Διεθνής Τύπος: Ξεκινούν οι συνομιλίες Ρωσίας και ΗΠΑ για Ουκρανία – Επιστροφή στα θρανία μετ’ εμποδίων σε Γαλλία, Ιταλία

Διεθνής Τύπος: Ξεκινούν οι συνομιλίες Ρωσίας και ΗΠΑ για Ουκρανία – Επιστροφή στα θρανία μετ’ εμποδίων σε Γαλλία, Ιταλία

Στη Γαλλία, η Le Figaro γράφει για τις συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία: «Πούτιν-Μπάιντεν: πώς θα αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία». Μια σειρά από διαβουλεύσεις θα λάβουν χώρα αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, για να επέλθει μια αποκλιμάκωση στην Ουκρανία και να επανακαθοριστούν οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Σχολεία, τεστ, εργασία: μια εβδομάδα έντασης». Η μαζική ζήτηση για self test έχει δημιουργήσει ελλείψεις καθώς το υγειονομικό πρωτόκολλο έχει αναγκάσει τους γονείς να πολλαπλασιάσουν τα τεστ. Ο υπουργός Παιδείας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, εμμένει στην πολιτική του ενώ πολλά σωματεία έχουν ανακοινώσει απεργίες για την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου. Η Libération κυκλοφορεί με τίτλο: «Ένα παιχνίδι πόκερ». Η πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, Κριστιάν Τομπιρά, έκανε ένα ακόμα βήμα προς την ανακοίνωση υποψηφιότητας αποδεχόμενη την πρόταση για λαϊκές προκριματικές εκλογές από τα κόμματα της Αριστεράς, με στόχο την ανάδειξη ενός κοινού υποψηφίου. Τέλος, η Humanité: «Οι προεδρικές εκλογές σε απόσταση». Εξ αιτίας της υγειονομικής κρίσης τα meeting, η καμπάνια από σπίτι σε σπίτι και τα debate έχουν μειωθεί, απειλώντας το δημοκρατικό χαρακτήρα της προεκλογικής εκστρατείας.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Αμερική και η Ρωσία χαράζουν κόκκινες γραμμές στις συνομιλίες τους». Από την μια πλευρά, η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει καμία παραχώρηση, ενώ από την άλλη η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί ότι η στάθμευση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι μεγάλο θέμα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Σολτς πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς». Ο καγκελάριος δεν μπορεί να εφαρμόσει την ανακοίνωσή του για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού από τον Μάρτιο το αργότερο.  Τέλος, η Die Welt: «Η απόδραση από την πόλη είναι απλώς ένα προσωρινό φαινόμενο». Σύμφωνα με μελέτη, οι στεγαστικοί όμιλοι δεν αναμένουν μια μόνιμη μετακόμιση στην επαρχία παρά την πανδημία.

Στην Ιταλία, η επιστροφή στα σχολεία γίνεται μετ’ εμποδίων. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Τα σχολεία ανοίγουν μόνο μέχρι τη μέση». Μία στις οκτώ κοινότητες αφήνει τις τάξεις κλειστές. Η κυβέρνηση λέει ότι έχει το πράσινο φως από το επιστημονικό συμβούλιο για τα μαθήματα δια ζώσης. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Επιστροφή στα σχολεία αλλά όχι για όλους». Μια στις τρεις τάξεις θα είναι κλειστή σήμερα, ενώ υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε καθηγητές. Εκκλήσεις υπάρχουν για επιστροφή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Η La Stampa κυκλοφορεί με τίτλο: «Ντράγκι: η προεδρία δεν μου ταιριάζει». Τα πολιτικά κόμματα φαίνεται ότι δεν μπορούν να συναινέσουν για έναν πρόεδρο κοινής αποδοχής, ενώ ο ιταλός πρωθυπουργός απαντά στις φημολογίες για την υποψηφιότητά του για την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Ανοιχτός ο δρόμος για εμβολιασμό ακόμα και την νύχτα». Σήμερα θα περάσει ο Ντράγκι το μέτρο, ενώ αυξάνεται ο ρυθμός των ραντεβού για την πρώτη δόση.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Πυρκαγιά στη Νέα Υόρκη σκοτώνει 19, ανάμεσά τους και 9 παιδιά». Η φωτιά σε πολυκατοικία την Κυριακή στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους, ενώ πάνω από 60 είναι οι τραυματίες. Οι αρχές λένε ότι πιθανή αιτία της φωτιάς είναι μια θερμάστρα. Στην Wall Street Journal διαβάζουμε: «Η κούρσα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θερμαίνεται». Η General Motors, η Ford και η Stellantis θέλουν να κλείσουν το κενό με τις startup εταιρείες καθώς τα ημιφορτηγά είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Οι Financial Times έχουν σήμερα κύριο τίτλο: «Το ΝΑΤΟ είναι σε ετοιμότητα για σύγκρουση στην Ευρώπη, ο επικεφαλής της συμμαχίας προειδοποιεί την Ρωσία». Τα λόγια του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ήρθαν λίγο πριν τις συνομιλίες της Ουάσινγκτον με την Μόσχα για την κατάσταση στην Ουκρανία. Τέλος, οι New York Times: «Πυρκαγιά καταστρέφει πολυκατοικία στο Μπρονξ: ο απολογισμός είναι τρομακτικός». Δεκαεννιά άνθρωποι πεθαίνουν στην χειρότερη πυρκαγιά της πόλης εδώ και δεκαετίες. Άλλοι 44 τραυματίστηκαν, οι 13 από αυτούς σοβαρά.

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Το σχέδιο £4 δις για πυροπροστασία του Γκόουβ ‘είναι πολύ λίγο για να τερματίσει την κρίση ασφάλειας από πυρκαγιές’». Ο υπουργός Οικισμού, Μάικλ Γκόουβ θα πρέπει να ξοδέψει περισσότερα δις για να αποφύγει τραγωδίες όπως στο Γκρένφελ, θα πουν σήμερα οργανώσεις για την ασφαλή στέγαση. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Ο Σουνάκ υποστηρίζει την έκκληση για καραντίνα πέντε ημερών». Οι υπουργοί βλέπουν το μέτρο ως λύση για τις αυξανόμενες ελλείψεις τόσο στο σύστημα υγείας όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι Times έχουν τίτλο: «Θα αποφύγουμε την κρίση λόγω κορονοϊού, λένε οι αισιόδοξοι επικεφαλής του NHS». Οι περισσότεροι επικεφαλής των νοσοκομείων της χώρας επιμένουν ότι αντιστέκονται στην Όμικρον χωρίς να πέφτουν σε κρίση καθώς η κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα. Τέλος, ο Independent: «’Δυσκολότερο από ποτέ’ να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βρετανία». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής, ο Ντιν Χέιντον, προειδοποιεί για την αδυναμία αποτροπής μιας τρομοκρατικής ενέργειας.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η κυβέρνηση εκπονεί σχέδιο που θα παρακολουθεί τον κορονοϊό σαν την γρίπη». Το σύστημα που σχεδιάζεται θα ακολουθεί την εξέλιξη της ασθένειας χωρίς να χρειάζεται να καταχωρεί κάθε κρούσμα. Και η El Mundo: «Η κρίση του Γκαρθόν στοιχειώνει το Σάντσεθ ενώ το Λαϊκό κόμμα και το Vox μεγαλώνουν». Η άφιξη του πρωθυπουργού στην Παλένθια επισκιάστηκε από τα συνθήματα των αγροτών για την παραίτηση του υπουργού Κατανάλωσης, Αλμπέρτο Γκαρθόν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter