«Εισβολή» Βενιζέλου στο ΚΙΝΑΛ μέσω του… κομματάρχη Μητσοτάκη

«Εισβολή» Βενιζέλου στο ΚΙΝΑΛ μέσω του… κομματάρχη Μητσοτάκη
Φωτογραφία Αρχείου

Ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, είτε σαν προεκλογικό παιχνίδι κομματικών ρόλων είτε σαν τα απόνερα ενός ρευστού πολιτικού σκηνικού, βρίσκεται σε εξέλιξη, με επίκεντρο την υπόθεση Novartis. Στα βέλη του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου κατά του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθαν να προστεθούν αργά το βράδυ της Δευτέρας (31.1.2022) και τα πυρά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «κομματάρχη που ασεβεί απέναντι στους θεσμούς και ιδιαίτερα αυτόν της Δικαιοσύνης». Με απανωτές δηλώσεις τους παράγοντες και κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αντιθεσμική συμπεριφορά γιατί, όπως λένε, επιλεκτικά μνημόνευσε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής, τους πολιτικούς της ΝΔ που κατηγορήθηκαν για την υπόθεση Νovartis, αλλά όχι και όσους «στοχοποιήθηκαν» και πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ολα αυτά πάντως, δίνουν τροφή για πολιτικά σενάρια σχετικά με τους λόγους που οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του Μαξίμου και του ΚΙΝΑΛ, με καταλύτη τον Ευάγγελο Βενιζέλο και στο πλαίσιο της προοπτικής εκλογικών εξελίξεων υπό το πρίσμα πολιτικών διαγκωνισμών και σχεδιασμών.

Πρώτος έκανε κριτική επισήμανση με έντονη διατύπωση, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook o πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδροs της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Την αντίδρασή του είχε προκαλέσει τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της βουλής, όταν απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα είπε : «Θα μιλήσω σήμερα μόνο για λογαριασμό της παράταξης της οποίας έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος. Δύο πρώην Πρωθυπουργοί, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Πικραμμένος, τέσσερα στελέχη του κόμματός μας, οι κύριοι Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης, Λυκουρέντζος και Σαλμάς, στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της σκευωρίας. Όλων οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν από τη Δικαιοσύνη. Πότε επιτέλους θα έχετε το θάρρος να τους ζητήσετε συγγνώμη;». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν δικαιούται να διαχωρίζει με κομματικά κριτήρια τα πρόσωπα που κατέστησαν «στόχος της σκευωρίας». Κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης «όφειλε να καταστήσει σαφές ότι υπερασπίζεται τους θεσμούς και όχι στελέχη της παράταξής του».

Όμως, το ζήτημα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις στη συνέχεια, μετά την απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου, όταν το μεσημέρι της Δευτέρας , κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού σχετικά με τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν για την υπόθεση Novartis. «Προφανώς το ίδιο ισχύει για όλους τους ανθρώπους των οποίων η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλάει εξ’ ονόματος άλλων κομμάτων. Είναι ζήτημα του κ. Ανδρουλάκη πώς θα χειριστεί απέναντι στον κ. Τσίπρα το ζήτημα των στελεχών του δικού του κόμματος», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Έτσι ξεκίνησε νέο μπαράζ επικριτικών σχολίων από το χώρο του ΚΙΝΑΛ, αν και δεν έλειψε ο προβληματισμός ότι μέσα από αυτή τη διαμάχη η ΝΔ επιχειρεί να δώσει το σήμα μιας αρχόμενης αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη και παράλληλα επιδιώκει να εκθέσει την Χαριλάου Τρικούπη που αποφεύγει να κάνει σχετικές αναφορές για το θέμα, και το προηγούμενο καιρό έχει αποστασιοποιηθεί από τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, η παρέμβαση Βενιζέλου φέρνει ηχηρά στο προσκήνιο τα πρόσωπα που κατηγορήθηκαν στην υπόθεση, καθώς στις παρεμβάσεις του ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μνημονεύει το όνομα του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, των πρώην υπουργών Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Κουτρουμάνη και το δικό του ως πρώην αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επανήλθε με ένα σχοινοτενές σχόλιο στο Facebook και εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του από την απάντηση Οικονόμου. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου τον απογοήτευσαν και πρόσθεσε ότι «προσωπικά δεν έχω ανάγκη από τη συγγνώμη του κ. Τσίπρα και δεν έχω αναθέσει την πολιτική και ηθική εκπροσώπησή μου σε κανένα. Ουδέποτε όμως μέχρι χθες είχαν διαχωριστεί οι στόχοι της σκευωρίας με βάση την κομματική τους ταυτότητα».

Είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν κάθε φράση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ εμπεριείχε αιχμές που διαδέχονταν η μια την άλλη, με πιο καυστική τη διατύπωση που παρέπεμπε στην εποχή της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Και το θύμισε αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος με δηκτικό τρόπο στον πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. « Ας μου επιτραπεί να πω ότι και εγώ ως αντιπρόεδρος και κυβερνητικός εταίρος της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου δεν εξέφραζα μόνο το ΠΑΣΟΚ του οποίου ήμουν Πρόεδρος.  Ίσως κάτι θυμάται σχετικά ο κ. Μητσοτάκης ως μέλος της κυβέρνησης εκείνης. (…) Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει, με κομματικά κριτήρια, να απαιτεί τη συγγνώμη του κ. Τσίπρα για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ας το κάνει. Εγώ ζητώ από τον Πρωθυπουργό ως θεσμό να θυμάται την πρόσφατη ιστορία και να διασφαλίζει το νομοθετικό πλαίσιο του σεβασμού της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του καταλογισμού των ευθυνών.», παρατήρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η φωτιά άναψε για τα καλά. Η στάση της ηγεσίας της ΝΔ για την υπόθεση Novartis προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Στο μεταξύ είχε θορυβηθεί και το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη, που επιδιώκει να κάνει μια νέα αρχή και διεκδικεί να πρωταγωνιστήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή, χωρίς ζητήματα-βαρίδια του παρελθόντος. Ετσι, το βράδυ της Τρίτης (31.1.2022) έκανε δήλωση ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε «πολιτική απρέπεια που υποδηλώνει την κομματική αντίληψη του κ. Μητσοτάκη για την λειτουργία των θεσμών». Και κατέληξε σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης από το βάθρο του δήθεν σύγχρονου Πρωθυπουργού μεταπίπτει εν όψει των δυσκολιών της διακυβέρνησής του σε κομματάρχη που ασεβεί απέναντι στους θεσμούς και ιδιαίτερα αυτόν της Δικαιοσύνης. Κρίμα!».

Ολόκληρη η δήλωση του Κώστα Σκανδαλίδη στην ολομέλεια της βουλής είναι η εξής:

«Σε μια πρωτοφανή επίδειξη αντιθεσμικής λειτουργίας και κομματικού πατριωτισμού ο κ. Πρωθυπουργός επέλεξε να ζητήσει συγνώμη και να αναφωνήσει ντροπή, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα για τα δέκα συνολικά πολιτικά πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν στην υπόθεση Novartis και ουσιαστικά αθωώθηκαν πανηγυρικά. Και αναφέρθηκε ονομαστικά μόνο στα στελέχη της Ν.Δ.

Αντιπαρέρχομαι την πολιτική απρέπεια που υποδηλώνει την κομματική αντίληψη του κ. Μητσοτάκη για την λειτουργία των θεσμών. Δεν είχαμε σκοπό να δώσουμε συνέχεια αν σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν προέβαινε, μετά την αυτονόητη αντίδραση του κ. Βενιζέλου, στην απίστευτη δήλωση ότι είναι δουλειά του κ. Ανδρουλάκη να υποστηρίξει τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Αλήθεια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Στουρνάρας Κεντρικός Τραπεζίτης της Χώρας, ο Ανδρέας Λοβέρδος για πολλά χρόνια Υπουργός σε διαφορετικές Κυβερνήσεις και ο Γιώργος Κουτρουμάνης επίσης Υπουργός δεν άξιζαν της Πρωθυπουργικής προσοχής; Δυστυχώς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πιστοποίησε μια ακόμη θλιβερή πραγματικότητα. Ότι ο κ. Μητσοτάκης από το βάθρο του δήθεν σύγχρονου Πρωθυπουργού μεταπίπτει εν όψει των δυσκολιών της διακυβέρνησής του σε κομματάρχη που ασεβεί απέναντι στους θεσμούς και ιδιαίτερα αυτόν της Δικαιοσύνης. Κρίμα!».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter