Αυτοδιοικητικά κέρδη για το ΠΑΣΟΚ και αυξημένες πολιτικές φιλοδοξίες

Αυτοδιοικητικά κέρδη για το ΠΑΣΟΚ και αυξημένες πολιτικές φιλοδοξίες

Με την πεποίθηση ότι εδραιώθηκε το ΠΑΣΟΚ ως η δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση, η Χαριλάου Τρικούπη οδεύει με μεγαλύτερη πολιτική δυναμική προς τις κάλπες των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών.  Το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφουν τον β΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σαν την πρώτη μεγάλη ήττα του αρχηγού της ΝΔ και πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αποδοκιμασία για την αλαζονεία  και τις πελατειακές πρακτικές. Παράλληλα, εκλαμβάνουν  τα εκλογικά αποτελέσματα και ως τη συνέχεια ενός πολιτικού κύκλου που ξεκίνησε  με τις βουλευτικές εκλογές του 2023 και συνεχίζεται, οδηγώντας, κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, το  ΠΑΣΟΚ να καταστεί στην πορεία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε τρεις μεγάλες πόλεις (πρωτεύουσες νομών),  περιλαμβανομένης της Αθήνας ,  και σε τουλάχιστον ακόμη δέκα δήμους  εκλέγονται δήμαρχοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, με ή χωρίς χρίσμα. Τόσο στα Γιάννενα όσο και στην Καβάλα επικράτησαν υποψήφιοι που είναι ή υπήρξαν στελέχη της  Χαριλάου Τρικούπη, και βέβαια στο δήμο Αθηναίων, όπου  ο τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής ΕΜΠ Χάρης Δούκας, με τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ,  θριάμβευσε (55,96%) έναντι του απερχόμενου Δημάρχου με το χρίσμα της ΝΔ Κώστα Μπακογιάννη.  Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβει την ικανοποίησή της για τη μεγάλη νίκη του πανεπιστημιακού Δημήτρη Κουρέτα (59,68%) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον οποίο είχε δώσει το “χρίσμα” όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κρίνεται από τη Χαριλάου Τρικούπη ως ηχηρή καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και απάντηση των Θεσσαλών στον απερχόμενο περιφερειάρχη με επίκεντρο τις πλημμύρες και το δράμα από τις επιπτώσεις τους. Είναι ενδεικτικό ότι  ο εκλεκτός του Μαξίμου Κώστας Αγοραστός είχε την πρωτιά στον α΄γύρο ( 41,37%), τον νίκησε ο Δημήτρης Κουρέτας (που την πρώτη Κυριακή είχε 34,11%) και τελικά βγήκε δεύτερος, με 40,32%,  δηλαδή χάνοντας κιόλας μια μονάδα από το ποσοστό του α΄γύρου!

Ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων είναι  ο Θωμάς Μπέγκας που εκλέγεται με 52,26% στο β΄γύρο (είχε 33,55% στον α΄γύρο) έχοντας δώσει τη μάχη απέναντι στον Δημήτρη Παπαγεωργίου.Επίσης, νέος δήμαρχος Καβάλας αναδείχθηκε ο Θεόδωρος Μουριάδης με 56,92% (στον α΄γύρο  38,69%). Ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο Παράλληλα, σημαντική νίκη καταγράφεται στην Καλαμαριά, όπου επικράτησε η ΠΑΣΟΚογενής Χρύσα Αράπογλου , η οποία κατάφερε να ανατρέψει το 22,45%  του πρώτου γύρου και να  λάβει στον β΄γύρο με 57,92%.  Απέναντί της ήταν «γαλάζιος» Γιάννης Δαρδαμανέλης ο οποίος έλαβε 42,08% (29,12% α΄γύρος).

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή της Θεσσαλονίκης, όπου επικράτησε ο  Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος κατήλθε ως ανεξάρτητος και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, με στενές πολιτικές σχέσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και έλαβε 50,30%. Στο ψηφοδέλτιό του είχε υποψηφίους από διάφορους χώρους και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ.  Κατάφερε να “εκτοπίσει” στο β΄γύρο τον εκλεκτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχων το χρίσμα της ΝΔ, Κωνσταντίνο Ζέρβα.   Το ΠΑΣΟΚ είχε αποφύγει να δώσει χρίσμα σε υποψηφίους για το δήμο της Θεσσαλονίκης, λόγω του ότι στελέχη προερχόμενα από τη Χαριλάου Τρικούπη, είχαν ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Εκ των υστέρων βέβαια η Χαριλάου Τρικούπη προσμετρά τη Θεσσαλονίκη  στα επινίκια.

Πέραν τούτων, υπήρξαν ανακατατάξεις και στην Αττική. Στον Βύρωνα ,  ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ    Αλέξης Σωτηρόπουλος   κατάφερε να επικρατήσει τελικά, ανατρέποντας τον υποψήφιο που είχε βγει πρώτος στον α΄γύρο. Ο Αλέξης Σωτηρόπουλος εκλέγεται δήμαρχος Βύρωνα  με 59,15%  (21,72% στον α΄γύρο), έχοντας απέναντι τον προερχόμενο από τη ΝΔ Μιλτιάδη Μπαντή ο  οποίος έλαβε 40,85% (35,29% στον α΄γύρο).

Στο Δήμο Αιγάλεω, νίκησε με τεράστιο ποσοστό ( 75,31%) ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Σκαβούνος, αφήνοντας δεύτερο τον προερχόμενο  από τη ΝΔ Γιάννη Γκίκα ( είχε λάβει 24,90% στο α΄γύρο).

Στο Ιλιον έδωσαν τη μάχη του δεύτερου γύρου δυο “πράσινοι” και ύστερα από χρόνια δημαρχιακής θητείας, ο ΠΑΣΟΚογενής Νίκος Ζενέτος χάνει το θώκο από την  επίσης προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ  Ανδριάνα Αλεβίζου Κουκουβίνου που έλαβε 58,10%. Αν και ο απερχόμενος δήμαρχος Νίκος Ζενέτος είχε λάβει στο α΄γύρο   40,05% αύξησε κατά δυο μόλις μονάδες το ποσοστό  του στο β΄γύρο ( 41,90%).

Και στην Ηλιούπολη η μάχη στο β΄ γύρο δόθηκε μεταξύ δυο υποψηφίων με καταβολές από το ΠΑΣΟΚ. Επικράτησε ο  Ευστάθιος Ψυρρόπουλος  με 60,99% (στον α΄γύρο 25,38%). Ο μέχρι πρότινος δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης που είχε στο ψηφοδέλτιό του υποψηφίους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.  έλαβε 39,01% (στον α΄γύρο 23,12%).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter