Ελεύθεροι με αναστολή οι τέσσερις για την επίθεση με μολότοφ στην Τροχαία Πειραιά – Δεν πέρασε το τιμωρητικό κατηγορητήριο

Ελεύθεροι με αναστολή οι τέσσερις για την επίθεση με μολότοφ στην Τροχαία Πειραιά – Δεν πέρασε το τιμωρητικό κατηγορητήριο

Ποινές από πέντε μέχρι οκτώ έτη με αναστολή επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά, στους τέσσερις αναρχικούς για τη ρίψη μολότοφ στην Τροχαία Πειραιά στις 14 Νοεμβρίου 2021.

Συγκεκριμένα τα αδέλφια Λάμπρος και Παναγιώτης Β. καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 7 έτη και 7 μήνες, ο Φώτης Δ. σε 8 έτη και 8 μήνες και ο Ιάσονας Ρ. σε 5 έτη και 4 μήνες. Οι ποινές και για τους τέσσερις έχουν αναστέλλουσα δύναμη.

Το δικαστήριο αθώωσε και τους τέσσερις αναφορικά με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Τελικά, παρά το διογκωμένο κατηγορητήριο αποτελούμενο από τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά, έκρινε ένοχους και τους τέσσερις μόνο για το κακούργημα της έκρηξης, για κατοχή εκρηκτικών σε βαθμό πλημμελήματος και για τις επίσης πλημμεληματικές πράξεις της φθοράς, της εξύβρισης και της απειλής.

Ο Φώτης Δ. κρίθηκε επιπρόσθετα ένοχος για αντίσταση, και απείθεια ενώ για την τελευταία πράξη το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή και του Ιάσονα Ρ.

Το δικαστήριο αναγνώρισε κατά πλειοψηφία και στους τέσσερις το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη (άρθρο 84 παρ. 2 ΠΚ) ενώ στον Ιάσονα Ρ. αναγνώρισε επιπλέον το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας (άρθρο 133 ΠΚ).

Εισαγγελέας σε γραμμή ΕΛ.ΑΣ.

Δύο ημέρες πριν η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά, Αικατερίνη Παππού, ακολουθώντας σκληρή γραμμή, πρότεινε την ενοχή των τεσσάρων κατηγορουμένων, υιοθετώντας κατά μεγάλο ποσοστό τους ισχυρισμούς των ένστολων και παραβλέποντας σειρά παρατυπιών και ανακολουθιών που υπήρξαν στις καταθέσεις τους.

Η εισαγγελική λειτουργός αν και πρότεινε να μην καταδικαστούν οι τέσσερις κατηγορούμενοι για το βαρύτατο αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας – πράγμα που ακολούθησε τελικά το δικαστήριο – εισηγήθηκε την ενοχή του Ιάσονα Ρ. για το κακούργημα της απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, ενώ για τους υπόλοιπους τρεις κατηγορούμενους ζήτησε να κριθούν ένοχοι για τ κακούργημα της έκρηξης (σ.σ με το σκεπτικό ότι το αδίκημα του εμπρησμού απορροφάται από εκείνο της έκρηξης). Η ίδια μάλιστα, προσπαθώντας να τεκμηριώσει την πρότασή της υποστήριξε πως θα μπορούσε να υπάρξει κίνδυνος για τη ζωή των αστυνομικών της Τροχαίας εξαιτίας των εστιών φωτιάς παρά το γεγονός πως από το αποδεικτικό υλικό φαίνεται πως αυτές δεν ήταν ικανές να βλάψουν κανέναν αφού η έκτασή τους ήταν εξαιρετικά μικρή.

Υπενθυμίζεται πως, ο εμπρησμός εκ προθέσεως, η έκρηξη και η κατοχή μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών επισείουν κάθειρξη έως 10 χρόνια και ήταν αποτέλεσμα της αλλαγής του ποινικού κώδικα λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη σύλληψη των δύο εκ των τεσσάρων κατηγορούμενων.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη εισαγγελική λειτουργός, έχει δείξει και στο παρελθόν την… αδυναμία που τρέφει προς τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, την πλήρως αθωωτική πρότασή της αναφορικά με τους εννέα αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ που εισέβαλαν στις 5 Μαΐου 2010 στο Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα στα Εξάρχεια, καταστρέφοντας τα πάντα και τραυματίζοντας μέλη του Δικτύου. Η εισαγγελέας, μάλιστα, δεν αρκέστηκε απλά στο να υιοθετήσει κατά γράμμα τους ισχυρισμούς της ΕΛ.ΑΣ., αλλά στην αγόρευσή της τότε, εμφάνισε τα Εξάρχεια ως άντρο των αναρχικών, των αριστερών και των περιθωριακών.

Οι απολογίες

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, επεσήμαναν με όλους τους τρόπους στις απολογίες τους, ότι δεν οι κατηγορίες σε βάρος τους δεν ευσταθούν και πως η δίωξή τους είναι πολιτική.

Οι δύο φίλοι Ιάσονας Ρ. και Φώτης Δ. που συνελήφθησαν πρώτοι, εξήγησαν ενώπιον του Δικαστηρίου πως κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην Τροχαία Πειραιά βρίσκονταν στην πλατεία του νέου Φαλήρου και αργότερα, την ώρα που επέστρεφαν στα σπίτια τους, καταδιώχθηκαν, αφού δεν σταμάτησαν σε σήμα της αστυνομίας, από πολιτικό αυτοκίνητο της ΕΛ.ΑΣ. και συνελήφθησαν.

«Αν ήμασταν Ρομά μπορεί να είχαμε την ίδια τύχη με τον Σαμπάνη»

«Θόλωσα γιατί δεν είχα δίπλωμα και φοβήθηκα ότι θα φάω πρόστιμο . Μας εμβόλισε το πολιτικό όχημα. Θα μπορούσε να έχει καταλήξει πολύ άσχημα αυτό. Θα μπορούσα να έχω χτυπήσει στο κεφάλι. Ήταν λάθος. Μακάρι να είχαμε σταματήσει όταν μας έκαναν σήμα», είπε χαρακτηριστικά ο Ιάσονας Ρ. ενώ ο Φώτης Δ. σημείωσε, «μας τράκαρε στη ρόδα και βρεθήκαμε στο οδόστρωμα. Ήταν εγκληματική ενέργεια που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. Αν ήμασταν Ρομά μπορεί να είχαμε την ίδια τύχη με τον Σαμπάνη», και πρόσθεσε:

«Εκείνες τις ημέρες υπήρξε η αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα και στην επικαιρότητα έπαιζε το άρθρο που αφορούσε τα εκρηκτικά, οπότε με αφορμή την επίθεση που έγινε στην τροχαία Πειραιά, εμείς συλληφθήκαμε και τιμωρηθήκαμε παραδειγματικά. Όλες αυτές οι συμπεριφορές εντάσσονται σε ένα κατασταλτικό πλαίσιο που αποσκοπεί στην ιδεολογική εξουδετέρωση των αναρχικών. Προσπαθούν να μας παρουσιάσουν ως εχθρούς της κοινωνίας».

Ο ίδιος έκανε λόγο για μεθοδεύσεις που «συνοδεύονται από την κυρίαρχη προπαγάνδα και προσπαθούν να αποκοινωνικοποιήσουν την ιδεολογία μας και σε ευρύτερο πλαίσιο να την εγκληματικοποιήσουν. Αυτό είναι μία πάγια στρατηγική που έχει στείλει πολύ κόσμο στη φυλακή. Είναι πολλές οι περιπτώσεις, όπως του Βαγγέλη Σταθόπουλου, του Χάρη Μαντζουρίδη, του Τάσου Θεοφίλου, της Ηριάννας. Συνήθως οι παρόμοιες υποθέσεις έχουν κοινό παρονομαστή όσον αφορά τις μεθοδεύσεις, είναι τα μείγματα DNA, τα ανώνυμα τηλεφωνήματα κτλ».

«Τιμωρούνται άνθρωποι που βρίσκονται απέναντι στην κυρίαρχη τάξη» 

«Επέλεξα να ταχθώ στη μεριά της ιστορίας που αγωνίζεται για ένα κόσμο χωρίς καταπίεση ούτε προς τον άνθρωπο ούτε προς τη φύση. Ένας αγωνιστής δεν φοβάται να κριθεί. Δεν φοβάμαι να κριθώ από κανέναν. Εγώ προσπαθώ να καλυτερεύσω τον κόσμο», είπε ξεκινώντας την απολογία του ο Λάμπρος Β. ενώ έκανε λόγο για δεξαμενή υπόπτων που διατηρεί η ΕΛ.ΑΣ. και για στήσιμο υποθέσεων κάτι που όπως επεσήμανε και αυτός «δεν είναι πρωτόγνωρο».

«Αν μπει ένας περιπτεράς στη φυλακή, λες οκ μπήκε ένας περιπτεράς στη φυλακή. Αν όμως μπουν όλοι οι περιπτεράδες στη φυλακή με παρόμοιους τρόπους, κάτι βρωμάει», είπε και συμπλήρωσε:

«Εμένα στην υπόθεση με βάζει το ότι είμαι αναρχικός και σύντροφος με τον Ιάσονα και τον Φώτη. Όποιος αντιδρά βρίσκεται σιδηροδέσμιος στα μπουντρούμια της αστικής δικαιοσύνης. Τιμωρούνται άνθρωπου που βρίσκονται απέναντι στην κυρίαρχη τάξη. Γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ».

«Η δίωξή μου είναι πολιτική»

«Είμαι ο Π. Β. είμαι αναρχικός και είμαι περήφανος που στέκομαι στην σωστή πλευρά ιστορίας. Στην πλευρά των αδικημένων, των καταπιεσμένων, των φτωχών, των βασανισμένων, των φυλακισμένων, των δολοφονημένων και όλων αυτών. Ως αναρχικός δεν αποδέχομαι καμία αυθεντία και καμία εξουσία. Η εξουσία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί δεν αφήνει τον άνθρωπο ελεύθερο και ο άνθρωπος πρέπει να ζει ελεύθερος. Εδώ βρίσκομαι αποκλειστικά για πολιτικούς λόγους. Έχω έρθει δέκα φορές σε αυτό το δικαστήριο, το όνομά μου έχει ακουστεί μία φορά για ένα μείγμα DNA που εμφανίστηκε φυσικά αφού προφυλακίστηκα. Ο μόνος λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι επειδή είμαι περήφανος που είμαι φίλος των παιδιών και αναρχικός. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος, είναι ξεκάθαρα πολιτική η δίωξή μου. Είναι μία κλασική υπόθεση που έχει στηθεί από την αστυνομία απέναντι σε ανθρώπους που αγωνίζονται και μάχονται για την ελευθερία του κόσμου απέναντι σε καθαρούς ανθρώπους. Εμείς δεν είμαστε μεγαλοεπιχειρηματίες για να μην μας πειράξει κανείς», είπε στην αρχή της απολογίας του ο Παναγιώτης Β. και συμπλήρωσε:

«Η δίωξή μου είναι πολιτική. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ. Είμαι αναρχικός. Ήμουν από μικρό παιδί. Εγώ στα 16 μου χρόνια έζησα μια δολοφονία, ενός συμμαθητή μου. Μια δολοφονία που έγινε για πλάκα. Για κανένα λόγο. Απλά επειδή κάποιοι ένα βράδυ είπαν ‘’με κοίταξε στραβά το πιτσιρίκι ας το στείλω στον άλλον κόσμο’’. Δεκαέξι χρονών».

«Δεν υπάρχει κανένα τεκμήριο αθωότητας, επειδή είμαστε αναρχικοί» 

«Υπάρχουν δύο πλευρές. Η μία πλευρά υποστηρίζει τον θάνατο, τη μαυρίλα, την καταπίεση, τις φυλακές, τους βασανισμούς, τις δολοφονίες. Η άλλη πλευρά είναι αυτή των ελεύθερων ανθρώπων που μάχονται για μια κοινωνία ελεύθερη κατά της κακοποίησης ανθρώπου από άνθρωπο, για την προστασία των ζώων και της φύσης. Πάντα δύο ήταν οι πλευρές. Αυτών που μάχονται την εξουσία και αυτών που θέλουν να έχουν εξουσία», είπε συνεχίζοντας την απολογία του ο Λάμπρος Β. και συμπλήρωσε:

«Είμαι 10 μήνες φυλακή. Και η μάνα μου είναι μόνη της. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να της πάρουν πια, της τα πήραν τα παιδιά της. Ακόμα εκεί απ έξω είναι (σ.σ. από το σπίτι) και την παρακολουθούν. Το κακό είναι ότι εμείς εδώ δεν έχουμε έρθει ως αθώοι, εμείς εδώ έχουμε έρθει ως ένοχοι για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ένοχοι. Δεν υπάρχει κανένα τεκμήριο αθωότητας, επειδή είμαστε αναρχικοί.

«Η φυλακή ξέρετε είναι το χειρότερο πράγμα που υπάρχει»

Στη συνέχεια ο ίδιος στάθηκε αρκετά και στις συνθήκες κράτησης που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές στις οποίες πέρασε τους τελευταίους δέκα μήνες. «Δεν ξέρω αν όλοι εδώ μέσα γνωρίζουν όλοι τι σημαίνει να ζεις μέσα στη φυλακή και χωρίς λόγο. (…)όταν μπαίνεις στη φυλακή του Κορυδαλλού κάθεσαι κάποιες μέρες σε ένα μέρος το οποίο λειτουργεί ως μέρος καραντίνας για τον Covid. Ξέρετε πως είναι αυτό το μέρος; Εννιά κελιά στη σειρά σε ένα μικρό διάδρομο, δεν έχετε δει πιο βρώμικο πράγμα στη ζωή σας ποτέ. Μέσα σε εννιά κελιά ήμασταν 27-28 άνθρωπο. Τέσσερα άτομα σε κάθε κελί, σε ένα βρώμικο και εγκαταλελειμμένο κελί, να πέφτουν οι οροφές να έχει κατσαρίδες και ποντίκια και να σου λένε ‘’ψόφα δεν με ενδιαφέρει εδώ θα καθίσεις 5 βράδια’’. Η φυλακή ξέρετε είναι το χειρότερο πράγμα που υπάρχει. Δεν υπάρχει χειρότερο. Δυστυχώς στην πραγματικότητα η κοινωνία δεν ξέρει τι είναι η φυλακή. Δεν ξέρει τι γίνεται εκεί μέσα. Δεν ξέρει πως ζουν οι άνθρωποι εκεί μέσα. Νομίζει πως ξέρει αλλά δεν ξέρει. Όταν μπαίνεις εκεί μέσα έρχεσαι αντιμέτωπος με το χειρότερο πρόσωπο της εξουσίας».

Υπενθυμίζεται πως στη δίκη αυτή, που κράτησε περίπου δύο μήνες, περισσότερο απασχόλησαν οι παραφωνίες από τις οποίες αποτελούνταν η υπόθεση παρά η ίδια της η ουσία. Παρατυπίες, πλαστογραφίες, φτιαχτές καταθέσεις, μηδαμινά στοιχεία, λάθος αναγνωρίσεις συνέθεταν ένα ιονεσκικό σκηνικό το οποίο εξελισσόταν μέρα με τη μέρα.

Διαβάστε επίσης:

Η παραδοχή ύπαρξης φακέλου πολιτικών φρονημάτων και όλες οι παραφωνίες στη δίκη των τεσσάρων του Πειραιά

Καταρρίπτεται το κατηγορητήριο στη δίκη των τεσσάρων του Πειραιά: Αποδομούν τις καταθέσεις τους οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίας

Παρωδίας συνέχεια στις φυλακές Κορυδαλλού στη δίκη των τεσσάρων για την επίθεση στην τροχαία Πειραιά

Διαδικασίες εξπρές και καταπάτηση δικαιωμάτων των κατηγορουμένων στη δίκη των τεσσάρων για την επίθεση στην τροχαία Πειραιά

Εμπαιγμός από το Πρωτοδικείο Πειραιά – Ώρες άφαντη η έδρα σε δίκη στις φυλακες Κορυδαλλού

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter