Έκθετος ο Χατζηδάκης για τις ομαδικές απολύσεις της ELFE

Έκθετος ο Χατζηδάκης για τις ομαδικές απολύσεις της ELFE

Ένα email-φωτιά, που «καίει» τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Documento. Πρόκειται για email το οποίο δείχνει ότι η κ. Στρατινάκη ως πρόεδρος Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) είχε αποφασίσει για τις ομαδικές απολύσεις της ELFE δύο ημέρες προτού ζητηθεί, υποκριτικά όπως αποδεικνύεται, από τα υπόλοιπα μέλη του ΑΣΕ να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Με λίγα λόγια, το υπουργείο Εργασίας «έκλεισε το μάτι» στο να μείνουν στον δρόμο 133 εργαζόμενοι στην Καβάλα και να βρει εφαρμογή ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις.

Η δίκαιη οργή των εργαζομένων

Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2021, Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης απολαμβάνει τον καφέ του στο κέντρο της πόλης με συνεργάτες του. Μια ομάδα απολυμένων εργαζομένων της ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) τον πλησιάζει. Είναι μερικοί από τους 133 απολυμένους της ELFE, που πριν από λίγο καιρό η εταιρεία τούς άφησε στον δρόμο. Ο υπουργός Εργασίας δυσανασχετεί. Είναι εμφανές ότι θέλει να τους αποφύγει.

«Αυτά που έλεγε ως αντιπολίτευση η ΝΔ δεν τα τηρεί τώρα που είναι στην κυβέρνηση» λέει ένας εργαζόμενος. Κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι είναι πιο οργισμένοι.

«Δεν έχουμε να ταΐσουμε τα παιδιά μας» ακούγεται μια φωνή, ενώ ένας απολυμένος που τυχαίνει να είναι και ψηφοφόρος της ΝΔ δεν συγκρατεί την οργή του. «Ενα λόγο πες μου, να ξέρω τι θα πω στα παιδιά μου… Τριάντα χρόνια ψηφίζω ΝΔ» λέει στον Χατζηδάκη μη μπορώντας να κρύψει την οργή του. Ο υπουργός αποχωρεί τελικά εν μέσω αποδοκιμασιών. Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Τι είχε προηγηθεί;

Η Στρατινάκη στο πλευρό της ELFE

Την 1η Ιουλίου του 2021 συνεδρίασε το τμήμα ελέγχου ομαδικών απολύσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) του υπουργείου Εργασίας για τις σχεδιαζόμενες απολύσεις των 133 εργαζομένων. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν κατά πόσο η εταιρεία είχε τηρήσει, με βάση τη σχετική νομοθεσία, τις υποχρεώσεις που απέρρεαν από αυτήν ως προς την «ενημέρωση και διαβούλευση με βάση τα έγγραφα που προσκόμισε» που να τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα των ομαδικών απολύσεων.

Προεδρεύουσα του ΑΣΕ ήταν η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη, ενώ συμμετείχαν στελέχη των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, εκπρόσωποι της εταιρείας και των εργαζομένων και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και εργοδοτικών φορέων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ).

Κατά τη συζήτηση η κ. Στρατινάκη τάχτηκε στο πλευρό της εταιρείας. Οπως ανέφερε, «τόσο η ενημέρωση όσο και η διαβούλευση είχε πραγματοποιηθεί» από την πλευρά της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν. Οπως κατήγγειλαν, η εταιρεία είχε να δημοσιεύσει ισολογισμούς από το 2014, με αποτέλεσμα να στερούνται το δικαίωμα να μάθουν για ποιο λόγο απολύονται καθώς τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας ήταν παλιά. Στο τέλος της διαδικασίας κατατέθηκαν δύο προτάσεις. Μία από την πρόεδρο του ΑΣΕ Αννα Στρατινάκη και μία από την εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών.

Με τελικό αποτέλεσμα 6-7 και οριακή πλειοψηφία πέρασε η πρόταση της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία οφείλει να προσκομίσει πρόσθετα οικονομικά στοιχεία για την απεικόνιση της οικονομικής της θέσης.

Το «καυτό» email και η παραδοχή της εταιρείας

Λίγες μέρες μετά τη συνεδρίαση, το τμήμα Προστασίας της Εργασίας του υπουργείου αποστέλλει στα μέλη του ΑΣΕ ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε αυτό η αρμόδια υπάλληλος ενημερώνει τα μέλη του:

«Σας αποστέλλουμε το πρακτικό της συνεδρίασης της 1ης Ιουλίου του 2021 του Τμήματος Ελέγχου Ομαδικών απολύσεων του ΑΣΕ για τυχόν επισημάνσεις ή διορθώσεις έως την Τρίτη 13 Ιουλίου του 2021 στις 12 το μεσημέρι». Το email φέρει ημερομηνία 11 Ιουλίου του 2021 και ώρα 17.38.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και προκύπτει από το υπόμνημα που απέστειλε η εταιρεία προς το ΑΣΕ, η απόφαση είχε ληφθεί από το ΑΣΕ στις 9 Ιουλίου. Δύο μέρες δηλαδή προτού ζητηθεί από τα υπόλοιπα μέλη του ΑΣΕ να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

«Κατόπιν κοινοποίησης στην εταιρεία μας της υπ’ αριθμόν πρωτ. 2 από 9/07/2021 απόφασης, η οποία εξεδόθη κατόπιν της από 1/07/2021 συνεδρίασης του Τμήματος Ελέγχου Ομαδικών Απολύσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων…» αναφέρεται στην αρχή του υπομνήματος που κατέθεσε η εταιρεία.

Τελικά, στις 21 Ιουλίου το ΑΣΕ συνεδρίασε και πάλι. Κατά την επίμαχη συνεδρίαση και με ψήφους 9-6 άναψε το «πράσινο» φως στην πλευρά της εταιρείας για απολύσεις. Οι εργαζόμενοι έμειναν στον δρόμο και ο Κ. Χατζηδάκης με την απορία γιατί οι απολυμένοι διαμαρτύρονταν και μάλιστα έντονα στη ΔΕΘ.

Μυστικά & Documento

03/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter