Ασυγκράτητοι για την αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία

Ασυγκράτητοι για την αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζήτησε το βράδυ της Κυριακής να μην υπάρξει αλαζονεία και έπαρση, όμως η επόμενη της εκλογικής επικράτησης είχε τόσο από τον ίδιο όσο και από στελέχη του ακριβώς αυτό το περιεχόμενο, με την επίσπευση των διαδικασιών να προδίδει, μεταξύ άλλων, και την ανυπομονησία τους να επιστρέψουν σε μία ακόμα πιο ξέφρενη διακυβέρνηση.

Η διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν έμεινε παρά για λίγες ώρες στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα, ο οποίος ωστόσο τη χρησιμοποίησε για να «ελέγξει» και την ημερομηνία διεξαγωγής των δεύτερων εκλογών. Έτσι, όπως έκανε γνωστό το πρωθυπουργικό γραφείο, ο ίδιος πρότεινε την 25η Ιουνίου στους πολιτικούς αρχηγούς κατά την τυπική επικοινωνία του μαζί τους, αυξάνοντας τις πιθανότητες της τελευταίας Κυριακής του Ιουνίου για τη δεύτερη κάλπη.

«Η κοινωνία έδειξε ότι θέλει μια κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν. Έχουμε πολλές εξωτερικές προκλήσεις. Πολλές εκκρεμότητες ανοιχτές και δε χρειάζεται να χάνουμε χρόνο» ήταν άλλωστε το στίγμα του εκπροσώπου του, Άκη Σκέρτσου. Τις δε «εκρεμμότητες» εξήγησε με δηλώσεις του ο Άδωνις Γεωργιάδης, δίνοντας το στίγμα του στόχου της Νέας Δημοκρατίας μετά την εντυπωσιακή επικράτηση της 21ης Μαΐου.

«Ασφαλώς στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, βλέπουμε όλοι μας τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Ένας διακηρυγμένος στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αλλαγή του Συντάγματος. Να πούμε στον κόσμο ότι τώρα το στοίχημα στις δεύτερες εκλογές δεν είναι η Νέα Δημοκρατία να είναι κυβέρνηση αλλά να πάρουμε 180 έδρες μόνοι μας και να πάμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα» είπε ξεκάθαρα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ορίζοντας ως στόχο όχι απλώς την αυτοδυναμία, αλλά μία κυβέρνηση που θα τα κάνει όλα μόνη της χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο από τη Βουλή.

Το πιο καθαρό -ίσως- στίγμα της ψυχολογίας που επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο συμπυκνώνει η δημόσια δήλωση που έκανε ο παραιτηθείς υπουργός αλλά πανηγυρικά επενεκλεχθείς στις Σέρρες, Κώστας Καραμανλής ο νεότερος. Στη δημόσια δήλωσή του, πίσω από τα πυρά στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, κούνησε το δάχτυλο στους πολίτες που τον επέκριναν, τόσο για τα πεπραγμένα του στο υπουργείο και τις ευθύνες του στο τραγικό δυστύχημα, όσο και για την επιλογή του να είναι ξανά υποψήφιος.

«Δεν μπορώ να κρύψω και τη βαθιά μου συγκίνηση για την ηχηρή απάντηση που έδωσαν οι Σερραίες και οι Σερραίοι, στις χωρίς μέτρο προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκα» υπογράμμισε ο Κ. Καραμανλής, μην κρύβοντας -πράγματι- την επιδίωξη να απεκδυθεί των ευθυνών του με αφορμή την επανεκλογή του.

Όπως είναι αναμενόμενο, το κλίμα στο Μοσχάτο είναι πανηγυρικό, όμως η αγωνία που εκπέμπεται για επίσπευση των διαδικασιών και άμεση προσφυγή εκ νέου στις κάλπες υποκρύπτει και ένα έντονο άγχος. Άλλωστε, η διακυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να κρίθηκε στις πολιτικά στις κάλπες της περασμένης Κυριακής, σειρά πεπραγμένων της όμως συνεχίζουν να την κατατρέχουν, όπως και η ίδια η καθημερινότητα των πολιτών.

«Δεν προδικάζω κανένα αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών, λέω ότι είναι ένα από τα διλήμματα που θα μπορούσαν να τεθούν. Δεν μπορείς όμως να περιμένεις και μια μεγάλη αλλαγή μέσα σε 25 ημέρες. Κάποιος που ψήφισε Μητσοτάκη σήμερα, γιατί να μην το κάνει σε 25 ημέρες» ήταν η ανάλυση του Αδ. Γεωργιάδη επ’ αυτής ακριβώς της αγωνίας, που αν μη τι άλλο αποκαλύπτει πως το «σπρώξιμο» των διαδικασιών κρύβει και άγχος εκτός από ενθουσιασμό.

Διαβάστε επίσης:

Το φαινόμενο Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter