Αστυπάλαια: Τους έταξαν «πράσινη ανάπτυξη», τους κερνάνε τετραπλάσιο ΕΝΦΙΑ

Αστυπάλαια: Τους έταξαν «πράσινη ανάπτυξη», τους κερνάνε τετραπλάσιο ΕΝΦΙΑ

Φρούδες αποδείχτηκαν οι υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους κατοίκους της Αστυπάλαιας, λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη φιέστα για «νησί πρότυπο ηλεκτροκίνησης και πράσινης ενέργειας», καθώς τουλάχιστον τετραπλάσιες σε σχέση με πέρυσι είναι οι επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας, με βάση τους λογαριασμούς που πήραν πρόσφατα στα χέρια τους.

Διαβάστε επίσης: Ο Μητσοτάκης βάφτισε «πρώτο πράσινο νησί» την Αστυπάλαια αλλά… ξέχασε τα βραβεία της Τήλου (Video)

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ιδιοκτήτη ακινήτου, κτηνοτρόφου, στο Βαθύ ο οποίος εκτός από σπίτι 80 τετραγωνικών διαθέτει και έκταση 14 στρεμμάτων με ελιές και καλλιέργεια ζωοτροφών, πέρυσι πλήρωσε ΕΝΦΙΑ 1.336,57 ευρώ και φέτος καλείται να πληρώσει 8.698,37 ευρώ, καθώς σπίτι και αγροτεμάχιο αποτιμήθηκαν με αντικειμενική αξία 1.441.276 ευρώ.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός πως ο φόρος ακίνητης περιουσίας υπολογίστηκε με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες από 650 ευρώ το τετραγωνικό έφθασαν να διαμορφωθούν σε 800-2.150 ευρώ.

«Ο οικισμός στο Βαθύ είναι ένας οικισμός στον οποίο διαμένουν το πολύ δέκα άτομα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ο οποίος δεν διαθέτει ούτε δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης ούτε και δρόμους. Οι επισκέπτες του νησιού το καλοκαίρι φθάνουν στο σημείο μόνο εφόσον θέλουν να επισκεφθούν τη μία και μοναδική ταβέρνα που λειτουργεί», τονίζει ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας, προσθέτοντας ότι στο νησί δεν έχουν καθοριστεί ζώνες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται το ίδιο ένα παραλιακό οικόπεδο με ένα άλλο που απέχει 1.500 μέτρα από τη θάλασσα.

Ο κ. Κομηνέας, έπειτα από επικοινωνία που είχε με το Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων, πληροφορήθηκε ότι η εκτίμηση των αντικειμενικών αξιών έγινε από εταιρεία ορκωτών λογιστών, με το νησί της Αστυπάλαιας να είναι το πλέον ακριβό νησί της Δωδεκανήσου μετά τη Ρόδο και την Κω.

Ενδεικτικά, η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου στη Χώρα της Αστυπάλαιας έχει καθοριστεί στα 2.150 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ η αντίστοιχη τιμή για τη Χώρα της Καλύμνου είναι 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, στην Πάτμο 1.750 ευρώ/τετραγωνικό, στην Ιουλίδα της Κέας 1.100 ευρώ/τετραγωνικό, στη Χώρα της Αντιπάρου 1.900 ευρώ/τετραγωνικό.

Παράλληλα, ο δήμαρχος με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών και εξηγεί ότι, με τις νέες αντικειμενικές αξίες που καθορίστηκαν στο νησί, χωράφια που βρίσκονται σε αγροτικούς οικισμούς χωρίς καμία ανάπτυξη έχουν αξία αντίστοιχη με αστικές περιοχές – οικισμούς άλλων νησιών, όπως η Ερμούπολη στη Σύρο και ο Αρχάγγελος στη Ρόδο.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό με επιστολή του ο κ. Κομηνέας ζητεί την επέκταση του μέτρου της απαλλαγής ΕΝΦΙΑ –που τώρα ισχύει για τα νησιά με έως 1.200 κατοίκους– για τα νησιά που έχουν πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους. Η Αστυπάλαια, με βάση την απογραφή του 2011, είχε πληθυσμό 1.270 ατόμων. «Το όφελος για τους κατοίκους του νησιού θα είναι πολύ μεγάλο και υπολογίσιμο μέγεθος», καταλήγει ο δήμαρχος στην επιστολή του.

Η κραυγή αγωνίας των κατοίκων και των τοπικών αρχών της Αστυπάλαιας έρχεται στο περιθώριο της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού στο νησί, στο πλαίσιο περιοδείας του, και ενώ πληθαίνουν οι φήμες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, στο φόντο της εντεινόμενης ενεργειακής κρίσης και του νέου κύματος ακρίβειας, της ολοένα μεγαλύτερης εμπλοκής της Αθήνας στον πόλεμο της Ουκρανίας και της όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας.

Ακολουθούν τα σχετικά έγγραφα της επιστολής του δημοτικού συμβουλίου προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, του ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου επί των νέων αντικειμενικών αξιών και της επιστολής του δημοτικού συμβουλίου προς τη Διεύθυνση Προσδιορισμού Αντικειμενικών Αξιών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter