Επικοινωνιακά παιχνίδια με τον κατώτατο μισθό

Επικοινωνιακά παιχνίδια με τον κατώτατο μισθό

Η κοινωνία στενάζει κάτω από την «μπότα» του πληθωρισμού. Η πανδημία φέρνει δύσκολες καταστάσεις όχι μόνο στο υγειονομικό αλλά και στο οικονομικό επίπεδο… Ωστόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει τους κατοίκους αυτής της χώρας σαν ιθαγενείς και τους πουλά ελπίδα! Ο λόγος για τη συμβολική αύξηση των κατώτατων αποδοχών (μισθός και ημερομίσθιο) κατά 2% (ή 13 ευρώ), αύξηση που μετράει από την 1η Ιανουαρίου… Μάλιστα για να εμπεδώσουμε το μέγεθος της ενσυναίσθησης αυτής της κυβέρνησης μας πουλά ελπίδα ότι θα αυξήσει τον κατώτατο για δεύτερη φορά μες στο 2022! Μιλά για αύξηση, αλλά δεν αναφέρει την ποσόστωση της αύξησης που για άλλη μία φορά θα κινείται στα όρια του συμβολικού! Από την άλλη για να δώσουν μία νότα αισιοδοξίας τα συστημικά ΜΜΕ παίρνουν τις συμβολικές αυξήσεις από την ανάποδη και δεν διστάζουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα, γνωστοποιώντας μόνο τις αυξήσεις όσων έχουν πολλές τριετίες.

Το γεγονός ότι η τωρινή αύξηση που αποφασίστηκε το καλοκαίρι του 2021 είναι ήσσονος σημασίας (της τάξης των 13 ευρώ ή 2% καθότι ανεβάζει τον κατώτατο μισθό από τα 650 ευρώ στα 663 ευρώ) και ήδη έχει «καεί» από την ακρίβεια και δη τους λογαριασμούς του ρεύματος, ουδόλως επηρεάζει το επικοινωνιακό αφήγημα του ανέμελου ταξιδιώτη Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επίσης είναι γεγονός ότι δεν εδέησε (όπως έλεγε τάζοντας «λαγούς με πετραχήλια» προεκλογικά) να δώσει αύξηση στον κατώτατο το 2020 και το 2021 με το φαιδρό επιχείρημα ότι έδωσε μεγάλη αύξηση το 2019 η κυβέρνηση Τσίπρα (11% στον κατώτατο και 27% σε όσους αμείβονταν με τον υποκατώτατο)! Από την άλλη, η αλήθεια είναι ότι τα μοναδικά μέλη της ΕΕ που δεν προχώρησαν σε έστω και μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού για την περίοδο 2020-21 είναι η Ελλάδα και η Εσθονία.

Γεγονός εξάλλου είναι ότι εντός του καλοκαιριού ψήφισε τον νέο εργασιακό νόμο που καθιερώνει το ελαστικό δεκάωρο (πληρωμή υπερωριών με ρεπό) που σημαίνει μείωση αποδοχών κατά περίπου 20% (και άρα αγοραστικής δύναμης) για τουλάχιστον 1 εκατομμύριο μισθωτούς (σε σύνολο 2,3 εκατομμυρίων).

Συμβολική και η δεύτερη αύξηση

Αυτό που δεν μας λένε είναι πόσο σκοπεύουν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό… Παρότι η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και προβλέπει ότι αρχικά θα τοποθετηθούν με υπομνήματα οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ), τα επιστημονικά ινστιτούτα και η Τράπεζα της Ελλάδος. Στη συνέχεια, θα παραδοθεί το πόρισμα στον υπουργό Εργασίας ο οποίος στα μέσα Ιουλίου 2022 θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η αύξηση θα είναι της τάξης από 2% (πάλι) έως 5%! Το κυρίαρχο σενάριο είναι βέβαια να έχουμε αύξηση της τάξης του 3% μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Τούτο θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Αν πάρουμε λοιπόν την πιθανότερη εκδοχή, τότε από τον Ιούλιο του 2022 ο κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 682 ευρώ, αύξηση δηλαδή 19,9 ευρώ περίπου. Προς το παρόν βέβαια, ήδη από χτες βρισκόμαστε στα 663 ευρώ και σίγουρα θα μείνουμε εκεί μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.

Οι νέες αποδοχές, το επίδομα γάμου και οι τριετίες

Ο κατώτατος μισθός λοιπόν από χτες έχει διαμορφωθεί στα 663 ευρώ τον μήνα (ή 773,5 ευρώ με αναγωγή των 14 μισθών), ενώ με τις τριετίες φτάνει έως και 198,9 ευρώ υψηλότερα. Το κατώτατο ημερομίσθιο από 1/1/22 διαμορφώνεται σε 29,62 ευρώ. Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται κατά 2% και για τους εργατοτεχνίτες και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ. Από την άλλη όσοι έχουν πάνω από εννέα έτη προϋπηρεσία η οποία έχει θεμελιωθεί έως το 2012, με τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου θα λάβουν 861,9 ευρώ (από 845 ευρώ). Για όσους λαμβάνουν επίδομα γάμου (+10%), και αμείβονται με τον κατώτατο, εφόσον βρίσκονται στα πρώτα τρία έτη της απασχόλησής τους θα λάβουν 729 ευρώ (από 715), ενώ αν έχουν έξι με εννέα έτη προϋπηρεσίας θα λάβουν με την εξόφληση μισθοδοσίας Ιανουαρίου 795,6 ευρώ (από 780).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter