Ενας ξυπόλυτος κροίσος

Ενας ξυπόλυτος κροίσος

Οι γκρίζες ζώνες στη ζωή ενός ανθρώπου που αυτοσυστήνεται ως μεγιστάνας αλλά δημοσιεύματα τον εμφανίζουν ως απατεώνα του κοινού ποινικού δικαίου, ακόμη και κατάσκοπο

Ποιος είναι άραγε ο Ντέιβιντ Σασούν; Είναι ο Ντέιβιντ Σόλοµον Σασούν, όπως συστήνεται ο ίδιος; Είναι ο Ντέιβιντ Εντουαρντ Σασούν, όπως έχει καταγραφεί στα κιτάπια της βρετανικής ∆ικαιοσύνης, η οποία τον καταδίκασε και φυλάκισε για απάτη; Ή µήπως είναι ο Χαλίντ ελ Σερίφ, όπως αναφέρεται στη δηµοσιογραφική έρευνα της Τζένι Φρέιζερ που έχει αποκαλύψει πολλά στοιχεία για τον βίο και την πολιτεία του;

Είναι ένας µεγάλος επενδυτής, ένας «σωτήρας» που ήρθε στην Ελλάδα για να βοηθήσει ακόµη και µε το… δηµόσιο χρέος της, όπως έχει γραφτεί, ή ένας απατεώνας του κοινού ποινικού δικαίου, όπως τον φωτογραφίζουν άλλα δηµοσιεύµατα, ο οποίος ακόµη δεν έχει προλάβει να ξεδιπλώσει και στη χώρα µας όλα του τα ταλέντα;

Τα ερωτήµατα που προκύπτουν για την προσωπικότητα και τη δράση του είναι πολλά. Το σίγουρο όµως είναι ότι η ιστορία του είναι γεµάτη περιπέτειες µε στοιχεία ακόµη και κατασκοπευτικά, χλιδή, αλλά και διαµονή ακόµη και σε τροχόσπιτο και µε τουλάχιστον µία φυλάκιση. Μια ιστορία που θυµίζει, αν δεν ξεπερνά, την ευφάνταστη πλοκή σειράς του Netflix.

«Κάλεσµα στους επενδυτές» από το Ιδρυµα Στ. Νιάρχος

Τετάρτη 27 Σεπτεµβρίου 2023. Ο Ντέιβιντ Σασούν µαζί µε την οµάδα του Joseph Sassoon Group φτάνουν στο Ιδρυµα Σταύρος Νιάρχος για το American Mediterranean Investment Forum, το πρώτο του συνέδριο στην Ελλάδα, στο οποίο µάλιστα παρευρέθηκε πληθώρα πολιτικών, ακόµη και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Ποµπέο. Στο τέλος του συνεδρίου τον λόγο πήρε ο Σασούν, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αναπτυσσόµαστε σε παγκόσµιο επίπεδο. Εάν θέλετε να επενδύσετε µαζί µας, πάρτε µε τηλέφωνο».

Τι γνωρίζουµε όµως για τη ζωή του εµφανιζόµενου αυτού κροίσου µε τα… πολλά πρόσωπα, ο οποίος, όπως τα δηµοσιεύµατα υποστηρίζουν, κατάφερε να παραπλανήσει επενδυτές, δηµοσιογράφους, ισχυρούς διπλωµάτες, ακόµη και πολιτικούς;

Η… κατασκοπευτική  δράση του

Ο ίδιος µας λέει ότι γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1973. Ωστόσο η ακριβής ηµεροµηνία γέννησής του έχει αµφισβητηθεί, αφού και ο ίδιος έχει δώσει πολλές και διαφορετικές εκδοχές. Αυτοαποκαλείται Ντέιβιντ Σόλοµον Σασούν, έχει υποστηρίξει ότι ήταν Εβραίος και είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ την ηµέρα που ξέσπασε ο πόλεµος του Γιοµ Κιπούρ το 1973, στις 6 Οκτωβρίου. Ωστόσο, σύµφωνα µε δηµοσίευµα της βρετανικής εφηµερίδας «The Jewish Chronicle», υπάρχει ακόµη ένα πιστοποιητικό γέννησής του µε το όνοµα Χαλίντ ελ Σερίφ που δείχνει να έχει γεννηθεί στην Αίγυπτο.

Σύµφωνα µε πρόσφατο καταγγελτικό δηµοσίευµα της «Καθηµερινής», το 1992 ταξίδεψε στις ΗΠΑ έχοντας τουριστική βίζα, ενώ πολλά χρόνια µετά δήλωσε ότι είχε χρησιµοποιήσει πλαστό σουδανέζικο διαβατήριο µε το όνοµα Χαλίντ ελ Σερίφ. Βέβαια, οι αµερικανικές αρχές πιστεύουν πως αυτό είναι το πραγµατικό όνοµά του. Μάλιστα το 2016 είχε δηλώσει στη δηµοσιογράφο Τζένι Φρέιζερ ότι κατατάχτηκε στον αµερικανικό στρατό το 1992 και υπηρέτησε στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και στη Σοµαλία, όπου τραυµατίστηκε, ενώ την ίδια στιγµή ισχυρίστηκε πως στην αρχή της θητείας του ήταν πεζοναύτης. Η δηµοσιογράφος µηνύθηκε για ανακρίβειες αλλά η υπόθεση δεν εκδικάστηκε ποτέ καθώς ο δικηγόρος που είχε καταθέσει τη µήνυση εκ µέρους του την απέσυρε. Γράφτηκε µάλιστα ότι αυτό συνέβη όταν ο δικηγόρος αντιλήφθηκε τα ψέµατα του πελάτη του.

Η Ιβόν Κάρλοκ, αναπληρώτρια υπεύθυνη ∆ηµόσιων Υποθέσεων για Θέµατα Ανθρώπινου ∆υναµικού και Εφεδρείας στο σώµα πεζοναυτών των ΗΠΑ, είχε δηλώσει στο εν λόγω ρεπορτάζ: «∆εν υπάρχουν αρχεία για κάποιον David Edouard Sassoon ο οποίος να έχει υπηρετήσει στο σώµα πεζοναυτών».

Σε σχέση µε τον θάνατο της µητέρας του ο ίδιος φέρεται να ισχυρίστηκε στη δηµοσιογράφο Τζένι Φρέιζερ ότι σκοτώθηκε στην πολύνεκρη βοµβιστική επίθεση στο κέντρο της Ενωσης Αργεντινής Ισραηλιτικής Αλληλοβοήθειας (AMIA) το 1994. Ωστόσο η κατά τ’ άλλα συγκινητική αυτή ιστορία παρουσιάζει κενά, καθώς το όνοµα της µητέρας του, Τζόζεφιν Κατάουι Σασούν, δεν περιλαµβάνεται στον κατάλογο των 85 θυµάτων της βοµβιστικής επίθεσης στην AMIA.

Βέβαια, ο Σασούν δικαιολόγησε το γεγονός αυτό, καθώς, όπως ο ίδιος είπε, ήταν… µυστικός πράκτορας κι έτσι η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μπουένος Αϊρες είχε ζητήσει το όνοµα της µητέρας του να µην εµφανίζεται στον επίσηµο κατάλογο των νεκρών.

Επενδυτής µε οφειλές  που χρεοκόπησε επιχειρήσεις

Μια εταιρεία η οποία συνεργάστηκε µε τον Σασούν δήλωσε πως τους χρωστάει 13.000 στερλίνες. Ο Σασούν αποδέχτηκε ότι τους χρωστάει, αλλά δηλώνει πως το ποσό είναι µικρότερο και ότι αδυνατεί να πληρώσει επειδή η επιχείρησή του απέτυχε λόγω προβληµάτων ταµειακών ροών.

Το παζλ των υποθέσεων στις οποίες εµπλέκεται δεν έχει τέλος. Ο Μάικ Χόλαντ δηµιούργησε γι’ αυτόν µια ιστοσελίδα το 2014. Ο Χόλαντ έχει δηλώσει στην εφηµερίδα «The Jewish Chronicle»: «Ο Ντέιβιντ ώθησε την επιχείρησή µου στο χείλος της χρεοκοπίας και οδήγησε στην απόλυση δύο συναδέλφων µου».

Την περίοδο εκείνη ο Σασούν γνώρισε τη Σάρον Λεβί µέσω µιας ιστοσελίδας συνοικεσίων για Εβραίους. Τον Φεβρουάριο του 2018, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, συνελήφθη και οδηγήθηκε σε φυλακή της Αγγλίας. Θεωρείται ότι έκανε αίτηση στο Εβραϊκό Πρακτορείο για να µεταναστεύσει στο Ισραήλ, αλλά απορρίφθηκε επειδή η οργάνωση δεν αποδέχτηκε τους ισχυρισµούς του ότι ήταν Εβραίος. Βέβαια, ο ίδιος αργότερα υπέβαλε εκ νέου αίτηση στο Beth din –δικαστήριο ραβίνων– του Λονδίνου για αναγνώριση της εβραϊκής του ταυτότητας και του επακόλουθου γάµου του µε τη Σάρον Λεβί. Εκείνη τον στήριξε και τον Αύγουστο του 2018 παντρεύτηκαν στις φυλακές Πέντονβιλ στο Λονδίνο.

Ο γάµος και  το πιστοποιητικό γέννησης

Το βρετανικό υπουργείο ∆ικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι τελέστηκε ο γάµος στο Πέντονβιλ τον Αύγουστο εκείνου του έτους, αλλά δεν αναφέρθηκε στον λόγο για τον οποίο ήταν στη φυλακή ούτε στη διάρκεια της ποινής του.

Εκείνο το διάστηµα η σύντροφός του –είναι η µητέρα του γιου του– κατήγγειλε τον γάµο τους ως άκυρο. Μάλιστα παρέδωσε στην εφηµερίδα «The Jewish Chronicle» ένα πιστοποιητικό γεννήσεως του Σασούν το οποίο είχε εκδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου και της είχε παρασχεθεί από τις αρχές µετανάστευσης του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών. Το πιστοποιητικό έγραφε πως το όνοµα του πατέρα του ήταν Ντέιβιντ Σασούν, κάτι που η ίδια αµφισβητούσε. Ραβίνοι από το Beth din του Λονδίνου ισχυρίστηκαν ότι το πιστοποιητικό αυτό δεν ήταν αξιόπιστο.

Μάλιστα στη δικαστική ακρόαση, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της εφηµερίδας «The Jewish Chronicle», εµφανίστηκε ένα έγγραφο το οποίο φαίνεται να είναι το πιστοποιητικό γέννησης του Χαλίντ ελ Σερίφ και έδειχνε ότι είναι Σουδανός υπήκοος, µουσουλµάνος, γεννηµένος στην Γκίζα της Αιγύπτου στις 25 Σεπτεµβρίου 1973. Το όνοµα του πατέρα του είναι Αµπντέλ Ουαχάµπ Μοχάµετ Μοχάµετ και της µητέρας του Ναουάλ Μοχάµετ Γκαντ. Αξιωµατούχος των αρχών µετανάστευσης δήλωσε στο αντίστοιχο ρεπορτάζ ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Σασούν και ο Σερίφ είναι το ίδιο πρόσωπο.

Ταυτόχρονα τον αναζητούσε δικαστήριο της Φλόριντα των ΗΠΑ σχετικά µε µια αγωγή που κατέθεσε ο ίδιος ο Σασούν εναντίον του Ιράν και της Χεζµπολάχ ζητώντας αποζηµίωση 1,5 δισ. δολάρια για τον θάνατο της µητέρας του στο Μπουένος Αϊρες. Ο ίδιος παρουσίασε τη µητέρα του ως Αµερικανίδα πράκτορα και θεωρεί ότι η δολοφονία της στη βοµβιστική επίθεση τον Ιούλιο του 1994 πραγµατοποιήθηκε από το Ιράν. Σύµφωνα µε τα δικαστικά έγγραφα που δηµοσίευσε η «Καθηµερινή», ο ίδιος απέστειλε την αγωγή από τη Φλόριντα τη στιγµή που ήταν ήδη σε φυλακή στην Αγγλία. Αρα ποιος την έστειλε;

Στροφή για επενδύσεις  στην Ελλάδα

Τον Μάρτιο του 2020 ο αυτοαποκαλούµενος µεγιστάνας Ντέιβιντ Σασούν αποφυλακίζεται και στρέφεται πια προς την Ελλάδα υποσχόµενος επενδύσεις εκατοµµυρίων. Σύµφωνα µε την «Καθηµερινή», εισέρχεται στη χώρα χωρίς νόµιµα έγγραφα. Ωστόσο νοικιάζει πολυτελές διαµέρισµα στη Βούλα και ξεκινά τις επαφές του για να υλοποιήσει τα νέα επενδυτικά του σχέδια.

Κι έτσι επανερχόµαστε στο αρχικό ερώτηµα: Ποιος είναι πραγµατικά ο Ντέιβιντ Σασούν; Οπως όλα δείχνουν, σύµφωνα µε τα δεδοµένα του ρεπορτάζ, ο πολλά υποσχόµενος αυτός τραπεζίτης έχει δηµιουργήσει µια απίστευτη ιστορία για τη ζωή του µε κατασκόπους, µυστικές αποστολές και δισεκατοµµύρια δολάρια. Οι καταδίκες και οι γκρίζες ζώνες ωστόσο στον βίο του καθιστούν την ιστορία αυτή αίνιγµα για δυνατούς λύτες…

Στη φυλακή για απάτη

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το 2005 συλλαμβάνεται από το FBI ως Χαλίντ ελ Σερίφ και για τα επόμενα οκτώ χρόνια μπαινοβγαίνει στις αμερικανικές φυλακές για οικονομικές απάτες – ο ίδιος το αρνείται κατηγορηματικά μιλώντας στο Documento.

Οπως πληροφορούμαστε από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Jewish Chronicle», μια πρώην σύντροφός του, η οποία δεν ήθελε να δώσει τα στοιχεία της, τον γνώρισε μέσω της οργάνωσης Prisoners Abroad και άρχισε να του γράφει όταν ήταν στη φυλακή Φορτ Ντιξ στις ΗΠΑ. Ο Σασούν της είπε ότι εργαζόταν σε ένα μυστικό κυβερνητικό σχέδιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Η ίδια τον επισκέφτηκε στη φυλακή του Φορτ Ντιξ τον Οκτώβριο του 2012 και ο Σασούν της είπε πως είχε κληρονομήσει μια τεράστια περιουσία από τον παππού του.

Τον Νοέμβριο του 2013 είχε περάσει με τη σύντροφό του στην Αγγλία όταν εκείνη διαπίστωσε ότι είναι έγκυος.

Τον Μάρτιο του 2015 ο Σασούν καταδικάστηκε σε 20 μήνες (έτσι τουλάχιστον έχει γραφτεί) από το δικαστήριο του Νότιγχαμ Κράουν. Εκεί ο… μεγάλος αυτός επενδυτής κρίθηκε ένοχος για απάτη και για ψευδή αίτηση με σκοπό τη λήψη τραπεζικού δανείου. Ο ίδιος δήλωσε ότι έκτισε ποινή δέκα μηνών.

Στη δημοσιογράφο Τζένι Φρέιζερ είχε δηλώσει για την πράξη του: «Εχω ένα γιο. Ποιος θα τον ταΐσει και θα τον ντύσει; Οπότε ναι, έκανα αίτηση για δάνειο και είπα ψέματα στην αίτηση δανείου μου. Και θα το έκανα ξανά για το παιδί μου, όπως θα έκανε κάθε πατέρας».

Τον Φεβρουάριο του 2016 ο «κροίσος» Σασούν αποφυλακίστηκε και συνέχισε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, χωρίς ωστόσο επιτυχία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter