Διαμαρτυρίες για εκλογική ψηφιακή αστοχία προκαλεί ο αποκλεισμός του «Πράσινο και Μοβ»

Διαμαρτυρίες για εκλογική ψηφιακή αστοχία προκαλεί ο αποκλεισμός του «Πράσινο και Μοβ»

Παρενέργειες και προβλήματα από την εφαρμογή της ψηφιοποιημένης διαδικασίας για τις υποψηφιότητες εκλογικής συμμετοχής καταγγέλλουν κόμματα που «κόπηκαν» για τεχνικούς λόγους από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 και διαμαρτύρονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι έντονες  οι  αντιδράσεις  στο χώρο της οικολογίας εντός και εκτός Ελλάδας, ύστερα από τον  εκλογικό αποκλεισμό της συμμαχίας «Πράσινο και Μωβ», στην οποία μετέχουν τα κομματικά σχήματα Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας, Κύκλος -οικοφεμινιστικό qυίνημα.

Εκπρόσωποι του συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων «Πράσινο και Μωβ» που κόπηκε από τον Αρειο Πάγο με το αιτιολογικό της μη εμπρόθεσμης υποβολής των υποψηφιοτήτων στο ηλεκτρονικό σύστημα  επιρρίπτουν ευθύνες στο τρόπο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και σε δυσλειτουργίες της.  Όπως τονίζουν στελέχη της συμμαχίας είναι ανεπίτρεπτο  «να μετατρέπεται ένα πρόβλημα προχειρότητας κι έλλειψης προετοιμασίας για τις εκλογές σε παράγοντα στέρησης του Συνταγματικού δικαιώματος συμμετοχής στις εκλογές».

Μάλιστα, καλούν  το Υπουργείο Εσωτερικών -έκαναν και παράσταση διαμαρτυρίας- να δώσει άμεσα λύση, «προχωρώντας σε διορθωτικές κινήσεις, όπως ακριβώς έπραξε όταν συνειδητοποιήθηκε ότι, αν τηρούνταν αυστηρά το χρονικό περιθώριο που είχαν τα κόμματα να υποβάλλουν κι επικυρώσουν τις υποψηφιότητες μέχρι τις 24.00 του Σαββάτου 29 Απριλίου, πολλά κόμματα δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στις εκλογές λόγω των πολλών προβλημάτων που είχε τόσο η διαδικασία όσο και η πλατφόρμα».

Ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος εξηγεί σε ανάρτησή του στο fb ότι στο σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου σημειώνεται ότι ο  συνδυασμός ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ κόπηκε από τα κόμματα που θα συμμετέχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 «καθόσον δεν υπέβαλε την κατά τις διατάξεις του άρθρου 34 παρ. 1-6 του π.δ. 26/2012 δήλωση στην ηλεκτρονική πύλη του άρθρου 33 του ίδιου προεδρικού διατάγματος, εντός της οριζόμενης στην παράγραφο 1 του άρθρου 34 τούτου προθεσμίας».

Έχει γίνει ένσταση στον Άρειο Πάγο και αναμένεται τελικές αποφάσεις. Όπως σημειώνει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Fb, ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος , Δικηγόρος, συγγραφέας,  δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ο Άρειος Πάγος συνεδριάζει «για να απαντήσει -μεταξύ άλλων- στις ενστάσεις μας».
Ήδη, σύμφωνα  με επίσημη ενημέρωση από το «Πράσινο και Μωβ»,  υπάρχει και ευρωπαϊκό κύμα στήριξης και διαμαρτυρίας με στόχο να βρεθεί λύση. Είναι ενδεικτικό ότι , όπως σημειώνουν από τη Συμμαχία,  το Πράσινο Ευρωπαϊκό Κόμμα εξέφρασε την ελπίδα του ότι «η συμμαχία θα καταφέρει να λάβει μέρος στις εκλογές μιας και τεχνικά προβλήματα από μία πλατφόρμα που χρησιμοποιείται πρώτη φορά δεν πρέπει να εμποδίζουν πολίτες από το να ασκούν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι”. Επίσης, τονίζουν ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόρριψη της συμμαχίας κατακρίνοντας την επιλογή της κυβέρνησης για πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας την στιγμή που δημιουργούνται τόσα προβλήματα. Τη στήριξή του εξέφρασε  και ο Ευρωβουλευτής του Βολτ Γερμανίας και μέλος της Ευρωομάδας Πράσινων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας Damian Boeselager.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter