Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: «Και τώρα θα έκανα ακριβώς το ίδιο – Το καλύτερο παιδί να ήταν, ήταν επικίνδυνος», είπε με θράσος ο ένας αστυνομικός

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: «Και τώρα θα έκανα ακριβώς το ίδιο – Το καλύτερο παιδί να ήταν, ήταν επικίνδυνος», είπε με θράσος ο ένας αστυνομικός

Ότι θα έκανε ακριβώς τα ίδια ακόμα και να ήξερε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος είχε χτυπηθεί με κλωτσιές στο κεφάλι, είπε κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος αστυνομικός της ομάδας «Ζ» Β. Ρουσάκος. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως σε αντίθεση με το βούλευμα ο ίδιος κλώτσησε τον Ζακ Κωστόπουλο όχι όταν ήταν ακινητοποιημένος αλλά όταν προσπαθούσε να σηκωθεί.

Κατηγορούμενος: Tο βούλευμα με τοποθετεί ότι εγώ λάκτισα τον Ζαχαρία Κωστόπουλο όσο ήταν ακινητοποιημένος.
Πρόεδρος: Ενώ λέτε ότι όταν απέκτησε την εικόνα του επικίνδυνου τον λακτίσατε τότε;
Κατηγορούμενος: Δεν ήταν ακινητοποιημένος. Ήταν έτοιμος να σηκωθεί από το έδαφος.

Ο αστυνομικός ήταν ο πρώτος που έφτασε στο σημείο «Λάβαμε σήμα για ληστεία σε κοσμηματοπωλείο και ότι ο δράστης κρατούσε μαχαίρι. Μετέπειτα λάβαμε εκ νέου σήμα ότι το άτομα έχει ακινητοποιηθεί από πολίτες. Πηγαίνω στο σημείο που είναι πεσμένος ο φερόμενος δράστης. Κράταγε τον λαιμό του σαν να μην μπορούσε να αναπνεύσει, κάλεσα το ΕΚΑΒ διότι πίστευα ότι έχει κοπεί στον λαιμό.

Ο κύριος με την κίτρινη μπλούζα μου είπε ότι δεν έχει κοπεί στον λαιμό αλλά στα χέρια και το κεφάλι, αναζήτησα τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου, δίπλα μου βρήκα τον κ. Δημόπουλο, τον ρώτησα τι έγινε. Μου είπε ότι είχε πεταχτεί στην Πατησίων για να πάρει μια εφημερίδα και μου είπε ότι κόπηκε στα γυαλιά στην προσπάθειά του να φύγει, μου είπε ότι το μαχαίρι είναι μέσα».

Ο ίδιος είπε μάλιστα πως μέχρι ο Ζακ Κωστόπουλος να πιάσει το γυαλί, θεωρούνταν το θύμα καθ’οτι αιμορραγούσε, ωστόσο παρά το γεγονός πως ήταν εξαιρετικά αδύναμος ο αστυνομικός υποστήριξε ότι ήταν επικίνδυνος και επέμεινε πως χειρίστηκε την υπόθεση άρτια.

Πρόεδρος: Ποιος ήταν το θύμα κατά την κρίση σας;
Κατηγορούμενος: Μέχρι να πάρει το γυαλί στα χέρια, το θύμα ήταν ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος.
Πρόεδρος: Στην εκπαίδευση που κάνετε, έχετε εκπαιδευτεί πώς να συλλαμβάνετε χτυπημένους; Μπορεί να είναι κάποιος που έχει πυροβοληθεί.
Κατηγορούμενος: Μπορούν να μας πλήξουν άνετα και αυτοί οι άνθρωποι.
Πρόεδρος: Όχι, λέω αν έχετε εκπαιδευτεί να συλλαμβάνετε κάποιον ευάλωτο.
Κατηγορούμενος: Φυσικά.
Πρόεδρος: Αυτός ο άνθρωπος ήταν ευάλωτος λοιπόν;
Κατηγορούμενος: Εκείνη τη στιγμή ήταν επικίνδυνος. Προσπαθούσαμε να του πούμε να αφήσει κάτω το γυαλί και αντιδρούσε, ένας συνεργάσιμος συλλαμβάνεται συνήθως σε δέκα δευτερόλεπτα. Κανονικά η χρήση ράβδου είναι ενδεδειγμένη αλλά εδώ δεν γινόταν.
Πρόεδρος: Αν σας είχε πει ο κ. Δημόπουλος ότι είχε δεχτεί χτυπήματα στο κεφάλι, θα άλλαζε η αντιμετώπισή σας;
Κατηγορούμενος: Και να μας το είχαν πει ότι συμβαίνει κάτι στην υγεία του, πάλι έτσι θα αντιδρούσαμε.
Πρόεδρος: Μπορεί να υπήρχε μια εξηγηση για τη συμπεριφορά του
Κατηγορούμενος: Το καλύτερο παιδί να ήταν, επίκινδυνος ήταν.
Πρόεδρος: Άρα όποιος δεν υπακούει εντολές είναι επικίνδυνος; Σας εχει τύχει κάποιος να χάνει τις αισθήσεις του και να μην αντιδράει σε αυτά που του λέτε; Να είναι βαριά τραυματισμένος. Σας τα λενε τα εγχειρίδια αυτά; Τι λεει η εκπαίδευση σας;
Εισαγγελέας: Κρίνατε, λοιπόν, ότι είναι απειλητικός εκείνη τη στιγμή.
Κατηγορούμενος: Ναι, φυσικά.
Εισαγγελέας: Με βάση την εικόνα που έχετε τώρα, θα ενεργούσατε διαφορετικά;
Κατηγορούμενος: Θα έκανα ακριβώς το ίδιο.

Περιγράφοντας τα γεγονότα στην οδό Γλάδστωνος ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως βγήκε από το κοσμηματοπωλείο κρατώντας προσεκτικά το μαχαίρι – στο οποίο δεν βρέθηκαν αποτυπώματα αλλά ο ίδιος αρνήθηκε ότι το καθάρισε- με σκοπό να διώξει το συγκεντρωμένο πλήθος «εκείνη την ώρα ακούω τον διασώστη να του φωνάζει (σ.σ. του Ζ. Κωστόπουλου) να καθίσει ήρεμα και γύρισε με το κορμί του, κλώτσησε τη τζαμαρία, ξήλωσε από την τζαμαρία, πήρε ένα κομμάτι γυαλί και πήγε να το καρφώσει στην κοιλιά του διασώστη. Γύρισα για να δω τις προθέσεις του από τη στιγμή που έχει κάνει επίθεση στον διασώστη. Προσπαθεί να ανασηκωθεί και τον έσπρωξα με το αριστερό μου πόδι στον γλουτό και λίγο πιο κάτω από τη μέση για να μην πειράξω κάποιο ζωτικό του όργανο, γυρίζει και προσπαθεί να με τραυματίσει με το γυαλί. Σαν πρώτη εικόνα φάνηκε ότι έχασε την ισορροπία του κι εγώ έκανα κίνηση για να του αφαιρέσω το γυαλί κι εκείνος τότε έκανε κίνηση επίθεσης προς τα εμένα. Εγώ εκεί έκανα πίσω, απομάκρυνα κι άλλο τον κόσμο, του έλεγα «πέταξε το», αλλά δεν με άκουγε και δεν συνεργαζόταν. Ανασηκώθηκε κινήθηκε στην αντίθετη πλευρά από μένα, έπεσε πάνω σε κάτι τραπεζάκια μετά στο έδαφος. άκουσα από τους συναδέλφους μου, να του φωνάζουν ”μην το κάνεις” και κατάλαβα ότι προσπαθούσε να αυτοκτονήσει».

Πρόεδρος: Υπήρχε αίμα πάνω του; μπορούμε να πούμε ότι ένας τραυματισμένος δεν είναι τόσο επικίνδυνος;
Κατηγορούμενος: Ναι
Πρόεδρος: Πότε έγινε η κίνηση να στρέψει το γυαλί στον εαυτό του;
Κατηγορούμενος: Την ώρα που προσπαθούσαν να τον χειροπεδήσουν, την ώρα της σύλληψης.

Κυνική απολογία του κοσμηματοπώλη

Νωρίτερα, απολογήθηκε ο 77χρονος κοσμηματοπώλης του καταστήματος στην οδό Γλάδστωνος, Σπ. Δημόπουλος αποποιούμενος τις ευθύνες και αποδίδοντάς τις στον δολοφονημένο Ζακ Κωστόπουλο.

Ο κατηγορούμενος σε ένα κρεσέντο υπεροψίας, δεν δίστασε να κατηγορήσει το θύμα για βίαιη συμπεριφορά αλλά και να επιχειρήσει να δικαιολογήσει τις πράξεις του ως λογικό αποτέλεσμα της απεγνωσμένης κατάστασης που βρισκόταν καθώς πίστευε πως το κατάστημά ληστεύεται.

Διαβάστε επίσης

Δίκη Ζακ – Κυνική απολογία του κοσμηματοπώλη: «2-3 ξώφαλτσες του έριξα – Ίσως να παρασύρθηκα λιγάκι»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter