«Εκαψαν» την έρευνα για τη δολοφονία Καραϊβάζ

«Εκαψαν» την έρευνα για τη δολοφονία Καραϊβάζ

Για προεκλογικές σκοπιμότητες έστειλαν ξανά στην εισαγγελία τα ίδια «ισχνά» στοιχεία

Πολλά ερωτήματα εγείρονται από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν οδηγήσει ενώπιον των αρχών τους φερόμενους ως φυσικούς αυτουργούς-δράστες της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Εμπειροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εκφράζουν αμφιβολίες για τη δικαστική πορεία της υπόθεσης, καθώς με βάση τα τωρινά στοιχεία ναι μεν υπάρχουν ενδείξεις για τους φερόμενους ως δράστες, αλλά όχι επαρκείς αποδείξεις που θα μπορούσαν να σταθούν σε ακροατήριο (εάν τελικά η υπόθεση φτάσει μέχρι εκεί).

Οπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, τα ίδια στοιχεία είχαν διαβιβαστεί από ανώτατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ πριν από έναν και πλέον χρόνο στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Ωστόσο οι εισαγγελείς έδωσαν εντολή να συνεχιστεί η έρευνα με το σκεπτικό ότι τα στοιχεία ήταν «ισχνά». Με αυτά τα δεδομένα οι ίδιες αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι ο φάκελος Καραϊβάζ διαβιβάστηκε σε αυτό το χρονικό σημείο στη Δικαιοσύνη μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν προεκλογικά πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και προσωπικά του θριαμβολογούντος για την επιτυχία της ΕΛΑΣ υπουργού ΠροΠο Τάκη Θεοδωρικάκου. Ομως η κίνηση αυτή πιθανότατα «έκαψε» την υπόθεση, καθώς, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες έγκυρες πηγές, το αποδεικτικό υλικό θα μπορούσε ίσως να ενισχυθεί περισσότερο στο μέλλον και να οδηγήσει και σε άλλα πρόσωπα ή στη διαλεύκανση και άλλων ανοικτών υποθέσεων που συνδέονται με τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

«Συνεχίστε την έρευνα»

Τετάρτη μεσημέρι, 3 Μαΐου 2023. Οι δύο συλληφθέντες για τη δολοφονίας Καραϊβάζ περνούν το κατώφλι του ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν. Πρόκειται για δύο αδέλφια 40 και 48 ετών, οι οποίοι με βάση τις διαρροές από την ΕΛΑΣ φέρονται να συνδέονται με πρόσωπα από τον χώρο του υποκόσμου και έχουν ποινικό παρελθόν. Οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες. Ωστόσο παίρνουν τον δρόμο για τη φυλακή με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.

Αρκετούς μήνες νωρίτερα αξιωματικός της ΕΛΑΣ σε νευραλγικό πόστο είχε διαβιβάσει στις εισαγγελικές αρχές τα στοιχεία που είχαν περισυλλεχθεί για τη δολοφονία Καραϊβάζ. Το υλικό φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι το ίδιο με αυτό που διαβίβασε η ΕΛΑΣ τις τελευταίες ημέρες στη Δικαιοσύνη και εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης των φερόμενων ως δολοφόνων. Οι εισαγγελείς ωστόσο την πρώτη φορά ήταν κατηγορηματικοί. Τα στοιχεία ήταν «ισχνά» και ζήτησαν από τους αστυνομικούς να συνεχιστεί η έρευνα για τον εντοπισμό των δολοφόνων του Καραϊβάζ.

Είναι εντυπωσιακό ότι αυτήν τη φορά τα ίδια στοιχεία κρίθηκαν επαρκή ώστε να ασκηθούν ποινικές διώξεις αλλά και να κριθούν προσωρινά κρατούμενοι οι κατηγορούμενοι.

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ με τεράστια πείρα εκφράζουν επιφυλάξεις για την ποινική κατάληξη της υπόθεσης και υποστηρίζουν ότι όλα έγιναν για να πιστωθεί η κυβέρνηση μια επιτυχία προεκλογικά, έστω και με καθυστέρηση δύο ετών. Οπως εκτιμούν, η έρευνα θα μπορούσε να συνεχιστεί και το αποδεικτικό υλικό να εμπλουτιστεί. Επίσης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η συνέχιση της παρακολούθησης των εμπλεκόμενων προσώπων να οδηγούσε σε άλλα στοιχεία και κυρίως στον ηθικό αυτουργό της στυγερής δολοφονίας, δηλαδή στον άνθρωπο που την παρήγγειλε ή ακόμη και σε πρόσωπα που εμπλέκονται και σε άλλες ανοικτές υποθέσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ακόμη εκκρεμής έρευνα για τη δολοφονία του αποκαλούμενου «Καπέ» στον χώρο του υποκόσμου. Ενα πρόσωπο που συνδεόταν με τον δημοσιογράφο Καραϊβάζ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκτελεστής του «Καπέ» διέφυγε τον Δεκέμβριο του 2020 με μηχανή και μπήκε στην Αττική Οδό. Οταν έφτασε στο ταμείο για να πληρώσει έκανε το λάθος να σηκώσει την κάσκα, με αποτέλεσμα να φανεί το πρόσωπό του και να καταγραφεί από κάμερα.

«Λογικά άλματα»

Τα στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία αμφισβήτησε με δηλώσεις της η συνήγορος των φερόμενων ως δραστών Αθανασία Σταυρή. Οπως ανέφερε, όσα καταγράφονται στη δικογραφία σε βάρος των εντολέων της είναι «ασύνδετα μεταξύ τους» και υποστήριξε ότι τα δύο αδέρφια βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης με «λογικά άλματα».

Στην εκτίμηση ότι υπάρχουν και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα καταλήγει η Ρόη Παυλέα, δικηγόρος της μητέρας και της αδερφής του δημοσιογράφου Καραϊβάζ. «Η εκτίμησή μου είναι ότι οι δύο συλληφθέντες είναι χαμηλά στην πυραμίδα αυτή. Δεν μπορεί αυτοί οι δύο να ξύπνησαν ένα πρωί και να είπαν “θα σκοτώσουμε το Γιώργο”. Σιγά σιγά πρέπει να φτάσουμε ψηλά στην πυραμίδα» τόνισε η κ. Παυλέα.

Τα θολά σημεία της έρευνας στο τηλέφωνο του δημοσιογράφου

Την ίδια ώρα ερωτήματα εγείρονται και για την έρευνα που έκανε η ΕΛΑΣ στο κινητό τηλέφωνο και στον υπολογιστή του Γ. Καραϊβάζ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, στη δολοφονία Καραϊβάζ μία από τις σφαίρες χτύπησε το κινητό του τηλέφωνο. Στη συνέχεια η συσκευή μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι υπέβαλαν αιτήματα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για το τηλέφωνο Καραϊβάζ, ενώ ερεύνησαν τόσο τον φορητό υπολογιστή του όσο και τον σκληρό δίσκο του σταθερού υπολογιστή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα «δεν προέκυψε κάτι αξιόλογο». Είναι ερώτημα κατά πόσο το κινητό τηλέφωνο του Καραϊβάζ είχε πράγματι καταστραφεί. Υπενθυμίζεται ότι το κινητό τηλέφωνο του πρώην εκαμίτη Σπύρου Παπαχρήστου, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από την ταβέρνα Κρητικός στην Παλλήνη την 1η Μαΐου 2018, είχε κρατηθεί κλειδωμένο σε κάποιο συρτάρι μέχρι και τον Ιούλιο του 2020, όταν τελικά στάλθηκε για έρευνα στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter