Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν υπήρχε κάτι σταδιακό αλλά κάτι περίεργο που οδήγησε στο τέλος του κοριτσιού», κατέθεσε καρδιολόγος του Ωνάσειου

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν υπήρχε κάτι σταδιακό αλλά κάτι περίεργο που οδήγησε στο τέλος του κοριτσιού», κατέθεσε καρδιολόγος του Ωνάσειου

Με ένταση ξεκίνησε η δικάσιμος στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου που κατηγορείται για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας. Ο συνήγορος της κατηγορούμενης Αλέξης Κούγιας εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για τα όσα έγιναν στην προηγούμενη συνεδρίαση κατά την οποία ο ίδιος απουσίαζε και επανάφερε μία   σειρά αιτημάτων στα οποία δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα το δικαστήριο. Ζήτησε αυτά να απαντηθούν  άμεσα και πριν ολοκληρώσουν τις καταθέσεις τους οι μάρτυρες κατηγορίας. «Αν ικανοποιήσετε τα αιτήματα μου στο τέλος Ιουλίου όταν θα έχουν περάσεις 57 μάρτυρες και δε θα μπορώ να εξετάσω κανένα, δε θα έχει διεξαχθεί δίκαιη δίκη», είπε συγκεκριμένα.

Μάλιστα, ο συνήγορος αναφέρθηκε και σε προσωπικά στοιχεία της προέδρου της έδρας με την ίδια να απαντά πως: «Η αναφορά προσωπικών στοιχείων δικών μου στην αίθουσα δεν αφορά κανέναν. Είναι εκτός διαδικασίας. Το δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί επί των αιτημάτων σας και θα απαντήσει».

Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε ο καρδιολόγος του Ωνασείου  Άρης Αναστασάκης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα σημείωσε ότι «ο τρόπος που πέθανε η Τζωρτζίνα δεν συνάδει με αυτά που ξέρουμε. Είχαμε οχυρώσει ένα παιδί απόλυτα, επομένως όταν έχεις ένα τέτοιο αποτέλεσμα  σε μια τέτοια προσπάθεια μας αυτό μας απογοήτευσε παρά πολύ… Χάσαμε δηλαδή. Κι όταν χάνεις ένα παιδί είναι πιο δύσκολο».

«Υπήρχε μια ομάδα που συνεδρίαζε καθημερινά για αυτή τη κοπέλα. Δεν υπήρχε κάτι σταδιακό αλλά κάτι περίεργο που οδήγησε στο τέλος του κοριτσιού. Το ότι δεν είχαμε λειτουργία απινιδωτή φαίνεται πως ο μηχανισμός του θανάτου ήταν συνέπεια μιας επιδεινούμενης βραδυκαρδίας κι όχι ταχυκαρδίας. Ενώ λειτούργησε ο βηματοδότης στην Τζωρτζίνα δίνοντας ηλεκτρικό ρεύμα στην καρδιά και καλώντας την να λειτουργήσει , αυτή δεν αντιδρά γιατί δεν λειτουργεί το μυοκάρδιο.  Έτσι είχαμε τον θάνατο», κατέθεσε ο γιατρός και συμπλήρωσε ότι ο απινιδωτής που είχε τοποθετηθεί στην 9χρονη «μας έδινε  τη δυνατότητα αν δεν είχαμε δει κάτι στον γονιδιακό έλεγχο, να μας το δείξει. Στην ιατρική πολλές φορές υπάρχουν ενδείξεις για κάτι όμως εδώ ούτε ενδείξεις υπήρχαν ούτε αποδείξεις για κάποιο νόσημα. Υπήρχε ένα επεισόδιο ανακοπής στο Νοσοκομείο της Πάτρας που κι εκεί έμειναν τα αιτία αδιευκρίνιστα όποτε δεν μπορώ να πω ότι είχε στοιχειοθετηθεί  ένα νόσημα. Η πορεία της Τζωρτζίνας ήταν μια πορεία που δεν βλέπουμε στα νοσήματα. Εμείς ελέγξαμε 125 γονίδιά αρχικά,  που είναι ο σκληρός πυρήνας της γνώση που έχουμε. Στη συνέχεια ζητήσαμε να πάρουμε εικόνα 800 γονιδίων τα οποία ωστόσο δεν ξέρουμε καλά. Όμως το κρίσιμο εδώ είναι το κομμάτι των κλινικών εκδηλώσεων κι όχι το γενετικό που συνεισφέρει μερικώς στο παζλ».

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, η δική τους μονάδα στο Ωνάσειο ελέγχει οικογένειες  που μπορεί να πάσχουν από κάποιο κληρονομικό νόσημα. Αυτό ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της οικογένειας Δασκαλάκη. «Αρχικά κληθήκαμε να ελέγξουμε τους γονείς για να αποκλειστεί οποιοδήποτε νόσημα που μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο γιατί είχαμε δύο παιδιά νεκρά  και το ένα με ανακοπή. Αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη για κάτι γενετικό. Εξετάσαμε καρδιολογικά τους γονείς και δεν προέκυψε κάτι σημαντικό. Αυτό αποτελεί μερική ένδειξη πως δεν υπάρχει κληρονομικό νόσημα αλλά δεν σημαίνει κιόλας  ότι δεν υπάρχει και ότι δεν μπορεί να εκδηλωθεί σε κάποιο παιδί. Οι πιθανότητες είναι 25%» .

Ωστόσο όπως συμπλήρωσε ο μάρτυρας «αυτό που σκοτώνει είναι η εκδήλωση του νοσήματος κι όχι μια απλή πληροφορία ότι υπάρχει. Αυτό σημαίνει ευρήματα σε κλινικό επίπεδο. Π.χ. ο απινιδωτής μας έδωσε όλη την πορεία του κοριτσιού μέχρι την τελική φάση».

Πρόεδρος: Ποτέ συμβαίνει να φτάνει στην απόλυτη καταστροφή το μυοκάρδιο;

Μάρτυρας: Ένα τροχαίο, μια τοξική ουσία, ένα δηλητήριο. Τα νοσήματα έχουν εξέλιξη άρα η ιατρική έχει δυνατότητα να τα πιάσει σε μια φάση που δεν έχουν  πλήξει ακόμη τον οργανισμό. Υπάρχουν βέβαια και καταστάσεις κεραυνοβόλες.»

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δύσκολο να επανέλθει πλήρως ένα παιδί με τόσο βαριά εικόνα» – Τι κατέθεσε η παιδονευρολόγος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter