Εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο: Για πρόχειρα αποθηκευμένες βόμβες αέρος-εδάφους κάνει λόγο το πόρισμα

Εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο: Για πρόχειρα αποθηκευμένες βόμβες αέρος-εδάφους κάνει λόγο το πόρισμα

«Πρόχειρα αποθηκευμένες» φαίνεται πως ήταν οι βόμβες αέρος-εδάφους γενικής χρήσης (iron bombs) στη Νέα Αγχίαλο, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις πρώτες καταθέσεις στο πλαίσιο της ΕΔΕ που έχει διατάξει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, για τις εκρήξεις στην 111η Πτέρυγα Μάχης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», οι εκρήξεις «οφείλονται στις βόμβες αέρος-εδάφους γενικής χρήσης (iron bombs) που βρίσκονταν πρόχειρα αποθηκευμένες στις επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις και ήταν εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς». Όπως αναφέρεται οι βόμβες ήταν εκτεθειμένες και η κάλυψή τους δεν ήταν επαρκής, ώστε να τις προστατεύσει από το αυξανόμενο θερμικό φορτίο, ενώ αναφέρονται παραβάσεις των κανόνων αποθήκευσης πεπαλαιωμένων πυρομαχικών, όχι όμως σε σημείο όπου έγιναν εκρήξεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καταθέσεις η πυροσβεστική υπηρεσία δεν αντέδρασε άμεσα αν και είχε ενημερωθεί. Ωστόσο, υπάρχουν ερωτηματικά εάν και κατά πόσο αυτό ισχύει. Υπενθυμίζεται ότι η Πυροσβεστική μιλούσε για πλημμελή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου η οποία επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της Μονάδας.

Συγκεκριμένα στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι «η αντίδραση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Π.Υ.) στις εκκλήσεις των στελεχών της Π.Α. ήταν αναντίστοιχη της κρισιμότητας της κατάστασης. Αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι ο –αρμόδιος ιεραρχικά– διοικητής του ΑΤΑ στη Λάρισα Γιώργος Φασούλας είχε τηλεφωνήσει επανειλημμένως στην Πυροσβεστική από το πρωί, ζητώντας βοήθεια για την πυρκαγιά που μαινόταν. Πάντως, το απόγευμα της Πέμπτης, όταν έφυγαν από την αποθήκη οι δυνάμεις της Π.Α., στο στρατόπεδο βρίσκονταν και δυνάμεις της Π.Υ. που είχαν σπεύσει εκεί».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter