Εκουαδόρ: Ο πρόεδρος Λάσο αντιμέτωπος με την εξώθηση από την εξουσία

Εκουαδόρ: Ο πρόεδρος Λάσο αντιμέτωπος με την εξώθηση από την εξουσία

Ισχνές είναι οι πιθανότητες του προέδρου Γκιγέρμο Λάσο να επιβιώσει της πρότασης μομφής με την οποία θα έρθει αντιμέτωπος στο Κογκρέσο το ερχόμενο σαββατοκύριακο, μιας και οι βουλευτές του δεν επαρκούν για να αποφύγει την έγκριση της πρότασης, αφού το κοινοβούλιο ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Κατηγορίες για κατάχρηση

Ο πρώην τραπεζίτης αντιμετωπίζει κατηγορίες για υπεξαίρεση σε σχέση με συμβόλαια που ανατέθηκαν στην κρατική εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου Flopec. Ο Λάσο αρνήθηκε τις κατηγορίες και τις χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενες. Οι εν λόγω συμβάσεις ανατέθηκαν το 2018, τρία χρόνια πριν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Το Κογκρέσο αναμένεται να διεξαγάγει ψηφοφορία για τη μομφή και την παραπομπή του Λάσο το σαββατοκύριακο. Για να εξασφαλιστεί η απομάκρυνσή του απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 92 από τους 137 βουλευτές. Οι βουλευτές την περασμένη εβδομάδα συμφώνησαν να προχωρήσουν στην πρόταση μομφής αφού από τα 116 παρόντα μέλη της Βουλής, 88 βουλευτές ψήφισαν υπέρ.

Λίγες ελπίδες

Οι προοπτικές του Λάσο να επιβιώσει έγιναν ακόμα πιο θολές την Κυριακή, όταν το Κογκρέσο επανεξέλεξε ως πρόεδρό του τον Βιρχίλιο Σακισέλα, έναν ανεξάρτητο βουλευτή που υποστηρίζει την παραπομπή του Λάσο. Παράλληλα, το κόμμα του προέδρου έμεινε χωρίς εκπροσώπηση σε κρίσιμες επιτροπές.

Οποιαδήποτε στιγμή πριν από μια ενδεχόμενη απομάκρυνση, ο Λάσο θα μπορούσε να διαλύσει το Κογκρέσο και να προκαλέσει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σύμφωνα με τη λεγόμενη ρήτρα αμοιβαίου θανάτου στο σύνταγμα του Ισημερινού. Σε αυτό το σενάριο, ο Λάσο θα κυβερνά με διάταγμα – υπό την επίβλεψη του συνταγματικού δικαστηρίου – για έξι μήνες μέχρι να γίνουν οι εκλογές.

Ο Λάσο είπε στους Financial Times τον περασμένο μήνα ότι θα ενεργοποιούσε τη ρήτρα εάν το Κογκρέσο κινηθεί για να τον εκδιώξει. Ωστόσο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, καθώς και ο Σακισέλα, έχουν πει ότι μια τέτοια κίνηση θα αμφισβητηθεί από το Κογκρέσο.

Διακομματική υποστήριξη της μομφής

Ο συνασπισμός για την παραπομπή του Λάσο ξεπερνά τα ιδεολογικά όρια. Το αριστερό κόμμα Ένωση για την Ελπίδα (UNES) — με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος ζει στο Βέλγιο για να αποφύγει τη φυλακή για διαφθορά — δεσμεύτηκε με τις 47 ψήφους του για την απομάκρυνση του Λάσο. Το δεξιό σοσιαλχριστιανικό κόμμα υποστηρίζει επίσης την παραπομπή, αν και έχει χάσει λίγα μέλη για το θέμα.

Ο ρόλος του ιθαγενούς κόμματος Pachakutik θα μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστικός. Την περασμένη εβδομάδα διχάστηκε ως προς το αν θα συνεχιστεί η διαδικασία εναντίον του Λάσο, αν και την Κυριακή υποστήριξε σε μεγάλο βαθμό την επανεκλογή του Σακισέλα καθώς και άλλων υποστηρικτών της παραπομπής σε σημαντικές θέσεις.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter