Εκ του ασφαλούς λεονταρισμοί Μητσοτάκη το… βέτο στην ένταξη της Βορείου Μακεδονίας στην ΕΕ

Εκ του ασφαλούς λεονταρισμοί Μητσοτάκη το… βέτο στην ένταξη της Βορείου Μακεδονίας στην ΕΕ

Σε λεκτικούς «παλικαρισμούς» οδηγήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ισοσταθμίσει τη μη κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, προαναγγέλλοντας ότι αν γίνει πρωθυπουργός δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο κατά την ενταξιακή διαδικασία της Βορείου Μακεδονίας στην ΕΕ. Ασχέτως, βέβαια, αν δεν πρόκειται για ένα δικαίωμα που απαλείφεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Σύμφωνα με το άρθρο 2 της Συμφωνίας, η Ελλάδα οφείλει να συναινέσει αυτόματα στην είσοδο των Σκοπίων σε κάθε Διεθνή Οργανισμό. Κάποιος εύκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτό αφορά και την ΕΕ, για την οποία υπάρχει ειδική πρόβλεψη ότι αυτόματα ήδη συναινούμε στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων» είπε και πρόσθεσε: «Το ερώτημα είναι τι γίνεται μετά; Θα συναινούμε βάσει της Συμφωνίας αυτόματα και στο κλείσιμο κάθε ενταξιακού κεφαλαίου επειδή αυτό ορίζει η Συμφωνία που υπογράψατε;».

Σε εκείνο το σημείο, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και το εξής… ξεκάθαρο μήνυμα: «Εφόσον οι έλληνες πολίτες με εμπιστευτούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με τον τρόπο αυτό. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Αναπαράγοντας πλήρως τη «γραμμή» Σαμαρά, όπως αυτή διατυπώθηκε στην Καβάλα και σύμφωνα με την οποία η ΝΔ συμφωνεί με την ένταξη της Βορείου Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αλλά όχι στην ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του:

«Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ. Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται -να ανοίγει και να κλείνει- επιμέρους κεφάλαια. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω».

«Πολιτικοί πυροβολισμοί στον… αέρα»

Σύμφωνα όμως με αρμόδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα άλλο από το να… πυροβολεί πολιτικά στον αέρα, καθώς σε κανένα σημείο της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν τίθεται εν αμφιβόλω το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκεί βέτο αν και εφόσον θίγονται τα συμφέροντά της. Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, αν υπήρχε αυτή η αναφορά στη Συμφωνία, ο κ. Μητσοτάκης θα είχε παραθέσει και το σχετικό άρθρο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter