωστο πρόσωπο. Πρόκειται για τον άνθρωπο που όχι απλά αποτελεί πολύ στενό σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά παράλληλα χαρακτηρίζεται και ως «Στρατηγός» των γαλάζιων τρολ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» τον Αύγουστο του 2019, αναγραφόταν πως ο Ερικ Θανόπουλος-Παρκς είναι «αθόρυβος, εργατικός και… ψηφιακός». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο «άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού όσο ήταν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο σαραντάρης Ελληνοαμερικάνος ασχολείται με τα ψηφιακά εργαλεία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Νέας Δημοκρατίας –πλέον και της κυβέρνησης– και αποτελεί έναν πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα της επικοινωνιακής στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη. Η παρουσία του στο Μαξίμου δεν είναι τακτική, ενώ σπάνια συμμετέχει σε συσκέψεις, αλλά η συμβολή του στην εικόνα της ΝΔ στο διαδίκτυο και στα social media είναι καθοριστική».

Αυτό που έγραψαν εντέχνως τότε τα «Παραπολιτικά» είναι ότι ο Ερικ Θανόπουλος-Παρκς είναι ο… αρχηγός των τρολ της ΝΔ και της Ομάδας Αληθείας. Αυτός που, όπως αναγραφόταν σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας newsbreak.gr, είναι ο «στρατηγός του Μητσοτάκη στις ειδικές επιχειρήσεις του Διαδικτύου». Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο Ερικ Θανόπουλος -Παρκς έχει αναλάβει «ένα δύσκολο έργο, εξαιρετικά νευραλγικό για την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, που όμως δεν μπορεί να το διατυμπανίσει… Είναι ο “καταδρομέας” του Μητσοτάκη στη μάχη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης… Οι αναλυτές της διαδικτυακής επικοινωνίας πραγματικά υποκλίνονται στο έργο του, με κάποιους να θεωρούν –όχι άδικα– ότι η μακροβιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η δημοσκοπική της υπεροχή στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον αγώνα και την οξύνοια του Ερικ Θανόπουλου-Παρκς. Ενας σύμμαχος που θα ήθελε κάθε πρωθυπουργός στο πλευρό του».

Η κοινή εταιρική συμμετοχή με τον Κυρ. Πιερρακάκη

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Όπως έχει αποκαλύψει το Documento, το όνομά του εμπλεκόταν στο σκάνδαλο που αφορούσε την ιστοσελίδα Kitrinakarta.gr, η οποία αποτελεί παράρτημα της ιστοσελίδας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), όπου οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά παρενέργειες φαρμάκων. Όπως προέκυπτε από δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες techingreek.com και megafono.gr, κατασκευαστής της επίμαχης ιστοσελίδας είναι η Novomatix. Μια εταιρεία καθόλου άγνωστη στην κυβέρνηση, αφού σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης αλλά και ο «high tech σύμβουλος» του πρωθυπουργού Ερικ Θανόπουλος-Παρκς.

Σύμφωνα με τα επίμαχα δημοσιεύματα, από αναζήτηση στη Διαύγεια προέκυψε πως «η εν λόγω εταιρεία έχει πάρει πάρα πολλές εργολαβίες από την κυβέρνηση, αλλά και από τοπικές αυτοδιοικήσεις». Πράγματι, από αναζήτηση που πραγματοποιήσαμε στη Διαύγεια, η εταιρεία έχει αναλάβει μερικές δεκάδες έργα, κυρίως από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), από κάποιος δήμους, από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας καθώς και από τον ΕΟΦ. Η πληρωμή της Novomatix από τον ΕΟΦ έγινε στις 26 Μαΐου 2021 και ανερχόταν στις 23.932 ευρώ.

Πέραν τούτου, όπως προέκυψε από τα επίμαχα δημοσιεύματα, εάν κάποιος αναζητήσει στο διαδίκτυο την ιστοσελίδα kitrinikarta.gr, στην περιγραφή της σελίδας εμφανίζεται το όνομα του προγραμματιστή Arpad Olasz, «από τον οποίο η πρώην εταιρεία του κ. Πιερρακάκη “δανείστηκε” τη δουλειά για την οποία πληρώθηκε 23.000 ευρώ». Εδώ θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος πώς γίνεται μια εταιρεία που δεν εμφανίζει εταιρική παρουσία, που δεν έχει καν ιστοσελίδα, να λαμβάνει από την κυβέρνηση πληθώρα έργων, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία της ιστοσελίδας kitrinikarta.gr. Δυστυχώς όμως ούτε αυτό είναι το χειρότερο στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Όπως προκύπτει από την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας που καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ στις 26 Φεβρουαρίου 2018, ο Κυρ. Πιερρακάκης ήταν μεταξύ των εταίρων της εταιρεία, από όπου και αποχώρησε στις 2 Φεβρουαρίου 2018. Στην εταιρεία συμμετείχε από τις 24 Δεκεμβρίου 2013 και ο Έρικ Παρκς Θανόπουλος, από την οποία αποχώρησε την ίδια ημέρα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη στις 2 Φεβρουαρίου 2018.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία Novoville, που αποτελεί την «αδελφή εταιρεία» της Novomatix, έχει λάβει –όπως προκύπτει από τη Διαύγεια-, περισσότερα από 300 έργα, η πλειονότητα των οποίων έχει δοθεί από δήμους. Πολλά από αυτά έχουν δοθεί από τον Δήμο Αθηναίων και το συνολικό κόστος τους ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Στη μέση… και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι

Η υπόθεση όμως δεν σταματάει εκεί. Τον περασμένο Απρίλιο η Novoville έλαβε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ψήφο εμπιστοσύνης υπό τη μορφή νέου γύρου χρηματοδότησης μεταξύ άλλων και από το VentureFriends. Το VentureFriends –χρηματοδοτεί startups– έχει εταίρους τον Γ. Δημόπουλο που συμμετέχει στη Novomatix και τη Novoville, αλλά και τον Απόστολο Αποστολάκη. Το όνομα του Απ. Αποστολάκη δεν είναι άγνωστο, αφού συγκαταλέγεται μεταξύ των «μεντόρων» του fund Endeavor Greece που ίδρυσε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, από το οποίο αποχώρησε τον Ιούνιο του 2020. Ο Απ. Αποστολάκης υπήρξε συνιδρυτής της ate-food.gr, που μετέπειτα μετονομάστηκε σε efood.gr, η οποία εξαγοράστηκε από τη γερμανική εταιρεία Delivery Hero.

Στην efood.gr είναι μέχρι και σήμερα διευθύνων σύμβουλος ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης, ένας εκ των συνιδρυτών της εταιρείας, μαζί με τον αδερφό του Παμίνο Κυρκίνη. Το όνομα του Κ. Κυρκίνη εμφανίζεται ως πρόσωπο επικοινωνίας για την offshore Eternia Capital Management που ανήκε στη Μαρ. Γκραμπόφσκι κατά 50%, όπως προέκυψε από τη δημοσιοποίηση των Paradise Papers. Ο Κ. Κυρκίνης εμφανίζεται σε ακόμη δύο επιχειρηματικές κινήσεις που σχετίζονται με τη σύζυγο του πρωθυπουργού, αφού ήταν και οι δύο μέλη της ελβετικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Dara Capital AG. Επίσης, ο Κ. Κυρκίνης αντικατέστησε στις 7 Φεβρουαρίου 2013 στο ΔΣ της εταιρείας MG Capital Advisors, που ίδρυσε η Μαρ. Γκραμπόφσκι, τον Σταύρο Παπασταύρου, γνωστό για την εμπλοκή του ονόματός του στη λίστα Λαγκάρντ και στα Panama Papers.

 

Η αγωνία του Βέμπερ για Μητσοτάκη και τις εκλογές στην Ελλάδα

Μητσοτάκης-Βέμπερ: Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter