Αποχώρηση ΤΧΣ από τράπεζες: Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για ενημέρωση των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής

Αποχώρηση ΤΧΣ από τράπεζες: Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για ενημέρωση των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής

Αίτημα για σύγκληση και κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητηθεί η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει στις τράπεζες.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως πρέπει να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία για τους λόγους και τους όρους της επιλογής άμεσης αποεπένδυσης του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, ενώ τονίζουν ότι σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η επιλογή αυτή προκύπτουν «υπαινισσόμενες ζημίες (implied losses) για το Ταμείο ύψους 42 με 43 δισ. ευρώ».

Ολόκληρο το κείμενο του αιτήματος:

«Προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Aπόστολο Βεσυρόπουλο και τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κ. Χρήστο Μπουκώρο

Κοιν.: Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γραφείο Υπουργού, κ. Κωστή Χατζηδάκη

Θέμα: Αίτημα σύγκλησης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου σε κοινή συνεδρίαση με θέμα Η.Δ.: «Αποεπένδυση του ΤΧΣ από το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα, στην Alpha Bank και στην Τράπεζα Πειραιώς – Διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου»

Αξιότιμοι κ. Πρόεδροι,

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) φέρεται να έχει δρομολογήσει την άμεση αποεπένδυσή του από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών (Εθνικής Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς), στις οποίες συμμετέχει.

Μια επιλογή, από την οποία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), τα αναμενόμενα κέρδη θα ανέλθουν σε 3 με 4 δισ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα οι υπαινισσόμενες ζημίες (implied losses) για το Ταμείο σε 42 με 43 δισ. ευρώ με βάση το ποσό της συνολικής επένδυσης 46 δισ. ευρώ (σ.σ.: το ποσό αφορά τη σωρευτική ενίσχυση των τραπεζών από το 2011).

Με καταγεγραμμένες τις συσσωρευμένες ζημιές του Ταμείου, που ανέρχονται σε πάνω από 38 δισ. ευρώ, και γνωστή την αναμενόμενη κερδοφορία των εν λόγω τραπεζών για το 2023, θεωρούμε κρίσιμο να ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία για τους λόγους και τους όρους της επιλογής αποεπένδυσης, καθώς και για τις παραμέτρους διασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου.

Για αυτούς τους λόγους αιτούμαστε την άμεση σύγκληση των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου σε κοινή συνεδρίαση, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, των βουλευτών – μελών των δύο επιτροπών και, βεβαίως, των μελών της διοίκησης του ΤΧΣ.

Τα μέλη – Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου
Παππάς Νικόλαος
Τζάκρη Θεοδώρα
Γεροβασίλη Όλγα
Αυλωνίτης Αλέκος
Αχτσιόγλου Έφη
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Ζαμπάρας Μιλτιάδης
Καραμέρος Γιώργος
Κεδίκογλου Συμεών
Κόκκαλης Βασίλης
Μαμουλάκης Χάρης
Τζανακόπουλος Δημήτρης
Τζούφη Μερόπη
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Χαρίτσης Αλέξης»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter