Έρευνα ΕΕΑ: Με ζημιές βγαίνουν από την πανδημία οι επιχειρήσεις – Το 66% δεν καλύφθηκε από τα μέτρα στήριξης

Έρευνα ΕΕΑ: Με ζημιές βγαίνουν από την πανδημία οι επιχειρήσεις – Το 66% δεν καλύφθηκε από τα μέτρα στήριξης

Τρεις στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές από την πανδημία και το 66% εξ αυτών δεν καλύφθηκε από τα μέτρα στήριξης: αυτό προκύπτει από νέα έρευνα που διεξήγαγε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την Opinion Poll,  στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 επιχειρηματιών-επαγγελματιών μελών του Επιμελητηρίου και βασικά πεδία διερεύνησης ήταν η κατάσταση των επιχειρήσεων και οι απόψεις για τον νέο εργατικό νόμο και τον πτωχευτικό κώδικα. Το 89% του δείγματος της έρευνας αποτελούνταν από πολύ μικρές επιχειρήσεις με 1 έως 10 εργαζόμενους και το υπόλοιπο 11% από μικρές  και μεσαίες επιχειρήσεις με 10 ως 50 εργαζόμενους και 50 ως 200 εργαζόμενους αντίστοιχα.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας ήταν τα εξής:

  • Το 75%, δηλαδή 3 στις 4 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι υπέστησαν μεγαλύτερες ή μικρότερες ζημιές κατά την περίοδο της πανδημίας, έναντι του 24% για τις οποίες οι ζημιές υπήρξαν μικρές ή και μηδαμινές.
  • Περισσότερες από 3 στις 5 ΜμΕ, και συγκεκριμένα το 66% δήλωσε ότι τα κρατικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων δεν βοήθησαν ικανοποιητικά, έναντι του 31% που απάντησε ότι βοήθησαν επαρκώς.
  • Παρ’ όλα αυτά, το 68% ανέφεραν ότι αισθάνονται αισιόδοξοι για την πορεία της δικής τους επιχείρησης, ενώ το 31% αισθάνεται λίγο (23%) ή και καθόλου (8%) αισιόδοξοι.
  • Το 7% των ΜμΕ δήλωσε ότι έχει ανοικτό στεγαστικό ή επιχειρηματικό δάνειο που δεν ικανοποιεί, ενώ το 17% έχει ανοιχτές σημαντικές οφειλές σε Εφορία, Τράπεζες, ΙΚΑ και αλλού, που δεν μπορεί να ικανοποιήσει.

Υποψιασμένες για τον Πτωχευτικό

 Το 53% των ΜμΕ απάντησε ότι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας απειλεί με πτώχευση, ακόμα και με απώλεια της πρώτης κατοικίας, όλο και περισσότερους, με το 22% να έχει διαφορετική άποψη και το 25% να δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

  • Το 45% των ΜμΕ θεωρεί ότι η αφαίρεση του ακινήτου, η μίσθωση για 12 χρόνια και η δυνατότητα αγοράς του μετά την 12ετία χωρίς να αφαιρούνται τα μισθώματα που καταβλήθηκαν, δεν είναι μια καλή ρύθμιση. Αντίθετα, θετική άποψη για αυτή την ρύθμιση έχει το 30%, με το 25% να δηλώνει ότι δεν απαντά ή δεν γνωρίζει.
  • Το 65% θεωρεί ότι με δεδομένες τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας (διαδίκτυο, τηλεργασία κα.) , ήταν αναγκαία η προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Αντίθετη άποψη είχε το 26%.
  • Το 50% διαφωνεί με την θέσπιση του δικαιώματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας, εφόσον το ζητήσει ο ίδιος ο εργαζόμενος. Στην ερώτηση αναφερόταν το παράδειγμα, ότι μπορεί κάποιος να εργάζεται 10 ώρες την ημέρα για ένα χρονικό διάστημα και να παίρνει σε αντάλλαγμα ρεπό, περισσότερες άδειες ή μειωμένο ωράριο. Θετική άποψη εξέφρασε το 47%.

 Μοιρασμένες θετικές και αρνητικές γνώμες για το νέο εργατικό νόμο

  • Το 54% βλέπει θετικά την δυνατότητα στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας για εργασία τέσσερις ημέρες την εβδομάδα χωρίς μείωση των αποδοχών. Αντίθετη άποψη διατύπωσε το 42%.
  • Το 53% των ΜμΕ αντιμετωπίζει θετικά την αύξηση του ορίου για υπερωρίες στις 150 ώρες το χρόνο, για διευκόλυνση όσων επιχειρήσεων και εργαζομένων το θέλουν. Αντίθετη άποψη είχε το 43%.
  • Το 51% θεωρεί ότι με το νέο εργατικό νόμο καταργείται το 8ωρο, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 45%.
  • Το 78% κρίνει θετικά ότι με τον νόμο ρυθμίζεται το πλαίσιο της τηλεργασίας και κατοχυρώνεται το «δικαίωμα στην αποσύνδεση», ώστε όσοι εργάζονται με τηλεργασία, να κλείνουν τους υπολογιστές και να μην είναι διαθέσιμοι σε κλήσεις και μηνύματα, μετά το τέλος του ωραρίου τους. Αντίθετη άποψη έχει το 17%.
  • Το 89% κρίνει θετικά ότι θεσπίστηκαν μέτρα για τους εργαζόμενους γονείς, όπως η άδεια 14 ημερών με αποδοχές για τους νέους πατέρες, γονική άδεια και για τους δύο γονείς με επιδότηση για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ, δικαίωμα των γονέων για ευέλικτο ωράριο και τηλεργασία. Αντίθετη άποψη έχει το 7%.
  • Το 72% αντιμετωπίζει θετικά την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας ώστε να καταγράφεται αυτόματα ο χρόνος προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία, οι υπερωρίες, η υπερεργασία κλπ και να υπάρχει έλεγχος από το υπουργείο Εργασίας. Αντίθετη άποψη εξέφρασε το 25%.
  • Το 84% εξέφρασε θετική άποψη για τις προβλέψεις για την προστασία των εργαζομένων σε συνεργατικές πλατφόρμες, όπως π.χ. των εργαζομένων σε delivery κλπ, όπως το δικαίωμα στη συνδικαλιστική έκφραση και μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Αντίθετη άποψη είχε το 10%.
  • Το 54% θεωρεί θετικό ότι εξισώνονται οι αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών με αυτές των υπαλλήλων. Αντίθετη άποψη εξέφρασε το 15%, ενώ το 31% επιφυλάχτηκε μη απαντώντας.
  • Το 68% θεωρεί θετικό μέτρο την θέσπιση Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Αρχής στην θέση του ΣΕΠΠΕ. Αντίθετη άποψη είχε το 21%.
  • Συνολικά, για τον νέο νόμο για τα εργασιακά, θετική άποψη έχει το 52% έναντι ενός ποσοστού 40% που εξέφρασε αρνητική άποψη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter