Euractiv: Παρασκηνιακές διεργασίες στη Σύνοδο Κορυφής για την Άγκυρα – Το Βερολίνο πιέζει για να προστεθεί μία… παράγραφος

Euractiv: Παρασκηνιακές διεργασίες στη Σύνοδο Κορυφής για την Άγκυρα – Το Βερολίνο πιέζει για να προστεθεί μία… παράγραφος

Συζητήσεις επί συζητήσεων διεξάγονται σε παρασκηνιακό επίπεδο στην ΕΕ, σύμφωνα με το Euractiv, σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την ώρα που η Γερμανία πιέζει ώστε να προστεθούν συγκεκριμένα μηνύματα -θετικής απόχρωσης- προς την Άγκυρα, στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

«Τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί η πίεση της Γερμανίας ώστε να προστεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ένα «θετικό» μήνυμα για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, γεγονός το οποίο η κυπριακή πλευρά δεν εξέλαβε με ικανοποίηση», σύμφωνα με πηγές του Euractiv.

Δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες επιβεβαίωσαν στο Euractiv ότι το Βερολίνο «πιέζει ώστε να προστεθεί μία παράγραφος στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, καλώντας την Κομισιόν να συνεχίσει την πρόοδο στις ευρω-τουρκικές σχέσεις».

Έπειτα από μήνες εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 2023, «ο Ζοζέπ Μπορέλ δημιούργησε μία αναφορά σχετικά με το πού βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας σε πολιτικό, οικονομικό και εμπορικό επίπεδο. Ενώ η πρώτη αναφορά ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2023, η γεμάτη ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών δεν επέτρεψε στο να ανοίξει η συζήτηση στις τρεις τελευταίες Συνόδους. Ωστόσο, το Euractiv έμαθε ότι η Κύπρος επιθυμεί την αρμόζουσα συζήτηση στην τρέχουσα Σύνοδο, προτού σταλεί «οποιοδήποτε μήνυμα προς την Τουρκία», όπως πρότεινε η Γερμανία», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στο Euractiv ότι ο Σαρλ Μισέλ «δεν ήταν διατεθειμένος να ανοίξει το εν λόγω θέμα λόγω γεμάτης ατζέντας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κομισιόν επιθυμεί την προσθήκη μίας σχετικής αναφοράς στα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και στο καλύτερο σενάριο μία νέα αναφορά στην έκθεση του Μπορέλ».

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών, «κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν γίνει θετικά βήματα, ενώ οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας έχουν βελτιωθεί. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες για τη στάση της Άγκυρας τόσο για τη Χαμάς, όσο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο».

Πηγές από την Αθήνα δηλώνουν ότι η Ελλάδα θα ήταν ικανοποιημένη με μία παράγραφο που θα καλεί την Κομισιόν να εξετάσει την εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων. Οι ίδιες πηγές τόνισαν στο Euractiv ότι σε αυτή την παράγραφο θα πρέπει να προστεθεί μία φράση που θα ξεκαθαρίζει ότι η ΕΕ θα έχει τον τελευταίο λόγο σε οποιεσδήποτε αποφάσεις αφορούν ζητήματα που αγγίζουν την Άγκυρα.

Από την πλευρά της, η Λευκωσία ασκεί πιέσεις σχετικά με το φλέγον ζήτημα του Κυπριακού, απέναντι στις τουρκικές πιέσεις για τη «λύση» των δύο κρατών στη νήσο.

Πηγή: Euractiv

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα Τέμπη: «Αδειάζει» Καραμανλή βουλευτής της ΝΔ – «Εγώ θα παραιτούμουν από την ασυλία» (Video)

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: «Πυρά» απόδημων για το «Μισέλ-Gate» – «Θέμα αξιοπιστίας του κράτους» (Video)

Το βεβαρυμένο παρελθόν της εισαγγελέα Νικολού

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter