ΕΟΔΥ: Αλλάζει την εβδομαδιαία έκθεση, επεκτείνοντας τους ελέγχους

ΕΟΔΥ: Αλλάζει την εβδομαδιαία έκθεση, επεκτείνοντας τους ελέγχους

Σε επέκταση των ελέγχων του προχωράει ο ΕΟΔΥ, αφού όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, θα αναβαθμιστεί η εβδομαδιαία έκθεσή του αναφορικά με τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Ως αποτέλεσμα, στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ η οποία δημοσιεύεται κάθε Πέμπτη, δεν θα καταγράφονται μόνο τα περιστατικά γρίπης, SARS-CoV-2 και του συγκυτιακού ιού RSV, αφού πλέον θα προστεθεί και η επίβλεψη από τον Οργανισμό των παθογόνων σε ασθενείς με σοβαρή οξεία αναπνευστική λοίμωξη (severe acute respiratory infection, SARI).

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: 54 νεκροί και 56 διασωληνωμένοι σε μια εβδομάδα – Τα στοιχεία ΕΟΔΥ

Η συγκεκριμένη απόφαση, είναι αποτέλεσμα της απόφασης του ΕΟΔΥ να προχωρήσει σε περαιτέρω επιτήρηση των παθογόνων του αναπνευστικού, και αυτή είναι η αιτία που ο Οργανισμός αποφάσισε –για πρώτη φορά-, να ενσωματωθούν στην επιτήρηση της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής αναφοράς τα δεδομένα που αφορούν τα ποσοστά ανίχνευσης επιπλέον παθογόνων σε ασθενείς με σοβαρή οξεία αναπνευστική λοίμωξη.

Βάσει των όσων ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, η επίμαχη συλλογή δεδομένων έχει ξεκινήσει πιλοτικά τη φετινή χρονιά, μέσω μια συνεργασίας του Οργανισμού με Νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία. Όσον αφορά τα εργαστηριακά δεδομένα, αυτά προέκυψαν μέσω μεθόδων ταυτόχρονης ανίχνευσης παθογόνων του αναπνευστικού σε ασθενείς με SARI.

Τα επίμαχα δεδομένα, αποτελούν απλώς μια συμπληρωματική πηγή πληροφορίας σχετικά με την κυκλοφορία παθογόνων του αναπνευστικού σε συμπτωματικούς ασθενείς. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αυτά τα δεδομένα, θα βοηθήσουν τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν τα νοσήματα του αναπνευστικού, όχι μόνο σε περιόδους έξαρσης, αλλά και ύφεσης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ανίχνευση στηρίζεται σε μεθόδους ταυτόχρονης μοριακής ανίχνευσης παθογόνων (πολυσυλλεκτική PCR) και χρησιμοποιείται ολοένα και πιο συχνά για τη διαγνωστική προσπέλαση ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία. Ο λόγος που αυτές οι μέθοδοι πλεονεκτούν έναντι των υπολοίπων, είναι ότι δύνανται να εξετάζουν ταυτόχρονα το ίδιο δείγμα προκειμένου να διαπιστώσουν την ύπαρξη μιας σειράς παθογόνων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter