Βιοτίνη: Γιατί μας δίνει ενέργεια και σε ποια τρόφιμα υπάρχει

Βιοτίνη: Γιατί μας δίνει ενέργεια και σε ποια τρόφιμα υπάρχει

Η βιοτίνη (βιταμίνη Β7, βιταμίνη Η) ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες και συγκεκριμένα στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Ανακαλύφθηκε το 1927 από τον βιοχημικό M.A. Boas. Η δράση της βιοτίνης οφείλεται στην ικανότητά της να δεσμεύει και να μεταφέρει το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο χρησιμοποιείται ως υπόστρωμα για πολλές αντιδράσεις σύνθεσης.

Συμμετέχει σε πλήθος μεταβολικών αντιδράσεων όπως στη σύνθεση των λιπαρών οξέων, τη γλυκονεογένεση, το μεταβολισμό των διακλαδισμένων λιπαρών οξέων και το μεταβολισμό της λευκίνης.

Η βιοτίνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του δέρματος των μαλλιών και των νυχιών. Είναι αναγκαίο θρεπτικό συστατικό για τις εγκύους, και συμπεριλαμβάνεται στις περισσότερες πολυβιταμίνες που χορηγούνται, και επίσης έχει ανακαλυφθεί πως βοηθάει και στην σωστή λειτουργία του συκωτιού.

Η έλλειψη βιοτίνης προκαλεί τριχόπτωση, κόκκινα εξανθήματα γύρω από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα και στη γεννητική περιοχή. Παρατηρούνται νευρολογικά συμπτώματα στους ενήλικες που περιλαμβάνουν κατάθλιψη, λήθαργο, παραισθήσεις, μούδιασμα , τσούξιμο και φαγούρα.

Καλές πηγές βιοτίνης είναι: το κρέας, η μαγιά μπύρας, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα δημητριακά, τα φουντούκια, ο κρόκος του αυγού και τα αμύγδαλα. Το μεγαλύτερο ποσοστό της βιοτίνης στα τρόφιμα βρίσκεται με τη μορφή βιοκυτίνης (ε-αμινοβιοτινυλυσίνη).

Δεν υπάρχουν στοιχεία για να εκτιμηθούν οι απαιτήσεις του σώματος σε βιοτίνη αλλά ορισμένοι ερευνητές θεωρούν πως μια πρόσληψη 20-35 μg είναι ικανοποιητική.

Η σημασία της για τους αθλητές

Γενικά οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι κρίσιμης σημασίας για τον μεταβολισμό των κυττάρων. Κάνουν δυνατή την παραγωγή ενέργειας σε κυτταρικό επίπεδο και ως «αντάλλαγμα» το σώμα μπορεί να λειτουργεί ως σύνολο.

Κάθε βιταμίνη του συμπλέγματος Β, παράγει διάφορα συνένζυμα και έχει διαφορετική χημική δομή. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν 8 διαφορετικές «υπό-βιταμίνες» στο σύμπλεγμα βιταμινών Β.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter