Μητσοτάκης-Βέμπερ: Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια

Μητσοτάκης-Βέμπερ: Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια

Το σκάνδαλο που ξέσπασε την Τρίτη στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την έφοδο της βελγικής αστυνομίας στα γραφεία του κόμματος στις Βρυξέλλες για το «σκάνδαλο Βόιτ», φέρνει στο προσκήνιο τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής οικογένειας της Νέας Δημοκρατίας, Μάνφρεντ Βέμπερ, και κατά συνέπεια τον μεγαλύτερο υποστηρικτή του γερμανού, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μπορεί οι διαρροές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τις έρευνες της γερμανικής εισαγγελίας με τη συνδρομή των βελγικών αρχών κατά του Μάριο Βόιτ για δωροδοκία, όμως ο Γερμανός ήταν κάθε άλλο παρά «εξωτερικός συνεργάτης» του κόμματος. Τουναντίον, ήταν ο επικεφαλής της ψηφιακής καμπάνιας του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές του 2019. Εκείνες τις εκλογές στις οποίες ο σημερινός αρχηγός του ΕΛΚ διεκδίκησε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκινώντας την προεκλογική του εκστρατεία από την Αθήνα και την αγκαλιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Όταν θα ξαναέρθω ο Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός» έλεγε ο Μάνφρεντ Βέμπερ όταν τον Απρίλιο του 2019 ξεκινούσε την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία της Κομισιόν από την Αθήνα, την οποία βέβαια στη συνέχεια έλαβε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου είπαν ότι θα με υποστηρίξουν. Για το μέλλον της Ευρώπης. Θα ηγηθούμε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο μέλλον. Την επόμενη φορά που θα είμαι εδώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας» δήλωνε τότε ο Γερμανός, αποτέλεσμα της διαφημιζόμενης «φιλίας» του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λίγο μετά την ήττα του Μ. Βέμπερ για την Κομισιόν, οι ρόλοι άλλαξαν.Ο Γερμανός ανέλαβε τη στήριξη του Έλληνα φίλου του, που ως πρόεδρος τότε της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τον υποστήριξε ενόψει των εκλογών του Ιουλίου του 2019.

Οι δεσμοί των δύο ανδρών όμως πάνε ακόμα πιο πίσω. Ήταν στις αρχές του ταραγμένου Ιουλίου του 2015, όταν ακόμα ο Κυρ. Μητσοτάκης απλώς ηγούταν του υπό μιντιακή κατασκευή «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου», που ο Γερμανός αναλάμβανε να επιτεθεί στην κυβέρνηση Τσίπρα και τον τότε πρωθυπουργό προσωπικά.

«Ο λαός της υπόλοιπης Ευρώπης δεν πρέπει να πληρώσει για τις συνέπειες (σ.σ. των κοινωνικών μέτρων Τσίπρα). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε εναντίον μιας ευρωπαϊκής ασφάλισης στους ανέργους» ανέφερε τότε, μεταξύ άλλων, κάνοντας ουσιαστικά αντιπολίτευση στην τότε κυβέρνηση. Στάση που μετέπειτα δεν ξέχασε ο Κυρ. Μητσοτάκης, εξού και στην εκλογή του τον Μάιο του 2022 στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έπαιξε τα ρέστα του. Με το αζημίωτο φυσικά.

Λίγες μόλις εβδομάδες πριν την εκλογή Βέμπερ στην προεδρία του ΕΛΚ στο Συνέδριο του κόμματος στο Ρότερνταμ, το Documento θα αποκάλυπτε πως ο υιός του Κυρ. Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος, «βολεύτηκε» στις Βρυξέλλες και στο ΕΛΚ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον Σεπτέμβριο ο γόνος προσελήφθη από τον Ισπανό ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του ΕΛΚ, Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς σε θέση διαπιστευμένου κοινοβουλευτικού βοηθού στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στο «παρά ένα» της εκλογής Βέμπερ, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πήγαινε άλλο ένα «ταμείο» για την επιλογή του. Όπως αποκάλυψε (και πάλι) το Documento, ο άσημος -μέχρι τότε- ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Θανάσης Μπακόλας, τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα του ΕΛΚ. Ο Θ. Μπακόλας είχε τη στήριξη του Μ. Βέμπερ, ενώ κατά πληροφορίες, μεγάλος χαμένος του deal ήταν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που γλυκοκοίταζε τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΛΚ.

Να σημειωθεί πως οι σχέσεις Βέμπερ-Μητσοτάκη δεν τελειώνουν στα… αλληλοβολέματα και τις αλληλοστηρίξεις. Το κάθε άλλο. Όπως έγραψε το Politico τον περασμένο Ιανουάριο, ο γερμανός ανέλαβε προσωπικά να «φτιάξει κλίμα» στο ΕΛΚ για συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με το κόμμα Βελόπουλου α λα Μελόνι-Σαλβίνι-Forza Italia. Μάλιστα, το δημοσίευμα περιελάμβανε και δήλωση Μπακόλα που έλεγε τότε «Θέλω να μεγαλώσει η ομπρέλα… Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορώ να παίξω αυτό το πολιτικό παιχνίδι όπως παίζεται σε κάθε άλλη χώρα», αναφορικά με το ενδεχόμενο «σύνδεσης» με τη Μελόνι.

Ο εναγκαλισμός των δύο ανδρών λοιπόν είναι ισχυρός, πολύχρονος και πολυεπίπεδος, και σε κάθε περίπτωση, με τις σημερινές εξελίξεις έτεροι κρατούν την ανάσα τους. 

Διαβάστε επίσης:
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter