Δύο υπουργοί του Μητσοτάκη στην έρευνα που οδήγησε σε παραίτηση τον αντιπρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

Δύο υπουργοί του Μητσοτάκη στην έρευνα που οδήγησε σε παραίτηση τον αντιπρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου
Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Πατεράκης (2η σειρά, κέντρο) με τους τότε αρχηγούς κυβερνήσεων Άνγκελα Μέρκελ και Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνέδριο της ΑΗΚ 2020 Φωτογραφία: John Macdougall / AFP

Δύο Έλληνες υπουργοί αναφέρονται στις έρευνες του Γερμανικού περιοδικού Spiegel και των Reporters United που ερεύνησαν υπόθεση πιθανής «σύγκρουσης συμφερόντων που οδήγησε στην παραίτηση του αντιπροέδρου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου».

Πρόκειται για την παραίτηση του αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Γιώργου Πατεράκη μετά από έρευνες του Spiegel και με βάση εσωτερικά έγγραφα «σύμφωνα με τα οποία ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Πατεράκης είχε φέρει σε επαφή Έλληνες πολιτικούς με εταιρείες που βρίσκονταν στο πελατολόγιο της δικής του εταιρείας συμβούλων MCI», όπως γράφει η Deutsche Welle επικαλούμενη το Spiegel.

Και το δημοσίευμα συνεχίζει γράφοντας πως επρόκειτο για δύο ταξίδια το 2022 στο Βερολίνο. Ο τότε υπουργός Ενέργειας (σημείωση: υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τις 5 Ιανουαρίου 2021 έως και τις 25 Μαΐου 2023 ήταν ο Κώστας Σκρέκας) συναντήθηκε τον Μάρτιο του ίδιου έτους με εκπροσώπους της εταιρείας B. Grimm, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας. Ο τότε υπουργός Επενδύσεων (σημείωση: υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων από τις 9 Ιουλίου 2019 έως τις  26 Μαΐου 2023 ήταν ο Άδωνης Γεωργιάδης) συναντήθηκε επίσης τον Σεπτέμβριο με την Linde που δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα του φυσικού αερίου. Οι B. Grimm και η Linde βρίσκονται στο πελατολόγιο του Πατεράκη, ο οποίος συμμετείχε στα ταξίδια. Οι εταιρείες δεν απάντησαν σε σχετικά ερωτήματα που τους υποβλήθηκαν. Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είχε κλείσει χώρους σε δύο πολυτελή ξενοδοχεία στο Βερολίνο. Οι συναντήσεις προκάλεσαν το ερώτημα εάν ο Πατεράκης είχε παραβιάσει τον κώδικα δεοντολογίας του επιμελητηρίου».

Από την πλευρά τους οι Reporters United αναφέρουν και τα ονόματα των δύο υπουργών:

«Οι συναντήσεις έγιναν στο Βερολίνο. Τον Μάρτιο του 2022, ο τότε υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε με την εταιρεία – παραγωγό ενέργειας B. Grimm. Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε με την εταιρεία – παραγωγό ορυκτού αερίου Linde. B. Grimm και Linde εμφανίζονται και στο πελατολόγιο της εταιρείας του κ. Πατεράκη, ο οποίος πήρε μέρος στα ταξίδια. Οι εταιρείες δεν απάντησαν στα αιτήματά μας για απαντήσεις.»

Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας ότι ο κ. Πατεράκης απέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα «υποτιθέμενες παραβιάσεις ως αβάσιμες» και ότι «πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες της εταιρείας του MCI και τις δραστηριότητες της εταιρείας του εμπίπτουν στην υποχρέωση του απορρήτου». Ο επικεφαλής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για τους πελάτες και τις δραστηριότητες του κ. Πατεράκη.

Πληροφορίες: Deutsche Welle και Reporters United

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: «Οι μισοί θάνατοι προκλήθηκαν από την ανάφλεξη» – Η ανάλυση χημικού μηχανικού του ΕΜΠ (Video)

Γάζα: «Το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να πει “αρκετά”» – Διεθνείς αντιδράσεις για τη νέα σφαγή αμάχων

Κασσελάκης: Θα αποδοθεί δικαιοσύνη, όσο κι αν «μπαζώνει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις έρευνες για Predator και Τέμπη

Προκλητικός ο Μητσοτάκης βλέπει… «εξοργιστική κομματική εργαλειοποίηση» του εγκλήματος στα Τέμπη

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: «Μου απένειµαν έπαινο, αλλά η διαγωγή µου είναι κατ’ επίφαση καλή»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter