Αργεντινή: Ο ακροδεξιός πρόεδρος Μιλέι και το κόμμα του καταργούν το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση

Αργεντινή: Ο ακροδεξιός πρόεδρος Μιλέι και το κόμμα του καταργούν το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση

Δεν έχει περάσει ούτε μήνας από την ημέρα που ο νέος ακροδεξιός- φιλελεύθερος πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι μίλησε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός λαμβάνοντας επαίνους για την τοποθέτηση- ύμνο στον φιλελεύθερο καπιταλισμό από τους παρευρισκόμενους και τους συμπαθούντες. Από εκείνη την ομιλία, ελάχιστοι θα θυμούνται -ή θα έδωσαν την δέουσα σημασία- στην θέση του περί «της τραγωδίας της άμβλωσης» και για «την ριζοσπαστική φεμινιστική ατζέντα που έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερο κρατικό παρεμβατισμό που λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομική διαδικασία, δίνοντας δουλειές σε γραφειοκράτες οι οποίοι δεν έχουν προσφέρει τίποτα στην κοινωνία».

Αυτή η αρλούμπα του Μιλέι, πέρασε στα ψιλά τότε –είχαν προτεραιότητα άλλες περί της οικονομίας-, όμως τώρα, το όραμα του κατά του φεμινισμού και της άμβλωσης ετοιμάζεται να πάρει σάρκα και οστά στην Αργεντινή, αφού το κόμμα του «Η Ελευθερία Προχωρά» (La Libertad Avanza- LLA) παρουσίασε το σχέδιο της για την πλήρη κατάργηση της νομιμοποίησης των αμβλώσεων με στόχο την ακύρωση του νόμου για την Διακοπή της Εγκυμοσύνης του 2020. Όμως σύμφωνα με νομικούς και οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε σαν πρόταση, δεν αλλάζει μόνο το νόμο του 2020, αλλά θέλει να ακυρώσει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2012, που υποστήριζε ότι η άμβλωση είναι νόμιμη, όταν υπάρχει κίνδυνος για την ζωή της μητέρας, κίνδυνος βλάβης σωματικής ή ψυχολογικής και βιασμός. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πρόταση ανατρέπει μέχρι και τις προβλέψεις του Ποινικού Κώδικα του… 1921, ο οποίος επέτρεπε την άμβλωση σε περίπτωση που είχε προηγηθεί σεξουαλική επίθεση.

Η πρόταση παρουσιάστηκε από την 27χρονη βουλευτή Ρόκιο Μπελέν Μπονάτσι υποτίθεται με δική της πρωτοβουλία. Βέβαια είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν είναι αληθές, καθώς η παρουσίαση του σχεδίου έρχεται μόλις λίγες μέρες αφότου ο Χαβιέ Μιλέι όταν είδε ότι υπήρχε κίνδυνος κομμάτια του υπερνομοσχεδίου του Omnibus (με το οποίο ήθελε να αλλάξει τα πάντα στην Αργεντινή με έκτακτες εξουσίας προς το πρόσωπο του, ιδιωτικοποιήσεις, απορρύθμιση εργασίας και δικαιωμάτων) να μην περάσουν από όλα τα σώματα του Κογκρέσου και από τους κυβερνήτες των 23 επαρχιών της ώρας, έσπευσε να το αποσύρει. Έτσι η νέα αυτή πρόταση από την νεαρή βουλευτή του LLA, είναι σύμφωνα με τη νέα στρατηγική του Μιλέι για να πραγματώσει τις… μεταρρυθμίσεις που θέλει.

Σημειώνεται ότι η Αργεντινή μέχρι πρότινος έχει ένα από τα πιο ριζοσπαστικά φεμινιστικά κινήματα σε ολόκληρη την περιοχή της Λατινικής Αμερικής και η νομοθεσία σχετικά με θέματα άμβλωσης ήταν από τις προοδευτικές.

Διαβάστε επίσης: Αργεντινή: Ξύλο, καδρόνια και πλαστικές σφαίρες – Άγρια καταστολή σε διαδήλωση κατά των μέτρων-σοκ του Μιλέι (Photos)

Αργεντινή: Ηχηρό «όχι» χιλιάδων πολιτών στα μέτρα-σοκ του Μιλέι – «Δεν μπορούμε να ζούμε έτσι» (Photos)

Ο Τραμπ θα συναντήσει τον ακροδεξιό φίλο του Χαβιέ Μιλέι αλλά… δεν θα πάει στην ορκωμοσία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter