Enterprise Greece: Μάρτυρας – κλειδί εγκαλεί εισαγγελείς για κουκούλωμα – Ζητεί πειθαρχική εξέταση για «ψευδή» πιστοποιητικά

Enterprise Greece: Μάρτυρας – κλειδί εγκαλεί  εισαγγελείς για κουκούλωμα – Ζητεί πειθαρχική εξέταση για «ψευδή» πιστοποιητικά

Ζητεί πειθαρχική εξέταση για «ψευδή», «αόριστα» και «ανακριβή» πιστοποιητικά σχετικά με την έρευνα δωροδοκίας στελέχους της Enterprise Greece

Τη διενέργεια πειθαρχικής εξέτασης σε βάρος δύο εισαγγελικών λειτουργών ζητεί με αίτηση που κατέθεσε ενώπιον της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών η βασική μάρτυρας στην υπόθεση με τις καταγγελίες δύο ενεργειακών κολοσσών για φερόμενη δωροδοκία στελέχους της Enterprise Greece. Πρόκειται για την υπόθεση η δικογραφία της οποίας αρχειοθετήθηκε από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος επί των ημερών που επικεφαλής της ήταν ο παρακολουθούμενος από το Predator και νυν αντεισαγγελέας του Αρειου Πάγου Χρήστος Μπαρδάκης, δίχως η προτεινόμενη ως βασική μάρτυρας να κληθεί καν προς εξέταση.

Η εν λόγω μάρτυρας ζητεί «τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας για τη διακρίβωση τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων» από την πλευρά δύο εισαγγελέων, καθώς όπως υποστηρίζει εξέδωσαν «ψευδή», «αόριστα» και «ανακριβή» πιστοποιητικά σχετικά με την πορεία της υπόθεσης. Μάλιστα στην περίπτωση ενός εκ των δύο εισαγγελέων αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τυχόν ύπαρξης και ποινικών ευθυνών.

Δείτε επίσης: Το πρωί στην Enterprise, το βράδυ μπίζνες στον τουρισμό – Νέα ερωτήματα για τον Ακη Σκλάβο

Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, τον Ιούνιο του 2021 οι εταιρείες Statkraft AS και Solarcentury Holdings Ltd κατέθεσαν 13σέλιδη αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος. Σε αυτή γινόταν λόγος για δωροδοκία στελέχους της Enterprise Greece προκειμένου να εισηγηθεί στη διυπουργική επιτροπή την ένταξη επενδυτικών σχεδίων σε καθεστώς fast track δίχως να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Οι δύο εταιρείες επικαλούνταν τη μαρτυρία γυναίκας υπαλλήλου στην Ελλάδα, την οποία ζητούσαν από τους εισαγγελείς να καταστήσουν μάρτυρα δημόσιου συμφέροντος. Τελικά ύστερα από δύο χρόνια «ερευνών» η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος έθεσε τη δικογραφία στο αρχείο δίχως καν να καλέσει προς εξέταση την πληροφοριοδότρια αλλά ούτε το στέλεχος της Enterprise Greece που καταγγελλόταν ως αποδέκτης μίζας.

 

Και δεν την εξέτασαν και είναι κατηγορούμενη

Η γυναίκα, η οποία είναι δικηγόρος, είναι πλέον κατηγορούμενη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης έπειτα από μήνυση ενός εκ των εμπλεκόμενων προσώπων σε βάρος της και έχει παραπεμφθεί σε δίκη.

Δείτε επίσης: Μάρτυρας Enterprise Greece: «∆εν µε κάλεσαν ποτέ για κατάθεση» για την υπόθεση µε τις µίζες που αρχειοθετήθηκε από την οικονοµική εισαγγελία

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αίτησή της για τη διενέργεια πειθαρχικής εξέτασης, τον Νοέμβριο του 2023 ο αντεισαγγελέας πρωτοδικών Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της συκοφαντικής δυσφήμησης, απέστειλε έγγραφο προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Σε αυτό βεβαίωνε για την πορεία της δικογραφίας που είχε ανοιχθεί στην οικονομική εισαγγελία έπειτα από σχετική αναφορά.

Σε αυτό το έγγραφο επικαλούνταν πιστοποιητικό πορείας της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος με ημερομηνία 12 Ιουνίου 2023, το οποίο εκδόθηκε από την επίκουρη εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Ευθυμία Στάμου.

Σύμφωνα με το έγγραφο του Παν. Παρασκευαΐδη το πιστοποιητικό πορείας ανέφερε ότι η δικογραφία με τις καταγγελίες των δύο εταιρειών «βρίσκεται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης και εκκρεμεί εις χείρας εισαγγελικού λειτουργού». Οπως ανέφερε συγκεκριμένα, επικαλούμενος το πιστοποιητικό πορείας που έφερε ημερομηνία 12 Ιουνίου 2023, «δεν έχει συνταχθεί σχετικό πόρισμα από τον ανωτέρω εισαγγελικό λειτουργό και δεν έχει διαβιβαστεί η υπόθεση στον εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών».

Στο ίδιο όμως έγγραφο ο εισαγγελέας Παρασκευαΐδης ανέφερε και κάτι ακόμη σχετικά με την εξέλιξη της εν λόγω δικογραφίας: ότι στις 24 Νοεμβρίου 2023 (δηλαδή την ημέρα σύνταξης του εγγράφου του) έπειτα από τηλεφωνική του επικοινωνία με το τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος ενημερώθηκε ότι «η δικογραφία εξακολουθεί λόγω πολυπλοκότητας να βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης».

Ωστόσο εδώ εγείρονται πολλά ερωτήματα. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Documento, η επίμαχη δικογραφία είχε τεθεί στο αρχείο ήδη από τον Ιούλιο του 2023. Επομένως είναι ερώτημα πώς ο εισαγγελέας Παρασκευαΐδης βεβαιώνει εγγράφως ότι η δικογραφία είναι ανοικτή, επικαλούμενος μάλιστα «τηλεφωνική επικοινωνία» με την οικονομική εισαγγελία, αντί να ζητήσει ξανά το επίσημο πιστοποιητικό πορείας της υπόθεσης.

 

«Ψευδής και με καθυστέρηση»

Οπως υπογραμμίζεται λοιπόν στην αίτηση πειθαρχικής εξέτασης της βασικής μάρτυρα, «το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής είναι ψευδές, καθώς κατά τον χρόνο σύνταξής του είχε συνταχθεί σχετικό πόρισμα από τον Εισαγγελέα Εφετών (Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος)». Επίσης η αιτούσα κάνει λόγο για «αξιοσημείωτη» και «εξαιρετική καθυστέρηση απάντησης» από τον εισαγγελέα Παρασκευαΐδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το πιστοποιητικό πορείας της υπόθεσης εκδόθηκε από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος στις 12 Ιουνίου 2023, ο Π. Παρασκευαΐδης απαντά εγγράφως «πέντε μήνες μετά».

Σε ό,τι αφορά την αντεισαγγελέα πρωτοδικών Ευθ. Στάμου, η βασική μάρτυρας υποστηρίζει στην αίτηση που κατέθεσε ότι το πιστοποιητικό πορείας που εξέδωσε είναι «αόριστο και ανακριβές». Ειδικότερα, στο πιστοποιητικό πορείας αναφέρεται ότι «η ποινική δικογραφία που είχε σχηματιστεί (μετά την αναφορά της νορβηγικής Statkraft) βρίσκεται προς επεξεργασία εις χείρας Εισαγγελικού λειτουργού». Ομως, σύμφωνα με σημείωση της αντεισαγγελέα πρωτοδικών Ελένης Παπαδοπούλου με ημερομηνία 25 Οκτωβρίου 2021 (πάνω στη 13σέλιδη αναφορά της Statkraft) ήδη «διενεργείτο προκαταρτική εξέταση». Κάτι που, όπως υποστηρίζει η μάρτυρας, «απέκρυψε η εισαγγελέας Στάμου στο έγγραφο που εξέδωσε».

Για τους λόγους αυτούς η βασική μάρτυρας ζητεί «τη διενέργεια έρευνας για τη διακρίβωση τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων» από την πλευρά των δύο εισαγγελέων. Επίσης σε ό,τι αφορά τον Π. Παρασκευαΐδη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ύπαρξης και ποινικών ευθυνών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter