ΕΟΠΥΥ: Απάτη μαμούθ με παράνομες συνταγογραφήσεις επιθεμάτων – Στα 8 εκατομμύρια η ζημιά

ΕΟΠΥΥ: Απάτη μαμούθ με παράνομες συνταγογραφήσεις επιθεμάτων – Στα 8 εκατομμύρια η ζημιά

Υπόθεση κακουργηματικής απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ από εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών, και συγκεκριμένα επιθεμάτων, έφερε στο φως η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Η απάτη αφορά περισσότερες από 71000 περιπτώσεις έκνομης εκτέλεσης συνταγογραφήσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «τρύπα» 8.237.193 ευρώ για τον οργανισμό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, κατά την περίοδο 2017-2019, οι εταιρείες, οι οποίες εισήγαγαν τα επιθέματα προς διακίνηση, τοποθετούσαν τα προϊόντα τους σε υποκατηγορίες ιατρικού εξοπλισμού για τις οποίες προβλεπόταν μεγαλύτερη αποζημίωση από τον Οργανισμό συγκριτικά με εκείνη που θα λάμβαναν κανονικά.

Συγκεκριμένα,στα πλαίσια γενικευμένης σύγχυσης, που είχε δημιουργηθεί κατά το πρώτο χρονικό διάστημα λειτουργίας και αξιοποίησης του σχετικού μητρώου, οι εταιρείες προσέδιδαν στα προϊόντα τους ψευδώς χαρακτηριστικά, τα οποία στην πραγματικότητα δεν είχαν, κι έτσι τα προϊόντα αυτά εντάσσονταν σε άλλη κατηγορία από αυτή που θα έπρεπε να ανήκουν.

Έπειτα, οι εταιρείες παροχής λάμβαναν τα επιθέματα αυτά και τα έδιδαν στους ασθενείς κατά την εκτέλεση των συνταγογραφήσεων χωρίς, όμως, να ανταποκρίνονταν τα προϊόντα αυτά στην διαδικασία της θεραπείας τους και έτσι να τίθεται η υγεία τους σε κίνδυνο.

Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί 101 υλικά, τα οποία εντάσσονται σε κατηγορίες διαφορετικές σε σχέση με αυτές, που ανήκουν, ενώ τα 40 από αυτά δεν μπήκαν στον μητρώο, αφού δεν ήταν δυνατή εξαρχής η ένταξη τους σε κάποια κατηγορία.

Επισημαίνεται, ότι σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 227 εταιρειών, οι οποίες ήταν νόμιμοι εκπρόσωποι.

Διαβάστε επίσης: ΕΟΠΥΥ: «Φρένο» στη συνταγογράφηση εξετάσεων – Τι αλλάζει

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter