ΕΕ- Τουρκία- Κυπριακό: Το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκαλεί την αντίδραση της Άγκυρας

ΕΕ- Τουρκία- Κυπριακό: Το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκαλεί την αντίδραση της Άγκυρας

Έντονη είναι η αντίδραση της Τουρκίας στο κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Σύνοδο Κορυφής σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις ανέθεσε στους Μόνιμους Αντιπροσώπους, να προωθήσουν τις εργασίες σχετικά με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατά σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, με την επιφύλαξη πρόσθετης καθοδήγησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όπως σημείωναν στο σχετικό κείμενο «Η εποικοδομητική δέσμευση της Τουρκίας θα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση των διαφόρων τομέων συνεργασίας που προσδιορίζονται στην κοινή ανακοίνωση, αναφέρουν τα συμπεράσματα».

Όσον αφορά στο Κυπριακό στο κείμενο που εγκρίθηκε αναφερόταν πως «οι ηγέτες τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ένωση και το κεκτημένο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει».

Το παραπάνω κείμενο όμως που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και χαιρετίστηκε από την κυπριακή κυβέρνηση ως ικανοποιητικό, προκάλεσε την οργή της Άγκυρας και ώθησε το τουρκικό ΥΠΕΞ να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία στην ουσία καλεί την ΕΕ να μείνει μακριά από το θέμα του Κυπριακού και να επικεντρώσει στις… σχέσεις καλής γειτονίας και στις πολύπλευρες σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ. Σύμφωνα με αυτήν:

«Οι αποφάσεις για τη χώρα μας που ελήφθησαν στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17-18 Απριλίου αποτελούν νέο παράδειγμα έλλειψης στρατηγικού οράματος της Ε.Ε. για τη χώρα μας και τις παγκόσμιες εξελίξεις. Τα Αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής τονίζουν ότι είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της Ε.Ε. να αναπτύξει μια σχέση με τη χώρα μας με στόχο τη συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί σοβαρή ασυνέπεια το γεγονός ότι δεν μπορεί να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση σχετικά με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας που εκπονήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε./Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σύνδεση του Κυπριακού με την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από εμάς. Η προσέγγιση που περιορίζει τις πολύπλευρες σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. στο Κυπριακό πρέπει να εγκαταλειφθεί. Μια τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στο Κυπριακό ή σε άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Ως υποψήφια χώρα η Τουρκία παραμένει αποφασισμένη για ένταξη στην Ε.Ε. Ωστόσο, απορρίπτουμε τον επιλεκτικό περιορισμό της συνεργασίας μας σε ορισμένους τομείς. Θα συζητήσουμε τον διάλογό μας με την Ε.Ε. στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, ανάλογα με την ταχύτητα, το επίπεδο και το εύρος των βημάτων της Ε.Ε. προς την Τουρκία την επόμενη περίοδο.»

Διαβάστε επίσης:

Εκτός ψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας μετά τα σεξιστικά σχόλια

Τέμπη: Μισοθαμμένη παλέτα εντοπίστηκε στο ιδιόκτητο οικόπεδο – «Αγωνιώ μήπως βρεθεί βιολογικό υλικό» λέει συγγενής στο documentonews.gr

Ο Ανδρουλάκης, ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ και η κολυμβήθρα του Σιλωάμ

Ισραήλ: Εξετάστηκαν μέσα στην εβδομάδα τα σχέδια επίθεσης στο Ιράν – Το κρίσιμο τηλεφώνημα Μπάιντεν – Νετανιάχου

Champions League: Ρεάλ – Μπάγερν, το δεύτερο ζευγάρι των ημιτελικών – Πώς πήραν την πρόκριση (Videos)

Υγεία SOS: Λωρίδα της γάζας τα νοσοκομεία – Μόνο χαράτσια και χειρουργεία με πληρωμή

Σοκ: Ανώτερος Αξιωματικός της Πυροσβεστικής έδερνε τη σύντροφό του – Τον κατήγγειλε αλλά η ΕΛΑΣ… δεν τον βρίσκει

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter