Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις αιτιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο

Με επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αποπειράται η Ελλάδα να αποδομήσει τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου, στο φόντο της κλιμάκωσης των προκλήσεων από πλευράς Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα: Σε ποιο σημείο του Αιγαίου στέλνει ο Ερντογάν το Γιουνούζ

Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή θα επιδοθεί εντός των επομένων ωρών στον γ.γ. του ΟΗΕ και αποτελεί απάντηση σε εκείνη του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου Φεριντούν Σινιρλίογλου με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Μεταξύ άλλων, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να υπογραμμίζει στην εν λόγω επιστολή ότι όλα τα νησιά διαθέτουν πλήρη δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες χωρίς την παραμικρή νομική αμφισβήτηση, απορρίπτοντας την τουρκική επιχειρηματολογία περί επιλεκτικής αποστρατιωτικοποίησης, ενώ καλεί την Άγκυρα να παύσει αυτές τις κινήσεις που συμβάλλουν στην περιφερειακή αστάθεια και να προσέλθει με ειλικρίνεια σε μία ειρηνική επίλυση «της εκκρεμούς διαφοράς» για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με βάση την καλή γειτονία και το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ