Διεθνής Τύπος: Κλείνει ο αγωγός Nord Stream 1 στη Γερμανία – «Ανάβει» η μάχη της διαδοχής Τζόνσον στη Βρετανία

Διεθνής Τύπος: Κλείνει ο αγωγός Nord Stream 1 στη Γερμανία – «Ανάβει» η μάχη της διαδοχής Τζόνσον στη Βρετανία

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το Βερολίνο θεωρεί πιθανή το μόνιμο κλείσιμο του Nord Stream 1». Ο αγωγός φυσικού αερίου διακόπτεται για εργασίες συντήρησης. Ο Σόντερ επικρίνει την κυβέρνηση. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η κρίση του Καλίνινγκραντ μπορεί να κλιμακωθεί». Η Λιθουανία θέλει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις της ΕΕ στη διαδρομή διέλευσης από τη Ρωσία προς τον ρωσικό θύλακα. Η απελευθέρωση μιας τουρμπίνας για το Nord Stream 1, εν τω μεταξύ, θα πρέπει να άρει ένα εμπόδιο στην παροχή αερίου. Τέλος, η Die Welt: «Η ΕΕ αποφασίζει για την είσοδο της Κροατίας στο ευρώ». Η νομισματική ένωση προσελκύει μόνο τις οικονομικά αδύναμες χώρες. Αυτό ανησυχεί τους οικονομολόγους.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η αποτυχία του Έλον Μασκ με το Twitter προοικονομεί παράξενη δικαστική μάχη». Η διαμάχη του δισεκατομμυριούχου με το Μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε μια από τις πιο ασυνήθιστες δικαστικές μάχες: το Μέσο είναι διατεθειμένο να αναγκάσει τον επιχειρηματία να το αγοράσει… Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι Δημοκρατικοί πικραίνονται από τον Μπάιντεν, εξαιτίας της οικονομίας και της ηλικίας». Δημοσκόπηση δείχνει ότι οι περισσότεροι θέλουν νέο υποψήφιο για το 2024, ενώ η απαισιοδοξία τους μεγαλώνει. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι πολίτες της Σρι Λάνκα καταλαμβάνουν το παλάτι». Η Κυριακή ήταν μια μέρα διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης στην χώρα του Ινδικού ωκεανού, που κατέληξε σε κατάληψη του προεδρικού μεγάρου. Τέλος η Washington Post: «Στην Ιαπωνία, το κυβερνών κόμμα κερδίζει μετά την δολοφονία Άμπε». Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα του πρωθυπουργού Φούμιο Κίσιντα κατάφερε να κερδίσει υπερ-πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή στις εκλογές της Κυριακής, στον απόηχο της δολοφονίας του Σίνζο Άμπε.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι αντίπαλοι της Δεξιάς των Τόρις μάχονται για να νικήσουν το Σουνάκ». Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ετοιμάζουν τις προεκλογικές τους καμπάνιες για την ηγεσία στο Συντηρητικό κόμμα. Ο Guardian έχει τίτλο: «The Uber files». Διαρροή εγγράφων αποκαλύπτει το μυστικό λόμπινγκ για την κατάκτηση του κόσμου, γράφει η εφημερίδα. Στα έγγραφα που έρχονται στο φως, αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο η εταιρεία μεταφορών παρέκαμψε νόμους, ξεγέλασε την αστυνομία, εκμεταλλεύτηκε τη βία εναντίον των οδηγών και έκανε επιθετικό λόμπινγκ σε κυβερνήσεις για την παγκόσμια εξάπλωσή της. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο Ζαχάβι υπόσχεται να δημοσιεύσει τις επιστροφές φόρου του αν εκλεγεί πρωθυπουργός». Η υπόσχεση ήρθε μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας ότι οι οικονομικές υποθέσεις του Ναντίμ Ζαχάβι είναι υπό έρευνα από τις αρχές. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Τρας υπόσχεται: θα κόψω τους φόρους από την πρώτη μέρα». Η υπουργός Εξωτερικών κάνει την πρότασή της για επιστροφή σε καίριες συντηρητικές θέσεις τη στιγμή που οι αντίπαλοί της ανακοινώνουν την υποψηφιότητά τους για την αρχηγία του κόμματος.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κίνδυνος για ολικό στοπ στο ρωσικό αέριο». Μεγαλώνει στην Ευρώπη ο φόβος για μπλοκάρισμα των προμηθειών από τη Μόσχα. Σήμερα, Δευτέρα 11 Ιουλίου, κλείνει ο αγωγός Nord Stream 1. Συναγερμός σε Παρίσι και Βερολίνο, ενώ η Ρώμη έχει έτοιμο σχέδιο για περισσότερο άνθρακα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Εργασία και Κόντε, τα αγκάθια του Ντράγκι». Ο πρωθυπουργός ανοίγει τα κρατικά ταμεία στα συνδικάτα: άμεσα κονδύλια για μισθούς. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Φυσικό αέριο, το σχέδιο της λιτότητας». Η στρατηγική της κυβέρνησης προβλέπει σταδιακές παρεμβάσεις, με βάση τις ενεργειακές ανάγκες. Τα μέτρα περιλαμβάνουν από την μείωση της προθέρμανσης του φούρνου μέχρι τον περιορισμό του νυχτερινού ηλεκτρικού ρεύματος. Τέλος, η Corriere della Sera: «Οι φωτιές δεν με σταματούν», δηλώνει σε συνέντευξη στην εφημερίδα ο δήμαρχος της Ρώμης, Ρομπέρτο Γκαλτιέρι που συμπληρώνει ότι είναι σοβαρά τα πράγματα αν ήταν κακόβουλοι όσοι έβαλαν φωτιές σε απορριματοφόρα. Οι έρευνες για τις πυρκαγιές υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση.

 Στη Γαλλία, η Libération γράφει: «Αριστερά: Μετά την πρόταση μομφής, τι;». Η αριστερή συμμαχία Nupes θα υπερασπιστεί αυτή την Δευτέρα την πρόταση δυσπιστίας ενάντια στην κυβέρνηση. Αυτός είναι ένας τρόπος να υπερισχύσει ως η πρώτη αντιπολιτευτική δύναμη στο κοινοβούλιο ενώ παράλληλα προσπαθεί να διατηρήσει μια εύθραυστη ενότητα. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο». Οι χώρες της ΕΕ που είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο (Γερμανία, Βαλτικές χώρες), ανησυχούν όλο και περισσότερο για τους μήνες που έρχονται. Τέλος, η Le Figaro: «Απέναντι στον κορονοϊό, η κυβέρνηση βάζει το στοίχημα της ευθύνης». Αφού το έβδομο κύμα έχει έρθει για τα καλά στη Γαλλία, η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι πολιτικές περιορισμού που εφαρμόστηκαν από την αρχή της πανδημίας δεν συνάδουν πλέον με την κατάσταση.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι εταίροι θα απαιτήσουν μια αριστερή στροφή από τον Σάντσεθ». Οι Podemos, η Καταλανική Δημοκρατική Αριστερά το Bildu και η Mas Pais ζητούν μια προοδευτική δημοσιονομική μεταρρύθμιση. Και η El Mundo: «Οι συμφωνίες με το Bildu υπονομεύουν το σθένος του “πνεύματος της Ερμούα”». Ο βασιλιάς Φελίπε ισχυρίζεται ότι διατηρεί την ενότητα που προκάλεσε η δολοφονία του Miguel Ángel Blanco και οδήγησε στο τέλος της ETA.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter