Δεκάδες μετανάστες νεκροί από ναυάγιο ανοιχτά της Συρίας

Δεκάδες μετανάστες νεκροί από ναυάγιο ανοιχτά της Συρίας

Τα νεκρά σώματα 71 μεταναστών είχαν ανασυρθεί μέχρι το πρωί της Παρασκευής, αφού η βάρκα με την οποία ταξίδευαν βυθίστηκε στα ανοιχτά της Συρίας, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών του Λιβάνου, Αλί Χαμίγε.

Είκοσι επιζώντες νοσηλεύονται στην πόλη Ταρτούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Συρίας, με τις επιχειρήσεις διάσωσης να συνεχίζονται.

Το ναυάγιο αυτό είναι το πιο θανατηφόρο σε ταξίδι που γίνεται από το Λίβανο, όπου η εντεινόμενη οικονομική κρίση οδηγεί πολλούς ανθρώπους να επιχειρήσουν ριψοκίνδυνα ταξίδια, στριμωγμένοι σε ξεχαρβαλωμένες βάρκες, με την ελπίδα να φτάσουν στην Ευρώπη.

Κατακόρυφη αύξηση των αναχωρήσεων

Οι συριακές αρχές άρχισαν να βρίσκουν πτώματα στα ανοιχτά της Ταρτούς το απόγευμα της Πέμπτης. Το υπουργείο Μεταφορών της Συρίας ανέφερε ότι οι επιζώντες είπαν ότι το σκάφος αναχώρησε από τη βόρεια περιοχή Μινιέ του Λιβάνου την Τρίτη με 120 – 150 επιβαίνοντες με καταγωγή από Λίβανο, Συρία και Παλαιστίνηκαι  προορισμό την Ευρώπη.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν ή προσπάθησαν να φύγουν από τον Λίβανο δια θαλάσσης σχεδόν διπλασιάστηκε το 2021 από το 2020, δήλωσε στο Reuters η υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών νωρίτερα αυτό το μήνα. Αυξήθηκε ξανά κατά περισσότερο από 70% το 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τραγωδία δίχως τέλος

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ένα πολύνεκρο ναυάγιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Τον Απρίλιο, ένα σκάφος μεταναστών που ξεκίνησε από κοντά στην Τρίπολη βυθίστηκε κατά τη διάρκεια αναχαίτισης από το λιβανικό ναυτικό στα ανοικτά των ακτών του Λιβάνου.Στο πλοίο επέβαιναν περίπου 80 Λιβανέζοι, Σύριοι και Παλαιστίνιοι μετανάστες, από τους οποίους περίπου 40 διασώθηκαν, επτά επιβεβαιώθηκαν νεκροί και περίπου 30 παραμένουν επίσημα αγνοούμενοι.

Παράλληλα, η Κύπρος έσπευσε με συνεργεία έρευνας και διάσωσης αργά τη Δευτέρα και την Τρίτη στα ύδατά της, όταν μέσα σε λίγες ώρες δύο σκάφη που μετέφεραν μετανάστες από τον Λίβανο εξέδωσαν σήματα κινδύνου: υπήρχαν 300 στο ένα σκάφος, 177 στο άλλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όλοι οι επιβαίνοντες διασώθηκαν, όπως ανέφερε το Κοινό Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης του νησιού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter