Εκλογές στην Τουρκία: Οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας διαμαρτύρονται για την καταμέτρηση

Εκλογές στην Τουρκία: Οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας διαμαρτύρονται για την καταμέτρηση

Δύο από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς διαμαρτυρήθηκαν για το πώς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία το βράδυ της Κυριακής, λέγοντας ότι έδινε νωρίς ένα δυσανάλογα μεγάλο αποτέλεσμα στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Προτρέπω τους πολίτες να μην βασίζονται στα αποτελέσματα [του πρακτορείου Anadolu]. Όταν εξετάζουμε τις αναλογίες, πιστεύουμε ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα ανακηρυχθεί άνετα ως πρόεδρος της χώρας, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε πριν δούμε τα δεδομένα», είπε ο Ιμάμογλου σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. Ο Γιαβάς είπε: «Ας διατηρήσουμε το ηθικό μας ψηλά».

Στα αποτελέσματά του με βάση το 30% των ψηφοδελτίων που καταμετρήθηκαν στις 7.30 μ.μ., το Anadolu ανέφερε ότι ο Ερντογάν προηγείται με 54% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του για την προεδρία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε μόνο 40%.

Τα πρώιμα νούμερα του Anadolu έχουν ιδιαίτερη σημασία επειδή χρησιμοποιούνται ευρέως σε ζωντανές καλύψεις εκλογών στην τηλεόραση. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κρατική υπηρεσία εκδίδει σκόπιμα δεδομένα από τις εκλογικές περιφέρειες υπέρ του Ερντογάν και του κόμματός του AK – και αποκρύπτει τους αριθμούς στα ψηφοδέλτια της αντιπολίτευσης – έτσι ώστε οι παρατηρητές των εκλογών να χάσουν την υπομονή και το κουράγιο τους και να μην περιμένουν να καταμετρηθούν και οι τελευταίες ψήφοι.

Για το λόγο αυτό, η αντιπολίτευση επιμένει ότι οι εκλογικοί της παρατηρητές θα παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να καταμετρηθούν όλα τα ψηφοδέλτια. Οι δύο δήμαρχοι δήλωσαν ότι το Anadolu είχε χρησιμοποιήσει την ίδια στρατηγική στις δημαρχιακές εκλογές του 2019, λέγοντας αρχικά ότι έρχονταν μεγάλες νίκες για το κόμμα AK, ενώ η αντιπολίτευση τελικά πήρε την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα στην τελική καταμέτρηση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, είπε ότι τα στοιχεία από τους εκλογικούς παρατηρητές του υποδηλώνουν ότι κέρδισε. «Είμαστε μπροστά», έγραψε ο Κιλιτσντάρογλου στο Twitter εν μέσω της διαμάχης για την καταμέτρηση των ψήφων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter