Έρχεται κρύος χειμώνας για τα νοικοκυριά – Διπλάσιες οι τιμές στο φυσικό αέριο από πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας

Έρχεται κρύος χειμώνας για τα νοικοκυριά – Διπλάσιες οι τιμές στο φυσικό αέριο από πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας

Μπορεί τα νέα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την επάρκεια του φυσικού αερίου να είναι θετικά, καθώς την Πέμπτη τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ένωσης έφτασαν σε ιστορικό υψηλό, όμως οι τιμές στο φυσικό αέριο αυξήθηκαν δραματικά, κάτι που θα κάνει τον χειμώνα που έρχεται εξαιρετικά δύσκολο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την επάρκεια του φυσικού αερίου η Gas Infrastructure Europe ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι τώρα στο 90,12% της χωρητικότητας. Δηλαδή, πάνω από το 90% που θα έπρεπε να επιτευχθεί έως τον Νοέμβριο.

Μάλιστα, η Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον δήλωσε στο Politico πως:

«Η σημερινή επιβεβαίωση ότι πετύχαμε τόσο νωρίτερα τον στόχο για τα αποθέματα υπογραμμίζει πως η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη για τον χειμώνα και αυτό θα βοηθήσει να σταθεροποιηθούν περαιτέρω οι αγορές τους επόμενους μήνες»

Την ίδια στιγμή τόνισε πως: «Η αγορά ενέργειας της ΕΕ είναι σε πολύ πιο σταθερή θέση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι», ενώ σημείωσε πως τις τελευταίες εβδομάδες «έχουμε δει πως οι αγορές φυσικού αερίου παραμένουν ευαίσθητες» προσθέτοντας ότι Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση.

Στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου – Έρχεται δύσκολος χειμώνας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναπόφευκτα επηρεάσει τις τιμές στο φυσικό αέριο, καθώς πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, το ρωσικό φυσικό αέριο κάλυπτε περίπου το 40% της ζήτησης του στην ΕΕ. Από την έναρξη του πολέμου η Ρωσία άρχισε σταδιακά να αποκλείει τους Ευρωπαίους πελάτες της, οι οποίοι στράφηκαν σε άλλους προμηθευτές.

Ειδικότερα, τις πρώτες 32 εβδομάδες του 2022 το ρωσικό φυσικό αέριο έπεσε στο 23,6% των εισαγωγών της ΕΕ και μέχρι στιγμής φέτος είναι στο 8,4%. Το ρωσικό φυσικό αέριο σε μεγάλο βαθμό έχει αντικατασταθεί από εισαγωγές από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες, κάτι που έριξε δραματικά τις τιμές σε σύγκριση με την αποκορύφωσή τους, το 2022. Ο ολλανδικός δείκτης TTF για την τιμή του φυσικού αερίου έφτασε στα 320 ευρώ η μεγαβατώρα τον περασμένο Αύγουστο. Αυτή την εβδομάδα ήταν περίπου 38 ευρώ.

Παρόλα αυτά, το κόστος του φυσικού αερίου παραμένει υψηλότερο σε σύγκριση με πριν από τον πόλεμο, όταν ήταν περίπου 20 ευρώ η μεγαβατώρα. Συνεπώς, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έρθουν αντιμέτωπα με πολύ μεγαλύτερους λογαριασμούς.

Όπως επεσήμανε ο ο Τομ Μάρζεκ Μάνσερ, επικεφαλής αναλύσεων για το φυσικό αέριο στην εταιρεία ICIS, «οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερες από πέρυσι, αλλά παραμένουν ακόμη σημαντικά πιο υψηλές από εκείνες της τελευταίας δεκαετίας». Ο ίδιος εξήγησε μάλιστα πως:

«Το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες είναι σχεδόν γεμάτες νωρίτερα από ό,τι συνήθως- φτάνουν αυτό το επίπεδο κοντά στον Οκτώβριο- δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η τιμή θα πέσει, δυστυχώς. Αν ο χειμώνας είναι ψυχρός, υπάρχει ένα συγκεκριμένο ρίσκο και αυτό κρατά την τιμή ανεβασμένη προς το παρόν».

Οικονομικά δεινά και για τους Ρώσους

Εκτός από την Ευρώπη και η Ρωσία αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά τις πολύ υψηλές στο φυσικό αέριο, καθώς παρά το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Αυστρία εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις ρωσικές εισαγωγές που αποστέλλονται μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία, η απώλεια των πιο αξιόπιστων ευρωπαίων πελατών της ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για το Κρεμλίνο.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας μειώθηκαν κατά 41% στα 43,4 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ το ρούβλι έφτασε σε χαμηλό 16 μηνών και αυτή την εβδομάδα.

Μια ερευνητική εταιρεία Romir με έδρα τη Μόσχα δημοσίευσε την Τετάρτη μια δημοσκόπηση σε δείγμα 3.500 Ρώσων σύμφωνα με την οποία, 1 στους 5 πρέπει να μειώσει τις δαπάνες του για τρόφιμα και βασικά αγαθά για να εξοικονομήσει χρήματα, κατά 3% περισσότερο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter