Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι

Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι

Τι είναι η Γάζα εκτός από μια μια λωρίδα γης στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου; Κράτος δεν είναι. Χώρα δεν είναι. Ελεύθερη περιοχή δεν είναι. Οικονομική Ζώνη δεν είναι. Τι είναι; Αποφάσεις του ΟΗΕ κάνουν λόγο για «Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη». Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή. Όμως, στα Ηνωμένα Έθνη πληθαίνουν οι φωνές που δεν αναγνωρίζουν ότι το Ισραήλ είναι δύναμη κατοχής. Σύμφωνα, δε, με το Ισραήλ πρόκειται για «εχθρική οντότητα».

Τι είναι τελικά η Λωρίδα της Γάζας; Η δυσκολία προσδιορισμού, εκτός του γεωγραφικού, είναι αποκαλυπτική της 75χρονης αιματοβαμμένης εξίσωσης. Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια περιοχή στο χάρτη με σύνορα αλλά και χωρίς… σύνορα καθώς το Ισραήλ ελέγχει τα βόρεια και ανατολικά σύνορα, τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο και η Αίγυπτος τα νότια σύνορα. Είναι μια περιοχή με τρεις όλες και όλες εξόδους προς τον έξω κόσμο οι οποίες ελέγχονται κι αυτές από το Ισραήλ και την Αίγυπτο και συνήθως είναι κλειστές. Είναι μια περίκλειστη περιοχή μήκους 41 χιλιομέτρων και πλάτους μεταξύ 6 και 12 χιλιομέτρων, στην οποία κατοικούν 2.000.000 Παλαιστίνιοι χωρίς πρόσβαση σε νερό, φάρμακα και τρόφιμα. Βασικά, για να συνεννοούμαστε, η Λωρίδα της Γάζας είναι τόπος μαρτυρίου.

Η Γάζα βρίσκεται εδώ και 75 χρόνια σε πόλεμο. Σε μια άνιση αναμέτρηση με έναν εχθρό που όπως όλα δείχνουν σήμερα δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν ολοκληρωθεί η γενοκτονία.

Εδώ και δεκαετίες έχει μετατραπεί σε κολαστήριο το οποίο η διεθνής κοινότητα κάνει ότι δεν βλέπει. Τι κι αν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χθες ότι η ΕΕ θα τριπλασιάσει την ανθρωπιστική βοήθεια για ευάλωτους αμάχους στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή; Αστειότητες. Η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, η Δύση κι η Ανατολή κάνουν πλάτες στα εγκλήματα της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου. Η Γάζα ισοπεδώνεται, ένας λαός δολοφονείται αβοήθητος και οι ταγοί του πλανήτη τουιτάρουν στα social media.

Δεν είναι πρωτοφανές το έγκλημα που εκτυλίσσεται στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα. Το έγκλημα είναι διαρκές. Όταν οι Ισραηλινές δυνάμεις δολοφονούσαν σε απευθείας σύνδεση τον ανάπηρο με τη σφεντόνα στα σύνορα, το έγκλημα ήταν μικρότερο; Όταν δολοφονούσαν τον πατέρα που προσπαθούσε με το κορμί του να προστατεύσει το παιδί του και μετά και το ίδιο το παιδί, το έγκλημα ήταν λιγότερο ειδεχθές; Όταν ξερίζωναν τις αιωνόβιες ελιές των Παλαιστινίων και τσιμέντωναν τα πηγάδια με το πόσιμο νερό, δεν ήταν έγκλημα; Το Ισραήλ διαπράττει κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση εγκλήματα πολέμου εις βάρος των Παλαιστινίων.

Είναι ψευδές και παραπλανητικό το τελευταίο αφήγημα του Τελ Αβίβ ότι επιτίθεται στη Γάζα για να εξοντώσει τους «τρομοκράτες» της Χαμάς και ότι επιθυμεί ειρηνική λύση με τους Παλαιστίνιους. Είναι ψευδές για τον απλούστατο λόγο ότι το Ισραήλ ποτέ δεν επεδίωξε ισότιμη και βιώσιμη λύση. Τα ίδια με σήμερα έκανε και προτού αναλάβει η Χαμάς, με τις εκλογές του 2006, τον έλεγχο της Γάζας. Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Νετανιάχου η συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων με το πρόσχημα της εξόντωσης των «τρομοκρατών» της Χαμάς, ακόμα κι αν αυτό οδηγήσει σε γενοκτονία.

Παρακολουθώντας όλες αυτές τις ημέρες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα όσα φρικτά και συγκλονιστικά συμβαίνουν, στάθηκα περισσότερο σε μια εικόνα, μια σκηνή. Την εικόνα ενός πατέρα που εγκαταλείπει πεζός το βόρειο τμημα της Γάζας έχοντας στην πλάτη του ελάχιστα από την οικοσκευή που άφησε πίσω και στο χέρι του τον 4-5 ετών με κοντό παντελονάκι γιο του. Με συγκλόνισε η εικόνα του ξεριζωμού όχι μόνο γιατί ως πατέρας ενός αντίστοιχης ηλικίας παιδιού έκανα προβολή της φρίκης στις δικές μου συνθήκες, αλλά γιατί αναρωτήθηκα ποιο είναι το μέλλον ενός πατέρα και του μικρού του γιου στη Γάζα. Για κάποιους το μέλλον δεν θα έρθει ποτέ.

Λίγο αργότερα διάβαζα ότι οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν κομβόι αμάχων που έφευγε από τον βορρά της Γάζας. Ίσως και μακάρι οι πρωταγωνιστές της δικής μου ιστορίας να μην ήταν ανάμεσα στα θύματα. Αλλά κι αν γλίτωσαν τον βομβαρδισμό χτες, θα τον γλιτώσουν κι αύριο; Κι αν γλιτώσουν κι αύριο, σε ένα κολαστήριο χωρίς νερό, φαγητό, φάρμακα, ρεύμα, πόσες ελπίδες έχουν να επιβιώσουν; Κι αν επιβιώσουν τελικά, τι επιλογές θα έχουν στο μέλλον εκτός από το να ενταχθούν στη Χαμάς; Αυτό είναι η Λωρίδα της Γάζας: ένας τόπος μαρτυρίου.

Οφείλουμε να υψώσουμε τις φωνές μας ώστε να σταματήσει η εθνοκάθαρση τώρα. Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter