Εκλογές στην Πολωνία: Πρώτο το κυβερνών κόμμα PiS – Πιο κοντά σε σχηματισμό κυβέρνησης η αντιπολίτευση

Εκλογές στην Πολωνία: Πρώτο το κυβερνών κόμμα PiS – Πιο κοντά σε σχηματισμό κυβέρνησης η αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Πολωνίας κέρδισαν επαρκή αριθμό εδρών στις γενικές εκλογές της Κυριακής ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση, σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση. Έτσι, το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) αναμένεται να αφήσει τα ηνία της χώρας, που κρατούσε από το 2015, οδηγώντας τη σε λαϊκιστικά μονοπάτια.

Οι εκλογές – οι οποίες ολοκληρώθηκαν με ρεκόρ συμμετοχής 74,4%, που έχει να ιδωθεί από την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού – ανέδειξαν το PiS και πάλι ως το μεγαλύτερο κόμμα, αλλά χωρίς τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό στην κάτω βουλή των 460 μελών, μιας και κανένα κόμμα δεν είναι διατεθειμένο να συνομιλήσει μαζί του.

Η τελική καταμέτρηση έδωσε στο PiS το 35,4% των ψήφων, ακολουθούμενο από τον κεντρώο Συνασπισμό Πολιτών (ΚΟ) με 30,7%, τον κεντροδεξιό Τρίτο Δρόμο με 14,4%, την Αριστερά με 8,6% και την ακροδεξιά Συνομοσπονδία με 7,2%.

Αυτό σημαίνει ότι το PiS λαμβάνει 194 έδρες στο κοινοβούλιο, ο Συνασπισμός Πολιτών λαμβάνει 157, ο Τρίτος Δρόμος 65, η Αριστερά 26 και η Συνομοσπονδία 18.
Ο Πολιτικός Συνασπισμός, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Τρίτος Δρόμος και η Αριστερά έχουν δεσμευτεί να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού για να διώξουν το PiS από την εξουσία. Αθροιστικά, τα τρία αυτά κόμματα μαζί έχουν 248 έδρες.

Η αντιπολίτευση ενίσχυσε επίσης τον έλεγχο της λιγότερο ισχυρής παρουσίας της στη Γερουσία άνω Βουλής, κερδίζοντας 66 έδρες έναντι 34 για το PiS. Η επόμενη κίνηση ανήκει στον Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, ο οποίος πρέπει να προτείνει υποψήφιο πρωθυπουργό.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter