Ένα road trip ετεροχρονισμένης ενηλικίωσης από την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Ένα road trip ετεροχρονισμένης ενηλικίωσης από την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Μόλις κυκλοφόρησε το «Trans-port» της Ειρήνης Δερμιτζάκη, το 7ο βιβλίο της σειράς Ελληνικά Θεατρικά Κείμενα από τις εκδόσεις Άπαρσις.

Ένας νταλικέρης δέχεται να μεταφέρει παράνομα με το φορτηγό του, μια Σύρια, από τον Πειραιά στη Στοκχόλμη. Το ταξίδι ξεκινά κι όσο τα χιλιόμετρα περνούν, οι δυο ήρωες, η Sabah κι ο Θοδωρής, ανακαλύπτουν όσα τους ενώνουν και τους χωρίζουν. Ένα road trip ετεροχρονισμένης ενηλικίωσης μέσα απ’ τα βιώματα των χαρακτήρων, τον πόλεμο, την προσφυγιά και τα ανεκπλήρωτα όνειρα.

“Η συγγραφέας συνθέτει δεξιοτεχνικά και με ήρεμη αυτοπεποίθηση μια
συγκρουσιακή αλλά εξελικτική σχέση, ψυχοσυστάσεις και δυναμικές,
καταστάσεις και κινδύνους που καθρεφτίζουν μια παγιδευμένη σε
κοινωνικά στεγανά Ελλάδα που όμως παλεύει να αλλάξει.”

Νίνα Ράπη – Συγγραφέας

Επιμέλεια κειμένων: Φωτεινή Ξιφαρά
Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Γεωργία Αλεβιζάκη
Ηλεκτρονική επεξεργασία: Κώστας Κοφίνας
Τεχνική επιμέλεια – παραγωγή: Ernesto N. Bauman

Τα θεατρικά έργα «Trans-port» της Ειρήνης Δερμιτζάκη και «Το χιόνι στα δόντια μου» του Δημήτρη Φούτσια αναδείχθηκαν ως τα εντελέστερα από την Επιτροπή  Αξιολόγησης μετά την ολοκλήρωση των θεατρικών αναγνώσεων που παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Vault, στο πλαίσιο του OutReach Project.

Το OutReach Project, αποτελεί μια μοναδική πρωτοβουλία που διοργάνωσαν οι Συνέργειες Πολιτισμού σε συνεργασία με το Θέατρο Vault, και έχει σκοπό την προαγωγή και ενίσχυση του νέου ελληνικού θεατρικού έργου, ενθαρρύνοντας νέους συγγραφείς να ενδυναμώσουν τις εκφραστικές τους ικανότητες και να προτείνουν μια νέα αφηγηματική προσέγγιση στη διαχρονική πρόκληση της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Τα δύο αυτά έργα, που διακρίθηκαν για την αμεσότητα και την αληθοφάνεια του διαλογικού τους μέρους, τη δραματική τους ροή, την παραστατικότητα των
χαρακτήρων, την ποιότητα της πλοκής και την ικανότητα να διεγείρουν συναισθήματα αποδοχής του διαφορετικού, παρουσιάστηκαν στις 25 και 26 Μαΐου 2022 σε μορφή σκηνοθετημένων αναλογίων, με την επιμέλεια των σκηνοθετών Δημήτρη Καρατζιά και Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.
Στην επιτυχή υλοποίηση του OutReach Project συνέβαλαν με την άριστη συνεργασία και την αμέριστη στήριξή τους ο Πολυχώρος Vault Theatre Plus, το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και ο Εκδοτικός Οίκος «AΠΑΡΣΙΣ», που εξέδωσε τα δύο προκριθέντα έργα σε έντυπη μορφή. Την πρωτοβουλία ενίσχυσαν με την αιγίδα και την ευγενή υποστήριξή τους το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Περιφέρεια Αττικής.

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη γεννήθηκε στη Σητεία. Σπούδασε Θέατρο στην Ελλάδα, Κινηματογράφο στην Αγγλία όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Δημιουργική Γραφή. Τα έργα της “Ορνιθοφοβία” και “Αντζελέτα & Ετελβίνα” (υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού της Μεγ. Βρετανίας) ανέβηκαν σε θέατρα του Λονδίνου. Έχει γράψει διηγήματα, σενάρια μικρού μήκους και θεατρικά έργα που διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς και έχουν εκδοθεί. Τα βιβλία της “Αυτό που δεν γνωρίζω ακόμα” και “Γεννημένος λούζερ” κυκλοφορούν απ’ τις εκδόσεις Εύμαρος. Διδάσκει δημιουργική γραφή κι εργάζεται ως σεναριογράφος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter