ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία κατευθύνεται προς «φουρτουνιασμένα νερά»

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία κατευθύνεται προς «φουρτουνιασμένα νερά»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2023. Προειδοποίησε για σκληρή ύφεση αν οι κυβερνήσεις της υφηλίου υποτιμήσουν τον πληθωρισμό.

Η ζοφερή αξιολόγηση περιγράφεται λεπτομερώς στην έκθεση του ταμείου, World Economic Outlook, η οποία δημοσιεύτηκε καθώς οι κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι του κόσμου ταξίδευαν στην Ουάσιγκτον για τις ετήσιες συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Η έκθεση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή, καθώς οι επίμονες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησαν σε άνοδο των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας τον τελευταίο χρόνο, αναγκάζοντας τους κεντρικούς τραπεζίτες να αυξήσουν απότομα τα επιτόκια για να ανακουφίσουν τις οικονομίες τους από τις συνέπειες του πληθωρισμού.

«Εν ολίγοις, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη και για πολλούς ανθρώπους το 2023 θα έχει την αίσθηση ύφεσης», αναφέρει, άκρως ευφημιστικά, η έκθεση του ΔΝΤ.

Οι προβλέψεις

Το ΔΝΤ διατήρησε την πιο πρόσφατη πρόβλεψή του ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% φέτος, αλλά προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,7% το 2023, ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση. Στην αρχή του έτους, το ΔΝΤ προέβλεψε πολύ ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη: 4,4% το 2022 και 3,8% το 2023, υπογραμμίζοντας πόσο έχουν επιδεινωθεί οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας τους τελευταίους μήνες. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί αργότερα φέτος και να μειωθεί από 8,8% το 2022 σε 6,5% το 2023.

Οι μεγαλύτερες οικονομίες

Η έκθεση του ΔΝΤ περιγράφει λεπτομερώς πώς οι οικονομίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της ζώνης του ευρώ και της Κίνας βρίσκονται σε διάφορες καταστάσεις επιβράδυνσης, προκαλώντας κύματα σοκ σε όλο τον κόσμο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια μειώνουν την καταναλωτική δύναμη και η δραστηριότητα στον στεγαστικό τομέα επιβραδύνεται καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξάνονται. Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για ενέργεια και αντιμετωπίζει απότομες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καθώς οι πρόσθετες κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ αργότερα φέτος, καθώς ο καιρός θα γίνεται πιο κρύος. Τα συνεχιζόμενα lockdown στην Κίνα για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομία της.

Διαβάστε επίσης:

Αυξημένο κίνδυνο ύφεσης «βλέπουν» για το 2023 ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Δυσοίωνες προβλέψεις από ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία

Βρετανία: ΔΝΤ και Moody’s αντίθετοι με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τρας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter