Δικαίωση Κούλογλου: Καταδίκη δύο δημοσιογράφων του iefimerida για ψευδές δημοσίευμα

Δικαίωση Κούλογλου: Καταδίκη δύο δημοσιογράφων του iefimerida για ψευδές δημοσίευμα

Πλήρης δικαίωση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου μετά την καταδίκη από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δύο στελεχών/δημοσιογράφων του iefimerda που τον παρουσίαζε να έχει πραγματοποιήσει φιλοτουρκική εκδήλωση στο Στρασβούργο. Μετά την κατάθεση της αγωγής από τον Στέλιο Κούλογλου, ως μάρτυρες υπεράσπισης του iefimerida είχαν καταθέσει ο Αντώνης Σαμαράς και ο Άδωνης Γεωργιάδης.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καταδίκασε τη Σοφία Γιαννακά, συντάκτρια του άρθρου «Ο διασώστης Ιάσονας και ο ρόλος του Στέλιου Κούλογλου» που δημοσιεύτηκε στο iefimerida στις 8 Ιουνίου 2022, και τον διευθυντή σύνταξης Βασίλη Πούλο, επιδικάζοντας συνολική αποζημίωση 2.000 ευρώ για ηθική βλάβη από τις προσβλητικές αναφορές του δημοσιεύματος. Το δικαστήριο απάλλαξε από τις κατηγορίες τον εκδότη της ιστοσελίδας, Χρήστο Ράπτη.

Να υπενθυμίσουμε πως το 2022 με τελεσίδικη απόφασή του και μετά από αγωγή του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη είχε υποχρεώσει τον Χρήστο Ράπτη του iefimerida να καταβάλει 12.000 € (συν τόκους) για συκοφαντικό δημοσίευμα που συνέδεε τον εκδότη του Documento, δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη με τον Καλογρίτσα και 3 εκατομμύρια και με δήθεν ύποπτες συναλλαγές με το κανάλι του εφοπλιστή Καραγεώργη.

Η υπόθεση iefimerida-Κούλογλου

Πρόκειται για μια χαρακτηριστική πρακτική με καταπάτηση κάθε δεοντολογικής αρχής εξυπηρέτησης  της κυβέρνησης μέσω άρθρων στα φιλικά Μέσα Ενημέρωσης.

Στις 7 Ιουνίου του 2022, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατήγγειλε με δήλωσή του τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου επειδή «ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.. άκουγε με σεβασμό τον κ. Αποστολόπουλο να υβρίζει την Ελλάδα».

Ο κ. Οικονόμου αναφερόταν σε μια εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί ένα μήνα πριν, στις 10 Μαΐου, στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας «Μια δίκαιη δίκη για τον Μοχάμαντ». Η ξαφνική ανακίνηση μιας παλιάς εκδήλωσης για το προσφυγικό, αποδόθηκε από τον Σ. Κούλογλου σε προσπάθεια αλλαγής της δημόσιας ατζέντας, σε μία στιγμή που η κυβέρνηση αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. Ο κ. Οικονόμου ζητούσε από τον Α. Τσίπρα να πάρει θέση, να διαγράψει τον Σ. Κούλογλου κλπ.

Στη δήλωση του, ο κ. Οικονόμου δεν προσδιόριζε ούτε τον χρόνο ούτε τον τόπο της εκδήλωσης, του κ. Κούλογλου. Ανέλαβε να το κάνει μερικές ώρες μετά η ιστοσελίδα iefimerida σε ανάρτηση της, γράφοντας για την Ολομέλεια της Ευρωβουλής που διεξαγόταν στο Στρασβούργο:

«Ενώ χθες το Eυρωκοινοβούλιο έβγαζε έκθεση κατά της Τουρκίας, με καταδίκη του καθεστώτος Ερντογάν και μήνυμα στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, τι συνέβαινε σε διπλανή αίθουσα; Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος κατηγορούσαν την πατρίδα μας».

Με απλά λόγια το site της iefimerida παρουσίαζε ως επίκαιρο κάτι που είχε γίνει ένα μήνα πριν, άλλαζε τον τόπο της πραγματοποίησης της εκδήλωσης (από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο) καθώς και το περιεχόμενο της που δεν αφορούσε την Τουρκία. Είχε μάλιστα εφεύρει και «διπλανή αίθουσα», παραβιάζοντας όλες τις βασικές αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας περί είδησης (που, πώς, πότε, ποιος, γιατί).

Κατάθεση Σαμαρά και Γεωργιάδη

Στην κατάθεση του ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι επρόκειτο «για ένα σοβαρό άρθρο γνώμης επί του προσφυγικού ζητήματος». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γεωργιάδης κατέθεσε ότι «το “διπλανή αίθουσα” που γράφει είναι μεταφορικό πράγμα. Για εμάς που ασχολούμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρυξέλλες – Στρασβούργο απέχουν αρκετά χιλιόμετρα μεταξύ τους αλλά είναι το ίδιο πράγμα. Δεν διαφέρει… Τώρα το αν είναι ένα μήνα πριν θέλω να είμαι ειλικρινής εγώ δεν έχω καταλάβει πού είναι ακριβώς το πρόβλημα. Δηλαδή το ότι έγινε ένα μήνα πριν τι αλλάζει»!

Η καταδίκη των δύο δημοσιογράφων του iefimerida

Το Δικαστήριο καταδίκασε την αρθρογράφο Σοφία Γιαννακά και τον διευθυντή σύνταξης Βασίλη Πούλο «λαμβάνοντας υπόψη το είδος της προσβολής του ενάγοντος, την έκταση της βλάβης του ανωτέρω, τις συνθήκες τέλεσης της συγκεκριμένης προσβολής, την βαρύτητα του πταίσματος των εναγομένων, την ένταση του δόλου τους και την υπαιτιότητά τους στην πρόκληση της βλάβης, τις επιπτώσεις που είχε στον ενάγοντα, την επαγγελματική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση των μερών, κρίνει ότι αυτός δικαιούται ως εύλογη χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη για την ανωτέρω αιτία, το συνολικό ποσό των δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ».

Διαβάστε επίσης: 

Καταδίκη «Παραπολιτικών» για δημοσιογραφική απάτη-συκοφαντία κατά Στέλιου Κούλογλου

Ερώτηση Κούλογλου στην Κομισιόν μετά τις νέες αποκαλύψεις Documento για τις παρακολουθήσεις

Έντονη ανησυχία από την Κομισιόν για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter