Εκλογές 2023: Πώς η ΝΔ πριμοδότησε τον «χρυσαυγιτισμό»

Εκλογές 2023: Πώς η ΝΔ πριμοδότησε τον «χρυσαυγιτισμό»

Σε 201 αθροίζονται οι έδρες που συγκεντρώνουν η Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνδυασμό με τις ακροδεξιές παραφυάδες που παρεισέφρησαν στο Κοινοβούλιο, με τα ποσοστά του κεκαλυμμένου νεοφασιστικού μορφώματος, Σπαρτιάτες, των κηραλοιφών της Ελληνικής Λύσης, της «θεοσεβούμενης» Νίκης και του «κινήματος αγάπης» με Πλεύση Ελευθερίας να αθροίζονται στο 15,94%.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ προικοδότησε τη ΝΔ λόγω ελλειμματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας, τότε σίγουρα η «γαλάζια» παράταξη αποτελεί τον μεγαλύτερο χορηγό της ακροδεξιάς, κάνοντας τον Κασιδιάρη να πανηγυρίζει μέσα από τις φυλακές Δομοκού.

Η θεώρηση αυτή συνοδεύεται από τρία πολιτικά δεδομένα. Πρώτον, η ΝΔ επέβαλλε στη δημόσια ατζέντα νεοδεξιά ιδεολογικά προτάγματα, τα οποία συναρθρώνονται από το κράμα νεοφιλελευθερισμού και νεοσυντηρητισμού. Παράδειγμα; Pushbacks στο Αιγαίο και εργαζόμενοι μετανάστες γης σε καθεστώς δουλοπαροικίας. Κι άλλο παράδειγμα; Ιδιώτες στο ΕΣΥ και δακρυγόνα στους υγειονομικούς που διαμαρτύρονται ή φοροαπαλλαγές για τις γονικές παροχές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και πλειστηριασμοί για λαϊκές κατοικίες.

Δεύτερον, ο πρωτόδικα καταδικασμένος ναζί, Ηλίας Κασιδιάρης, παρότι έγκλειστος όλα αυτά τα χρόνια ενσταλάζει φασιστική ρητορική στη δημόσια σφαίρα ανενόχλητος. Μέσα από τις φυλακές Δομοκού κατάφερε να ιδρύσει κόμμα, να το διαλύσει, να συνεργαστεί με τον πρώην Αρεοπαγίτη Αναστάσιο Κανελλόπουλο, να τα «σπάσει» με τον πρωτεργάτη του ΕΑΝ και εν τέλει, να δώσει «γραμμή» στους ψηφοφόρους του για να ψηφίσουν το κόμμα, Σπαρτιάτες, το οποίο συγκέντρωσε 4,64% χωρίς να έχει κατέλθει στις εκλογές του Μαΐου και άνευ υποψηφίου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Τρίτον και κυριότερον, οι αλλεπάλληλες συνταγματικές ακροβασίες για τον αποκλεισμό του μορφώματος Κασιδιάρη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδείχτηκαν επικοινωνιακός βατήρας΄, στον οποίο πάτησαν πρωτίστως οι «Σπαρτάτες» για να κάνουν το εκλογικό άλμα που τους έβαλε στη Βουλή.

Με τρεις ρυθμίσεις, οι δύο εξ αυτών σε απόσταση αναπνοής από τις κάλπες της απλής αναλογικής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε χώρο και χρόνο δημοσιότητας στον νεοφασισμό, έχοντας τη συγκαταβατική ψήφο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ειδικότερα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει μία καθαρή λύση επί τη βάσει του αντιρατσιστικού νόμου, η ΝΔ κατέθεσε μία συνταγματικά προβληματική ρύθμιση τον περασμένο Φεβρουάριο για το εκλογικό μπλόκο Κασιδιάρη και των «αχυρανθρώπων» του, την οποία ψήφισε από κοινού με τον κυβερνητικό εταίρο της περιόδου 2012 – 2014.

Τον Απρίλιο, δηλαδή έναν μήνα πριν τις πρώτες εκλογές, η ΝΔ επανήλθε, ξαναβγάζοντας στη βιτρίνα το πρωτόδικα καταδικασμένο ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην πρόταση των συνταγματολόγων, Κοντιάδη – Αλιβιζάτου, προκειμένου να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση, αλλά και πάλι ΝΔ – ΠΑΣΟΚ συνασπίστηκαν, ψηφίζοντας από κοινού την αλλαγή των συσχετισμών στο αρμόδιο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Τότε, ο Χρήστος Τζανερίκος άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας. Ο πρώην αρεοπαγίτης κατήγγειλε την ωμή παρέμβαση του Γ. Γεραπετρίτη αλλά και μεγαλοεπιχειρηματία που τον συνάντησαν στα κρυφά, με σκοπό να επηρεάσουν τόσο την κρίση του όσο και τη διαμόρφωση των συσχετισμών εντός του αρμόδιου Τμήματος του Αρείου Πάγου. Άραγε, τι θα γινόταν αν αποκαλυπτόταν πως υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μεγαλόσχημος του ντόπιο επιχειρείν που διατηρεί άριστες σχέσεις με οτν Αλέξη Τσίπρα προσπαθούσαν -μέσω παρασκηνιακών μεθόδων- να αλλάξουν γνώμη σε έναν ανώτερο δικαστικό λειτουργό; Πάντως, η λίστα Πέτσα σε συνθήκες ενημέρωσης που κατατάσσονται στη θέση 107 παγκοσμίως απεφάνθη πως έφταιγε ο κ. Τζανερίκος!

Συνοπτικά, αυτοί που δήθεν οδήγησαν τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή αλλά δεν νιώθουν καμία συστολή όταν κάποιος τους θυμίζει ότι ο Τάκης Μπαλτάκος έπιανε ψιλή κουβέντα με χρυσαυγίτες για να «μαγειρέψει» κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, τσαλαπατώντας ακόμα και τη διάκριση των εξουσιών, προκειμένου να ηρωοποιήσουν τον Κασιδιάρη και μαζί με αυτόν, τον χρυσαυγιτισμό.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter