Αργεντινή: Σε συζητήσεις με το ΔΝΤ ο Μιλέι για νέο πακέτο χρηματοδότησης

Αργεντινή: Σε συζητήσεις με το ΔΝΤ ο Μιλέι για νέο πακέτο χρηματοδότησης

Σε συνομιλίες με το ΔΝΤ για τη πιθανότητα συνομολόγησης ενός νέου προγράμματος χρηματοδότησης φαίνεται πως βρίσκεται η Αργεντινή, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μιλέι.

Αν και ο υπουργός Οικονομίας της χώρας διαψεύδει κάθε συζήτηση με το Ταμείο και το ΔΝΤ δηλώνει ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθούν συγκεκριμένες λεπτομέρειες ενός προγράμματος, η καταφυγή στον χρηματοδοτικό οργανισμό φαίνεται πως αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να εξασφαλιστεί ρευστότητα που θα επιτρέψει την έξοδο της Αργεντινής από τα capital controls.

Το Ταμείο πιέζει την κυβέρνηση να αφήσει το νόμισμα να υποτιμηθεί γρηγορότερα στο πλαίσιο της λεγόμενης «έρπουσας σύνδεσης» και να διατηρήσει τα επιτόκια πάνω από τον πληθωρισμό, που σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 250%, δήλωσε ο αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί για να συζητήσει ευαίσθητες συζητήσεις. Η κυβέρνηση της Αργεντινής, υπό τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Χαβιέ Μίλεϊ, λέει ότι θέλει να απαλλαγεί από τους κεφαλαιακούς ελέγχους της χώρας, και περισσότερα χρήματα του ΔΝΤ προσφέρουν τον ταχύτερο δρόμο προς αυτό.

Ο Μίλεϊ βρίσκεται υπό πίεση μόλις λίγους μήνες μετά την εκλογή του στην προεδρία, με την οικονομία να συρρικνώνεται και τις τιμές να ανεβαίνουν στα ύψη. Η Αργεντινή οφείλει ήδη στο ΔΝΤ περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια, κληρονομιά ενός προηγούμενου προγράμματος που βγήκε εκτός τροχιάς.

Αξιωματούχοι της Αργεντινής συναντήθηκαν με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα την Τετάρτη στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 στο Σάο Πάολο. Η κορυφαία αναπληρώτρια της Georgieva, η Gita Gopinath, συναντήθηκε με τον Milei στο Μπουένος Άιρες και την περασμένη εβδομάδα, αλλά αρνήθηκε σε συνεντεύξεις της σε εφημερίδες της Αργεντινής ότι συζήτησε ένα νέο πρόγραμμα.

Καθώς οι αξιωματούχοι εξετάζουν αν θα ακολουθήσουν ένα νέο πρόγραμμα, η Αργεντινή οδηγείται σε μια νέα ύφεση με ένα ποσοστό πληθωρισμού που είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Ενώ ο Μιλέι απολαμβάνει την άφθονη υποστήριξη του ΔΝΤ και τους επαίνους των διεθνών επενδυτών, αντιμετωπίζει αυξανόμενη αντίσταση από τα εργατικά συνδικάτα και το Κογκρέσο για τις επιθετικές περικοπές δαπανών που βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας του.

Ένα νέο πρόγραμμα θα είναι η 23η συμφωνία της Αργεντινής με το ΔΝΤ σε μια μακρά ιστορία συμφωνιών που απέτυχαν να θέσουν την επιρρεπή στην κρίση οικονομία σε βιώσιμη πορεία. Ο Μίλεϊ κληρονόμησε το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ από τον προκάτοχό του Αλμπέρτο Φερνάντες, η κυβέρνηση του οποίου έχανε συστηματικά τους στόχους που έθετε το σχέδιο. Το ΔΝΤ ενέκρινε εξαιρέσεις και συνέχισε να εκταμιεύει χρήματα.

Διαψεύδει ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής

«Το Ταμείο είναι ανοιχτό στη διερεύνηση ενός νέου προγράμματος, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα αυτή τη στιγμή», έγραψε ο Caputo σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, απαντώντας σε δημοσίευμα που επικαλείται κυβερνητική πηγή.

Η Αργεντινή είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης του ΔΝΤ, με ένα ενεργό πρόγραμμα δανεισμού ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ξέφυγε πέρυσι εν μέσω της αύξησης του πληθωρισμού και της εμβάθυνσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Οι δύο πλευρές συζητούν ήδη πώς να αναμορφώσουν την τρέχουσα συμφωνία.

Ο νέος φιλελεύθερος πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι έχει δεσμευτεί να ανατρέψει την οικονομική κρίση της χώρας με σκληρά μέτρα λιτότητας, τα οποία έχουν βρει σύμφωνες τις αγορές και τους επενδυτές, αλλά έχουν δημιουργήσει εντάσεις με τα συνδικάτα και τους περιφερειακούς κυβερνήτες.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Δανείζει 4,7 δισ. δολάρια στην Αργεντινή εκθειάζοντας τα μέτρα – σοκ του Μιλέι

Αργεντινή: Βροντερό «όχι» από χιλιάδες διαδηλωτές στα μέτρα λιτότητας Μιλέι

Αργεντινή: Τώρα ο Μιλέι τα βάζει με τους διαδηλωτές – Ανακοινώθηκαν… «μέτρα κατά του χάους»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter