Έφη Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση κυβερνά με περιφρόνηση στους πολίτες, τους θεσμούς, τη δημοκρατία

Σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αστυνομική βία, τις υποκλοπές και την ενεργειακή πολιτική εξαπέλυσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ως γενική εισηγήτρια στη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023.

«Πριν λίγες ώρες έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Κώστα Φραγκούλη. Ένα 16χρονο παιδί έχασε τη ζωή του από σφαίρα αστυνομικού για οφειλή 20 ευρώ. Δεν ξέρω πόσο αποτιμάται η ανθρώπινη ζωή πλέον στη χώρα μας. Αυτό που ξέρω είναι ότι το αίσθημα αδικίας έχει γιγαντωθεί, έχει πνίξει τους πολίτες»,

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι «μετά τη θλιβερή παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου όχι απλώς δεν μπόρεσε να απαντήσει με ένα κατηγορηματικό «όχι» στην ερώτηση αν η ΕΥΠ παρακολουθεί τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, αλλά τράπηκε σε άτακτη φυγή.

Μετά και τις νέες αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Χατζηδάκης πράγματι παρακολουθείτο από την ΕΥΠ. Το 2022 κλείνει με μια βαθιά κρίση δημοκρατίας, η οποία προστίθεται στην  οικονομική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία».

Στην ενέργεια, πρόσθεσε, «μέχρι τον Ιούλιο του 2022 η κυβέρνηση δεν έκανε καμία παρέμβαση στην αγορά, όπου λειτουργούν ολιγοπώλια και οι εταιρείες ανενόχλητες σωρεύουν υπερκέρδη στις πλάτες των πολιτών. Τον Ιούλιο του 2022 θεσμοθέτησε έναν μηχανισμό υποτιθέμενου πλαφόν στην τιμή, ο οποίος τελικά νομιμοποιεί τα υπερκέρδη των εταιρειών.  Στα 2,2 δισ. τα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι και τον Ιούνιο του 2022 και συνεχίζουν να αυξάνουν. Στα 1,79 δισ. στον κλάδο των πετρελαίων μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2022, τεράστια και στο φυσικό αέριο», μάλιστα «αντί να διορθώσει έστω ένα μέρος αυτής της στρεβλής κατάστασης, μέσω της φορολόγησης των υπερκερδών που κακώς σωρεύτηκαν εξ αρχής, κάνει τα πάντα για να τα εμφανίσει συρρικνωμένα. Μόλις 373,5 εκατ. Φόρος βεβαιώθηκε πριν λίγες μέρες, απ’ τα δισεκατομμύρια των υπερκερδών.  Δεν εμφανίζεται βέβαια στον Προϋπολογισμό να έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα. Πρόκειται κυριολεκτικά για κλοπή νοικοκυριών και παραγωγικών φορέων».

Η Έφη Αχτσιόγλου κάλεσε, ταυτόχρονα, την κυβέρνηση «να νομοθετήσει τώρα και να καταργήσει τη διάταξη που η ίδια η ΝΔ ψήφισε και ανοίγει τον δρόμο για bonus στα τραπεζικά στελέχη, να νομοθετήσει έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών», αλλά, σημείωσε, «δεν θα το κάνει, γιατί στρατηγική της ΝΔ είναι η στήριξη ολιγοπωλιακών συμφερόντων και αποτυπώνεται παντού, στην ενέργεια, στις τράπεζες, στην αγορά. Την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, η κυβέρνηση τις αποκλείει από τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, εν μέσω μάλιστα έκρηξης των επιτοκίων των τραπεζών».

Κλείνοντας την ομιλία της ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει ένα ειδικό στίγμα: κυβερνά με περιφρόνηση. Με περιφρόνηση προς τους πολίτες και τις ανάγκες τους, προς τους θεσμούς και τη δημοκρατία. Τα καθεστώτα αυτά δεν μακροημερεύουν. Και ο χρόνος που θα μπορούσε να το έχει αντιληφθεί αυτό, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι πολίτες ζητούν την προοδευτική αλλαγή και θα ακυρώσουν αυτόν τον Προϋπολογισμό στην πράξη».

Ομιλία - Κρατικός Προϋπολογισμός 2023 - Ολομέλεια Βουλής

Διαβάστε επίσης:

Έφη Αχτσιόγλου: «Προϋπολογισμός άδικων και αδιέξοδων πολιτικών»-«Υπόλογος απέναντι στον λαό ο Μητσοτάκης»

Έφη Αχτσιόγλου: Το σόου τελείωσε-Διαλυμένη η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων