Ενωτικά, συλλογικά, συντεταγµένα

Ενωτικά, συλλογικά, συντεταγµένα

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία βρίσκεται σε νέα περίοδο. Σε µια συγκυρία που είναι µεν δυσµενής, λόγω του πολύ αρνητικού εκλογικού αποτελέσµατος, αλλά γεµάτη προκλήσεις, στις οποίες είµαστε υποχρεωµένοι να ανταποκριθούµε. Στη νέα περίοδο που έχει ανοίξει προχωρούµε ενωτικά, συλλογικά και συντεταγµένα. Ωστε σύντοµα να ανακτήσουµε το χαµένο έδαφος και να δώσουµε στη µεγάλη κοινωνική πλειοψηφία µια εναλλακτική προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη Ν∆ και τις πολιτικές της.

Την ίδια ώρα η άνοδος της ακροδεξιάς και ο επικείµενος «ανταγωνισµός» µε τη Ν∆ σε ακόµη πιο συντηρητικές θέσεις επιφορτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία, ως τον κορµό της αριστερής προοδευτικής παράταξης στη χώρα, να δώσει τη µάχη των ιδεών για τη δηµοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώµατα και το κράτος δικαίου.

Από τις πρώτες ηµέρες της νέας τετραετίας της η κυβέρνηση της Ν∆ και ο κ. Μητσοτάκης δείχνουν ότι αντιµετωπίζουν την ψήφο των πολιτών ως «λευκή επιταγή». Αυτό έγινε ιδιαίτερα εµφανές στις προγραµµατικές δηλώσεις, όταν σε κάθε κριτική της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία η απάντηση από την πλευρά της Ν∆ ήταν ότι «πήραµε 40%, άρα µη µιλάτε». Τα προβλήµατα της καθηµερινότητας, όµως, δεν µπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί, παραµένουν εδώ και επιζητούν λύσεις. Και πολύ σύντοµα και η Ν∆ θα συνειδητοποιήσει ότι η αλαζονεία µε την οποία αντιµετωπίζει τη νέα πολιτική συνθήκη θα της γυρίσει µπούµερανγκ.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα των προβληµάτων που απαιτούν λύση είναι οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ. Εδώ και πολλές ηµέρες σχεδόν καθηµερινά γίνονται γνωστά τραγικά περιστατικά όπου άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι περιµένοντας ένα ασθενοφόρο –ακόµη και σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων– λόγω ελλείψεων στο ΕΚΑΒ. Η κυβέρνηση της Ν∆, ενώ επί τέσσερα χρόνια είχε τη δυνατότητα να δαπανήσει σχεδόν 60 δισ. ευρώ, δεν φρόντισε να εξασφαλίσει µερικές δεκάδες εκατοµµύρια για να ενισχύσει το ΕΚΑΒ µε προσωπικό. Τώρα µιλάει ο κ. Μητσοτάκης για προσλήψεις, χωρίς όµως συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα. Αναρωτιέται κανείς, όµως, αν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιµο. Προφανώς για την κυβέρνηση της Ν∆ η δηµόσια υγεία ούτε ήταν ούτε είναι προτεραιότητα.

Αλλο παράδειγµα, οι υψηλές τιµές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Πρόβληµα που είναι γνωστό από την άνοιξη του 2022, ωστόσο η κυβέρνηση της Ν∆ θυµήθηκε να ασχοληθεί µόλις πριν από λίγες ηµέρες, ενώ βρισκόµαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού. Τη στιγµή που οι τιµές των καυσίµων έχουν πέσει 45% οι τιµές των εισιτηρίων παραµένουν στα ύψη, καθιστώντας απαγορευτικές τις καλοκαιρινές διακοπές σε κάποιο νησί για χιλιάδες συµπολίτες µας. Ενώ είναι εµφανές ότι πρόκειται για ζήτηµα αισχροκέρδειας, η κυβέρνηση της Ν∆ επιλέγει απλώς να δηλώνει «ενοχληµένη», να κάνει παραινέσεις στους ακτοοπλόους και εντέλει να συµβιβάζεται σε ανεπαρκείς λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία θα βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, αναδεικνύοντας τα προβλήµατα της καθηµερινότητας και προτείνοντας ρεαλιστικές και εφαρµόσιµες λύσεις, όπως ακριβώς αρµόζει στην αξιωµατική αντιπολίτευση της χώρας. Αλλωστε πολύ γρήγορα οργανώσαµε την κοινοβουλευτική µας παρουσία και δώσαµε την πολιτική µάχη των προγραµµατικών δηλώσεων µε την επάρκεια, την τεκµηρίωση και τη µαχητικότητα που απαιτούνται. Παράλληλα, προχωρούν οι συλλογικές µας αποφάσεις για τη διαδικασία εκλογής προέδρου, για το διαρκές και το έκτακτο συνέδριο. ∆ιαδικασίες όπου θα ακουστούν απόψεις, θα κατατεθούν προτάσεις και πολιτικές πλατφόρµες, ένας πλούτος ιδεών που είναι βέβαιο ότι θα κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των πολιτών.

Βρισκόµαστε σε µια κρίσιµη καµπή και οφείλουµε να ανταποκριθούµε στις προσδοκίες των πολιτών και τις ανάγκες της µεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας για µια εναλλακτική προοδευτική διέξοδο από τις πολιτικές της Ν∆.

*Ο Στέργιος Καλπάκης είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter