Έρευνα: Οι νέοι είναι λιγότερο ευτυχισμένοι από τους μεγαλύτερους – Ο ρόλος των social media

Έρευνα: Οι νέοι είναι λιγότερο ευτυχισμένοι από τους μεγαλύτερους – Ο ρόλος των social media

Λιγότερο ευτυχισμένοι σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές είναι οι νέοι σήμερα, παρόλο που δεν υποφέρουν από την λεγόμενη «κρίση της μέσης ηλικίας», σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα.

Ο Δρ Βίβεκ Μέρθι, γενικός χειρουργός των ΗΠΑ, θεωρεί υπεύθυνα τα social media. Όπως τόνισε, «το να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι σαν να τους παρέχονται φάρμακα που δεν είναι αποδεδειγμένα ασφαλή», ενώ χαρακτήρισε μεγάλη την αποτυχία των κυβερνήσεων να ρυθμίσουν καλύτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια.

«Οι νέοι άνθρωποι πραγματικά παλεύουν με τα προβλήματα καθημερινά και αυτό δεν τους αφήνει να να νιώσουν την ευτυχία», πρόσθεσε.

Ο γιατρός μίλησε στον Guardian καθώς νέα στοιχεία αποκάλυψαν ότι οι νέοι σε όλη τη Βόρεια Αμερική είναι πλέον λιγότερο ευτυχισμένοι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Δυτική Ευρώπη.

Η μείωση της ευημερίας μεταξύ των νέων κάτω των 30 ετών έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ εκτός της πρώτης 20άδας του καταλόγου των πιο ευτυχισμένων εθνών, αποκάλυψε η Παγκόσμια Έκθεση για την Ευτυχία 2024 (World Happiness Report), που συντονίζεται από το Κέντρο Ερευνών Ευημερίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, την Gallup και το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Μετά από 12 χρόνια κατά τα οποία οι άνθρωποι ηλικίας 15 έως 24 ετών ήταν πιο ευτυχισμένοι από τις μεγαλύτερες γενιές στις ΗΠΑ, η τάση φαίνεται να έχει αντιστραφεί το 2017. Το χάσμα μειώθηκε επίσης στη Δυτική Ευρώπη.

Ο Μέρθι περιέγραψε τα ευρήματα της έκθεσης ως «κόκκινη σημαία ότι οι νέοι πραγματικά αγωνίζονται στις ΗΠΑ και τώρα όλο και περισσότερο σε ολόκληρο τον κόσμο». Ο γιατρός σημείωσε επίσης ότι περιμένει ακόμη να δει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ασφαλείς για τα παιδιά και τους εφήβους και κάλεσε σε διεθνή δράση για τη βελτίωση των πραγματικών κοινωνικών συνδέσεων των νέων.

Οι Βρετανοί κάτω των 30 ετών κατέλαβαν την 32η θέση στην κατάταξη, πίσω από έθνη όπως η Μολδαβία, το Κοσσυφοπέδιο, ακόμη και το Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στον κόσμο. Αντίθετα, οι Βρετανοί άνω των 60 ετών κατάφεραν να μπουν στην πρώτη 20άδα των πιο ευτυχισμένων ηλικιωμένων γενεών του κόσμου. Νωρίτερα, η πλειοψηφία των Βρετανών εφήβων δήλωσε ότι αναμένουν ότι η ζωή τους θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη γενιά.

«Για τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, η ευτυχία έχει μειωθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ιδιαίτερα για τους νέους, σε τέτοιο βαθμό ώστε οι νέοι να είναι τώρα, το 2021-23, η λιγότερο ευτυχισμένη ηλικιακή ομάδα», διαπιστώθηκε στην έκθεση.

Διαβάστε επίσης: Αυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου – «Βουτιά» για την Ελλάδα στη λίστα

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες

Η Παγκόσμια Έκθεση για την Ευτυχία παρακολουθεί την ευημερία χρησιμοποιώντας τις εκτιμήσεις των ίδιων των ερωτηθέντων για τη ζωή τους και τα θετικά και αρνητικά συναισθήματά τους. Για άλλη μια φορά η Φινλανδία, η Δανία και η Ισλανδία ήταν οι τρεις πιο ευτυχισμένες χώρες.

Η Κόστα Ρίκα και το Κουβέιτ ήταν νέοι εισερχόμενοι στην πρώτη 20άδα. Η Γερμανία έπεσε από την 16η στην 24η θέση. Το Αφγανιστάν και ο Λίβανος παρέμειναν ως τα δύο λιγότερο ευτυχισμένα έθνη. Στις χώρες που απολάμβαναν αυξανόμενη ευτυχία περιλαμβάνονται πολλά αφρικανικά έθνη, η Καμπότζη, η Ρωσία και η Κίνα. Η Σερβία κατέγραψε μάλιστα τη μεγαλύτερη αύξηση στην ευτυχία.

Ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι ότι η παιδική ευημερία και η συναισθηματική υγεία μπορεί να είναι ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για την ικανοποίηση από τη ζωή των ενηλίκων.

Όσον αφορά την Ελλάδα, έπεσε στη γενική κατάταξη από την 58η θέση που κατείχε πέρυσι, στην 64η. Σχετικά με τον δείκτη ευτυχίας των νέων κάτω των 30 ετών, βρίσκεται στη θέση 53.

Διαβάστε επίσης:

Πάπας Φραγκίσκος: Ο πόλεμος αποτελεί πάντα ήττα

Ευρωεκλογές: Άνοδος της ακροδεξιάς και κατάρρευση Πρασίνων και Φιλελευθέρων σύμφωνα με δημοσκόπηση

Liberation: Ποιος μπορεί να διαδεχθεί τον Αμπάς στην Παλαιστίνη;

Αποστομωτική απάντηση της δημοσιογράφου μετά το σπρώξιμο του Ράμα: Λυπάμαι που έγινα εγώ η είδηση και όχι η απάντηση

Γαλλία: Το πουλέν της Λεπέν

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter