Εθνική Ελλάδας: Εψαχναν για γήπεδο μέχρι το… παρά 5´

Εθνική Ελλάδας: Εψαχναν για γήπεδο μέχρι το… παρά 5´

Η εθνική έχει την πρώτη από τις δύο ευκαιρίες για πρόκριση στο Euro, αλλά μέχρι προχτές οι διεθνείς δεν ήξεραν πού θα προπονηθούν

Η τοξικότητα της Σούπερ Λίγκας 1 εδώ και μία δεκαετία επηρεάζει σε ένα βαθμό και την εθνική ομάδα. Πεδίο αντιπαράθεσης έχουν αποτελέσει η έδρα όπου αγωνίζεται αλλά και οι παίκτες που καλούνται από τον εκάστοτε ομοσπονδιακό προπονητή. Τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα είναι ο τρόπος που «τελείωσε» από τη «γαλανόλευκη» ο πιο ποιοτικός ίσως Ελληνας μεσοεπιθετικός, ο Κώστας Φορτούνης, σε μια περίοδο μάλιστα που ήταν ιδιαίτερα φορμαρισμένος.

Απαξίωση

Η εθνική απαξιώνεται από τους ίδιους τους παράγοντες του ποδοσφαίρου, που πάνω απ’ όλα βάζουν το συμφέρον των ομάδων τους, αλλά και από τους διοικούντες την ΕΠΟ και τα στελέχη της που έχουν τη σχετική ευθύνη. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο εκπροσωπήθηκε για τελευταία φορά σε μεγάλη διοργάνωση το 2014 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.

Το επόμενο δεκαήμερο η εθνική έχει μια δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσει ένα εισιτήριο για την τελική φάση του Euro 2024. Την προσεχή Πέμπτη στην Opap Arena (21.45) υποδέχεται το Καζακστάν κι αν προκριθεί, στις 26 Μαρτίου θα παίξει εκτός έδρας με τον νικητή του ζευγαριού Γεωργία – Λουξεμβούργο για μια θέση στα γήπεδα της Γερμανίας.

Θεωρητικά έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμός στο ελληνικό ποδόσφαιρο για το πώς η εθνική θα πάει όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένη στον πρώτο «τελικό» με το Καζακστάν. Αντ’ αυτού, στη λίγκα επί τρεις εβδομάδες συζητούσαν το αίτημα του Γκουστάβο Πογέτ, με το οποίο ζητούσε να αναβληθεί η δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ της ΣΛ1 προκειμένου να έχει περισσότερες μέρες στη διάθεσή του τους διεθνείς. Το αίτημα έγινε αποδεκτό έπειτα από πολλά παρακάλια και «μασάζ» που έκανε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Μηνάς Λυσάνδρου στους εκπροσώπους των ομάδων.

Εδώ και περίπου τέσσερις μήνες γνωρίζουν στην ΕΠΟ ότι στις 21 Μαρτίου η εθνική μας θα αντιμετωπίσει στο πρώτο μπαράζ το Καζακστάν για μια θέση στο Euro 2024. Υπήρχε δηλαδή άπλετος χρόνος για να οργανωθεί η προετοιμασία της «γαλανόλευκης» για ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι. Κι όμως, στην ομοσπονδία τρεις ημέρες πριν από την πρώτη συγκέντρωση των διεθνών που είναι σήμερα έψαχναν γήπεδο για την προπόνηση! Χύμα στο κύμα δηλαδή…

Είναι κωμικοτραγικό το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της ΕΠΟ δυσκολεύτηκαν να βρουν γήπεδο για να προπονηθούν οι διεθνείς ενόψει του μπαράζ! Οι περισσότερες ομάδες με έδρα την Αττική αρνήθηκαν με διάφορες δικαιολογίες να παραχωρήσουν τις γηπεδικές τους εγκαταστάσεις. Κι αυτό συνέβη είτε γιατί οι ομάδες είναι χωρισμένες σε «γκρουπ» και αποφασίζουν ανάλογα με τα συμφέροντά τους είτε γιατί οι επιτελείς της ΕΠΟ καθυστέρησαν να τους ζητήσουν το γήπεδο. Κάποια γήπεδα «κόπηκαν» και από τον ίδιο τον Πογέτ, γιατί ο χλοοτάπητάς τους ήταν… χάλι αντί για χαλί.

Ανοργανωσιά

Η ευθύνη της ανοργανωσιάς βαρύνει την ομοσπονδία, που έπρεπε να είχε κλείσει γήπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο. Γήπεδο όμως δεν είχε βρεθεί μέχρι την Πέμπτη! Μιλάμε για την απόλυτη κατάντια. Οταν ο τεχνικός διευθυντής των εθνικών ομάδων Κώστας Κωνσταντινίδης ενημέρωσε τον Τάκη Μπαλτάκο για το πρόβλημα με τη μη εύρεση γηπέδου για τις προπονήσεις των διεθνών, ο πρόεδρος της ΕΠΟ του απάντησε ότι «δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να βρίσκω γήπεδο για τις προπονήσεις».

Με τον Γκ. Πογέτ στον πάγκο της η «γαλανόλευκη» απέκτησε αγωνιστική ταυτότητα και σιγά σιγά προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι. Οι διεθνείς στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και προσπαθούν να μην επηρεάζονται απ’ όσα γίνονται στον μικρόκοσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ. Και θα είναι τεράστια επιτυχία αν κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες καταφέρουν να προκριθούν στην τελική φάση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Ελλάδας: Πρόβλημα με Παπανικολάου, Μποχωρίδη 

Πογέτ: «Δεν θέλω να φύγω από την Ελλάδα, μιλάω για να γίνουν πράγματα»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter