Αρμενία: «Πυρά» κατά του Αζερμπαϊτζάν – «Θέλουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο»

Αρμενία: «Πυρά» κατά του Αζερμπαϊτζάν – «Θέλουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο»

Κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και ρητορική ένταση μεταξύ των δύο πλευρών παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στον Καύκασο. Η αρχή έγινε την Τρίτη όταν σημειώθηκαν περιορισμένες μεν, φονικές δε συγκρούσεις στα σύνορα των δύο χωρών.

Πιο συγκεκριμένα οι δυο πλευρές κατηγόρησαν η μια την άλλη για της συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην νοτιοανατολική Αρμενία με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες.

Σε συνέχεια του περιστατικού, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν υποστήριξε πως το Αζερμπαϊτζάν θέλει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της χώρας του σημειώνοντας συγκεκριμένα πως: «Οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι το Αζερμπαϊτζάν θέλει να ξεκινήσει στρατιωτικές ενέργειες σε ορισμένες περιοχές των συνόρων με την προοπτική μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης που θα μετατραπεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Αρμενίας». Όπως δε συμπλήρωσε: «Το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει την πολιτική του «δώστε μου ό,τι θέλω δια της οδού των διαπραγματεύσεων, διαφορετικά θα τα πάρω όλα δια της στρατιωτικής οδού»».

Το Γερεβάν κατηγορεί, στην ουσία το Αζερμπαϊτζάν ότι έχει νέες εδαφικές φιλοδοξίες έναντι της Αρμενίας μετά την ανακατάληψη τον Σεπτέμβριο από το Μπακού της αυτονομιστικής περιφέρειας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πιο συγκεκριμένα η αρμένικη πλευρά κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό του την περιοχή του Σιουνίκ για να συνδέσει τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν με το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν.

Από την πλευρά του πάντως το Αζερμπαϊτζάν και ο ίδιος ο (προσφάτως επανεκλεγέντας πρόεδρος της χώρας) Ιλχάμ Αλίγιεφ, έχει ξεκαθαρίσει ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι της Αρμενίας. Σε δηλώσεις του για το θέμα ανέφερε: «Δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις απέναντι στην Αρμενία. Και αυτοί θα πρέπει να απαρνηθούν τις δικές τους αξιώσεις. Ο εκβιασμός θα τους στοιχίσει ακριβά. Δεν θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία όσο η Αρμενία δεν απαρνείται τις αξιώσεις αυτές απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν».

Σημειώνεται ότι όλα αυτά έρχονται μετά από την… επίλυση δια της βίας από πλευράς Αζερμπαϊτζάν του θέματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο και ενσωμάτωσε στην χώρα μετά από την επίθεση αστραπή των αζέρικων στρατευμάτων εναντίον του (πρώην) Αρμένικου θύλακα τον Σεπτέμβριο του 2023 και την εκκένωση του από τους Αρμένιους της περιοχής.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής Τύπος: «Ανησυχία στις ΗΠΑ – ‘Η Ρωσία ετοιμάζεται να στείλει πυρηνικά στο διάστημα’»

Ισραήλ: Αιφνιδιαστική επίσκεψη του διευθυντή του FBI

Άρθρο-βόμβα στο Politico: Η υποκρισία της φον ντερ Λάιεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Γαλλία: Νίκη επιβίωσης για τους υπαίθριους βιβλιοπώλες στο Παρίσι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter