Επιτροπή Δεοντολογίας ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι είναι πρώτοι σε σταυρούς – Οι προϋποθέσεις των μελών και η λειτουργία του Οργάνου

Επιτροπή Δεοντολογίας ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι είναι πρώτοι σε σταυρούς – Οι προϋποθέσεις των μελών και η λειτουργία του Οργάνου

Καταμετρήθηκε η σταυροδοσία των υποψηφίων για τη νέα Επιτροπή Δεοντολογίας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτος εκλέγεται ο Γιάννης Μπενίσης και ακολουθούν ο Στέλιος Παππάς (ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και πατέρας του Νίκου Παππά), ο Θόδωρος Καλογήρου, ο Δημήτρης Μάρδας, η Χριστίνα Αντωνοπούλου, ο Μανώλης Παναγιωτάκης, ο Σωτήρης Κοντονάσιος, ο Κώστας Αντωνιάδης, ο Φιλήμονας Ρούσσος, η Τόνια Δαμίγου, η Ζωή Χωματά, η Κατερίνα Παπαθεοδώρου, η Ελένη Σακισλή, η Έφη Ζήση και η Μαργαρίτα Μπουραντά.

Τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας εκλέγονται για μία θητεία. Για να είναι κάποιος μέλος της πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε χρόνια μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι ασυμβίβαστη με οποιοδήποτε άλλο δημόσιο ή κομματικό αξίωμα. Προφανώς και θα διερευνηθεί αν οι παραπάνω πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις…

Τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας δεν υπακούν τις προτάσεις του προέδρου, αφού εκλέγονται απευθείας από το Συνέδριο. Ο πρόεδρος, μπορεί να παραπέμψει κάποιον στην Επιτροπή, ενώ καταγγελία μπορεί να κάνει οποιοδήποτε μέλος.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι το μοναδικό Όργανο, το οποίο μπορεί να διαγράψει κάποιον/α από το κόμμα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πλειοψηφία 2/3 των μελών της. Τα πορίσματά της διαβιβάζονται στον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, ο οποίος και ενημερώνει σχετική την Πολιτική Γραμματεία.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει το καταστατικό:

«Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι το μοναδικό Όργανο, το οποίο μπορεί να διαγράψει κάποιον/α από το κόμμα.  Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πλειοψηφία 2/3 των μελών της. Τα πορίσματά της διαβιβάζονται στον Γραμματέα της ΚΕ, ο οποίος και ενημερώνει σχετική την Πολιτική Γραμματεία.

1. Η Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελείται από δεκαπέντε (15) μέλη, με τους/τις αναπληρωματικούς τους, που εκλέγονται από το συνέδριο του κόμματος, σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με ισότιμη αντιπροσώπευση των φύλων. Προϋπόθεση για την υποβολή υποψηφιότητας για την Επιτροπή είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον πέντε (5) ετών ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι ασυμβίβαστη με οποιοδήποτε άλλο δημόσιο ή κομματικό αξίωμα.

2. Η Επιτροπή Δεοντολογίας συντάσσει Κανονισμό Λειτουργίας και Κώδικα Δεοντολογίας, τους οποίους υποβάλει προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή.

3. Η Επιτροπή Δεοντολογίας μεριμνά για την τήρηση του καταστατικού και τη συμμόρφωση των μελών με τις αρχές του κόμματος, όπως αυτές περιγράφονται στο Καταστατικό και στον Κώδικα Δεοντολογίας. Διαπιστώνει παραβιάσεις του καταστατικού και των κανόνων δεοντολογίας και επιβάλλει τις εξής κυρώσεις, ανάλογα με τη βαρύτητα του πειθαρχικού παραπτώματος:

(α) Σύσταση,

(β) Επίπληξη,

(γ) Αναστολή της ιδιότητας του μέλους για ορισμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν (1) χρόνο,

(δ)Διαγραφή.

Ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής και της διαγραφής απαιτείται πριν την λήψη απόφασης, γνώμη του ανώτατου οργάνου (ΟΜ, ΝΕ ΚΕ) στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος.

4. Η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται μιας υπόθεσης:

(α) αυτεπαγγέλτως,

(β) μετά από καταγγελία του παθόντος/της παθούσας, όταν η αντικαταστατική ή αντιδεοντολογική συμπεριφορά προσβάλλει τα δικαιώματα άλλου μέλους που κατοχυρώνονται στο παρόν καταστατικό,

(γ) μετά από παραπομπή από:

– την ΟΜ στην οποία ανήκει ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη.

– την ΝΕ στην οποία ανήκει ή υπάγεται ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη.

– την ΚΕ, τον Γραμματέα ή τον Πρόεδρο του κόμματος.

5. Η Επιτροπή Δεοντολογίας κρίνει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών του Κόμματος. Ειδικά στην περίπτωση επιβολής αναστολής της ιδιότητας του μέλους ή διαγραφής, αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της. Τα πορίσματά της διαβιβάζονται στον Γραμματέα της ΚΕ, ο οποίος και ενημερώνει σχετική την Πολιτική Γραμματεία.

6. Τα μέλη της επιτροπής δεοντολογίας εκλέγονται για μία θητεία».

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Συγκροτείται άμεσα το Εκτελεστικό Γραφείο – Ο ρόλος και τα πρόσωπα που θα το αποτελούν

Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και το μήνυμα ενόψει Ευρωεκλογών

Σίσυφος εναντίον Γκιωνάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτός που θα νικήσει τον Μητσοτάκη

«Δεν χρειάζεται νέα εκλογή Προέδρου – Ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο» λέει η απόφαση του Συνεδρίου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter