ΕΕ: Ανοίγει δυναμικά το παιχνίδι για την επόμενη μέρα στις Βρυξέλλες μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

ΕΕ: Ανοίγει δυναμικά το παιχνίδι για την επόμενη μέρα στις Βρυξέλλες μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Την ώρα που πυκνώνουν οι αναφορές και σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να σκέφτεται να ράψει ευρωπαϊκό κοστούμι και να αναλάβει κάποια θέση στην Εσπερία, στην ΕΕ όλοι φαίνεται να ετοιμάζονται να πιάσουν πόστα για την επόμενη πενταετία, ιδιαίτερα μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Σαρλ Μισέλ ότι θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές που ισοδυναμεί με… πρόωρη παραίτηση από την θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (EUCO).

Την τρέλα και το κυνήγι των θέσεων που ξεκίνησε ενόψει των ευρωεκλογών και πήρε άγρια τροπή μετά την απόφαση Μισέλ να παραιτηθεί από πρόεδρος του EUCO σε περίπτωση εκλεγεί τον Ιούνιο στις ευρωεκλογές, κατέγραψε με δύο άρθρα της η ιστοσελίδα Politico. Σύμφωνα με το Politico, ο Μισέλ εάν εκλεγεί στις ευρωεκλογές θα αναλάβει τα καθήκοντα του στο Ευρωκοινοβούλιο (κανείς δεν ξέρει ακόμα ποια θα είναι αυτά προφανώς) στα μέσα Ιουλίου, ενώ η θητεία του στο τιμόνι του EUCO τελειώνει κανονικά τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η κίνηση Μισέλ βάζει την ΕΕ σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς στις συνθήκες δεν υπήρχε κάποια σχετική πρόβλεψη που να απαγορεύει την παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου, ενός πόστου που δημιουργήθηκε μόλις το 2009 με την Συνθήκη της Λισαβόνας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνει το Politico, αν οι ηγέτες δεν συμφωνήσουν γρήγορα στον αντικαταστάτη του Μισέλ, η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να παραδοθεί στα χέρια του γνωστού ακροδεξιού- ευρωσκεπτικιστή και φιλορώσου… Βίκτορ Όρμπαν. Η Ουγγαρία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούλιο και έτσι ο προεδρεύων των συνεδριάσεων- ελλείψει Μισέλ- θα είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Σύμφωνα με το Politico, το τι μέλλει γενέσθαι με μια εκ των κορυφαίων θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα αποφασιστεί μετά τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου, και συγκεκριμένα είτε στην σύνοδο των ηγετών στις 17 Ιουνίου, είτε στην σύνοδο στις 27-28 Ιουνίου. Σε αυτές τις συνόδους θα πρέπει να αποφασιστεί ο αντικαταστάτης του Μισέλ για να αποφευχθεί το σενάριο την ΕΕ να μανατζάρει ο Όρμπαν.

Στο μεταξύ με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις ξεκίνησε φυσικά η σεναριολογία και πολλά ονόματα διακινούνται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντικαταστάτης του Μισέλ. Σύμφωνα με τους Financial Times, στις Βρυξέλλες ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, οι Τάιμς της Ιρλανδίας υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σενάρια να αντικαταστήσουν τον Μισέλ είτε ο πρωθυπουργός Λέο Βαράντκαρ, είτε ο ΥΠΕΞ της χώρας Μίκαελ Μάρτιν, ενώ σε δηλώσεις του ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ σχετικά με το θέμα υποστήριξε ότι θα προτιμούσε να πει όχι αν του προτεινόταν να αναλάβει, αλλά εάν υπάρχει κίνδυνος θεσμικής κρίσης θα πει ναι.

Διαβάστε επίσης:

Ξαναζεσταίνουν τα σενάρια: Ο Μητσοτάκης θα συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό

Γκαμπριέλ Ατάλ: Ποιος είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Γαλλίας

Πολιτικός μετανάστης στο Χάρβαρντ ο Κώστας Μπακογιάννης – Θα παραιτηθεί από τον Δήμο Αθηναίων;

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter