Αρχηγική εμφάνιση Κασσελάκη και παρα-τάσεις φυγής

Αρχηγική εμφάνιση Κασσελάκη και παρα-τάσεις φυγής

Ηχηρό μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡIΖΑ ότι η εσωστρέφεια πρέπει να κοπεί, έστω και σαν… γόρδιος δεσμός

Ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα της Κουμουνδούρου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης και ταξιδεύει στις ΗΠΑ, απ’ όπου μέσω διαδικτύου θα μετάσχει στην κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την ερχόμενη εβδομάδα.

Εχει αφήσει πίσω του μηνύματα για την ανάγκη να κοπεί η εσωστρέφεια –ακόμη και σαν γόρδιος δεσμός– μετά την ανακοίνωση των τομεαρχών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έκρυβε όμως και εκπλήξεις. Ο Κώστας Μπάρκας και η Κυριακή Μάλαμα, από τα στελέχη που στήριξαν για την προεδρία του κόμματος την Εφη Αχτσιόγλου, και ο Γιώργος Ψυχογιός από την ομάδα στήριξης του Ευκλείδη Τσακαλώτου αποδέχτηκαν θέσεις τομεαρχών που τους προτάθηκαν. Κι αυτό την ίδια ώρα που η Ομπρέλα και το ηγετικό επιτελείο της ομάδας Αχτσιόγλου έχουν επιλέξει να μην αναλάβουν κομματικά καθήκοντα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο (οι κασσελακικοί το λένε «λευκή απεργία» και το στηλιτεύουν).

Πλατφόρμα και προθεσμία από τους αντιδρώντες

Η σύγκρουση είναι επί θύραις μεταξύ των στελεχών που στηρίζουν τις επιλογές του Στέφ. Κασσελάκη και όσων μετρούν τον χρόνο αντίστροφα για να εκφραστεί μαζικά η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει υποστεί μη αναστρέψιμη δεξιά μετατόπιση και ιδεολογική μετάλλαξη προς φιλελεύθερες θέσεις. Μάλιστα τόσο στην Πολιτική Γραμματεία όσο και στην Κεντρική Επιτροπή η αριστερή πτέρυγα θα θέσει προθεσμία για το συνέδριο με χρονικό όριο διεξαγωγής του τις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Ηδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, είναι έτοιμο το κείμενο –μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές– στο οποίο, εν είδει ιδεολογικής πλατφόρμας, θα διατυπώνονται οι θέσεις στελεχών και μελών της αριστερής πτέρυγας, περιλαμβανομένων και μελών από την ομάδα Αχτσιόγλου, για τα ιδεολογικά και πολιτικά επίδικα. Το κείμενο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα άμεσα και θα φέρει εντυπωσιακό αριθμό υπογραφών. Σε αυτό θα σκιαγραφείται το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο που ενώνει την παράδοση της ριζοσπαστικής, ανανεωτικής, οικολογικής Αριστεράς με το μέλλον, διαφωνώντας πλήρως με ένα αρχηγικό κόμμα. Δεν είναι απίθανο να εμφανιστούν χιλιάδες υπογραφές.

Τα «τοπόσημα» και η ανανέωση

Ο Στέφ. Κασσελάκης κινήθηκε μεθοδικά. Την επόμενη κιόλας μέρα μετά την παρουσία του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και τις αναφορές του για το τέλος της… έχθρας με το κεφάλαιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «πετάχτηκε» ως τις εργατογειτονιές στο Κερατσίνι. Διόλου τυχαία, το επιτελείο του είχε κάνει τον προγραμματισμό με «τοπόσημα» που το ένα κρασάρει με το άλλο. Γνώριζαν ότι οι αντιδράσεις για την ομιλία του στον ΣΕΒ δεν θα αργούσαν να έρθουν και ακολούθησαν την τακτική του σκωτσέζικου ντους στην πορεία Κασσελάκη για την αλλαγή της επίσημης γραμμής της Κουμουνδούρου –θα επικυρωθεί αργά ή γρήγορα από τα συλλογικά όργανα– και τη λεγόμενη «ανανέωση» σε όλα τα επίπεδα του κομματικού σχηματισμού.

Ο Στέφ. Κασσελάκης είχε δώσει αρχικά το προειδοποιητικό –αρχηγικό– σήμα μέσω ανάρτησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, λίγο πριν από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «όποιος υπονομεύσει την ενότητα της ΚΟ και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος». Το πρώτο αντιγύρισμα στα περί υπονόμευσης έγινε εκ μέρους της Ομπρέλας από την πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος της ομάδας του Ευκλ. Τσακαλώτου Αννέτα Καββαδία, η οποία αιχμηρά ξεκίνησε το σχόλιό της κατά της πρακτικής Κασσελάκη με τη λουδοβίκεια φράση «L’état c’est moi» (το κράτος είμαι εγώ). Την πλευρά Κασσελάκη στήριξαν σε όλους τους τόνους, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη.

Κάλεσμα για νέα μέλη και τα stock options

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κάλεσε όσους επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 να εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο isyriza.gr – εξού και οι αιχμές στελεχών της αριστερής αντιπολίτευσης που έλεγαν καυστικά ότι σε λίγο θα ιδρυθεί και… ΑΣΕΠ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αντιδράσεις όμως έγιναν πιο έντονες και σαφώς ιδεολογικά περιχαρακωμένες όταν από το βήμα του ΣΕΒ ο Στέφ. Κασσελάκης είπε ότι είναι αριστερός επιχειρηματίας και ότι μια σύγχρονη Αριστερά δεν δαιμονοποιεί τη λέξη «κεφάλαιο» αλλά τη βλέπει ως εργαλείο για ευημερία, για μείωση των τεράστιων ανισοτήτων μέσω μιας ισχυρής ανάπτυξης. Εβαλε στην εξίσωση και την καθιέρωση των stock options και πάγωσε το μισό κόμμα της Κουμουνδούρου. Πήραν φωτιά τα social media και μαζί οι δηλώσεις από τον Νίκο Βούτση, που βλέπει διολίσθηση προς κόμμα του κέντρου ή της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας, μέχρι τον Νίκο Μπίστη, ο οποίος σημειώνει ότι πρόκειται για διατυπώσεις έξω από τις αρχές και τις αξίες κάθε εκδοχής της Αριστεράς.

Δεξιά πρακτική το «αριστερόμετρο»

Ο Στέφ. Κασσελάκης δεν αφήνει πια το γάντι να πέφτει. Το σηκώνει και απαντά στην εσωκομματική αντιπολίτευση ότι το… αριστερόμετρο είναι δεξιά πρακτική. Και με πιο πρακτικό τρόπο συμπληρώνει: «Μετά την πρόσκληση που έκανα γράφτηκαν 500 νέα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ. Για όσους αμφιβάλλουν για το τι χτίζουμε, ας πουν εκείνοι πότε έφεραν 500 νέα μέλη σε μία μέρα».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter